Το βαρύ «πλήγμα» που δέχθηκε χθες ο πρόεδρος Ερντογάν με επικράτηση της αντιπολίτευσης σε αρκετές από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, καθώς επίσης και η επικράτηση του 41χρονου κωμικού Ζελίνσκι στον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Για Τουρκία:
«Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: η αντιπολίτευση κέρδισε την Άγκυρα, αμφισβητήσιμη η Κωνσταντινούπολη» αναφέρει η DW.
«Ήττα για τον Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία» ο σχετικός τίτλος στο BBC.
«Ο Ερντογάν λέει ότι κέρδισε στις τουρκικές εκλογές, όμως είναι αμφισβητήσιμο το αποτέλεσμα σε αρκετές πόλεις» αναφέρει ο Guardian.
«Το CHP κερδίζει για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια την πρωτεύουσα» αναφέρει η Hurriyet.
«Το AKP προηγείται ξεκάθαρα των αντιπάλων του λέει ο Ερντογάν» ο τίτλος της Sabah.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές με το κόμμα του να χάνει τον έλεγχο στην Άγκυρα και την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι κέρδισε και στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το BBC. «Αν υπάρχουν ελλείψεις, είναι καθήκον μας να τις διορθώσουμε» είπε. «Ξεκινώντας από αύριο το πρωί, θα πιάσουμε δουλειά για να τις σημειώσουμε και να τις διορθώσουμε». Οι τοπικές εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ επί της ουσίας είχαν δημοψηφισματικο χαρακτήρα για την ηγεσία του. Πάνω από 57 εκ ήταν οι εγεγγραμένοι ψηφοφόροι για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει πως αυτές οι εκλογές θα κρίνουν την «επιβίωση» της χώρας και του κόμματος του, που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και 16 χρόνια. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Μανσούρ Γιαβάς κέρδισε στην Άγκυρα. Όμως τόσο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης όσο και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ισχυρίζονται ότι κέρδισαν οριακά στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάνογλου δήλωσε ότι έχει κερδίσει με διαφορά 28,000 ψήφων ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλνιρίμ δήλωσε ότι ήταν μπροστά με 4,000 ψήφους. Και οι δύο υποψήφιοι έλαβαν πάνω από 4 εκ ψήφους έκαστος. Το CHP κέρδισε και την Σμύρνη, την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύθηκαν καθώς τον τελευταίο καιρό έδειχναν πως θα δοθεί σκληρή μάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη – με πιο πιθανή να ξεφύγει από τον έλεγχο του Ερντογάν την πρωτεύουσα. Το πλήγμα δεν απεφεύχθη, αν και θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο εάν το ΑΚΡ χάσει και την Κωνσταντινούπολη. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε μέρος σε 100 προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά εστίασε στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες, όπου πήρε μέρος σε 14 συγκεντρώσεις μέσα σε ένα διήμερο.
Σύμφωνα με την Hurriyet και με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το κυβερνών AKP συγκεντρώνει 44.42%, το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP το 30,07% των ψήφων, το Καλό Κόμμα, Iyi Parti 7,46%, το εθνικιστικό MHP 7,25% και το φιλοκουρδικό HPD, 4,22%.
«Τα μηνύματα της κάλπης» ο τίτλος άρθρου του Αμπντουλκαντίρ Σελβλι στην Hurriyet αναφέρει πως οι τοπικές εκλογές έστειλαν σημαντικά μηνύματα τόσο γιατην κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Το εκλογικό σώμα έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στην κυβέρνηση χωρίς όμως να προκαλέσει αστάθεια. Η έκπληξη των εκλογών ήταν αδιαμφισβήτητα η Άγκυρα ενώ και η Κωνσταντινούπολη προκάλεσε μια μάχη «σώμα με σώμα» για τους δύο υποψηφίους. Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται ουσιαστικά κερδισμένο είναι το εθνικιστικο κινημα, MHP καθώς διπλασίασε τον αριθμό δήμων που ελέγχει ενώ επηρέασε σημαντικά το AKP σε ό,τι αφορά «την πολιτική γλώσσα» που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις εκλογές. Αυτές οι εκλογές έδειξαν έναν τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Το κυβερνών κόμμα μίλησε για «εθνική επιβίωση» ενώ η αντιπολίτευση για μάχη εναντίον της οικονομικής κρίσης. «Φαίνεται ότι το μήνυμα μας για εθνική επιβίωση έγινε κατανοητό» δήλωσε ο Ερντογάν χθες. Αλλά το μήνυμα του λαού αφορούσε κυρίως τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. (…) Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν από το 2023, ενώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι «δεν είμαστε οπορτουνιστές για να ζητήσουμε πρόωρες εκλογές» πριν από τις εκλογές. Η χώρα έχει ήδη κουραστεί από εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν έως τις εκλογές του 2023 ειδικά στην οικονομία. Ωστόσο οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης άλλαξαν από χθες. Αναρωτιέμαι: θα περάσουν όντως 4,5 χρόνια πριν από νέες εκλογές;
Για Ουκρανία:
«Δεν είναι αστείο: Κωμικός κερδίζει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία» αναφέρει το Politico. Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελίνσκι συνέτριψε τον απερχόμενο Πέτρο Ποροσένκο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πιθανότητα άνετης επικράτησης του στον επόμενο γύρο που θα διεξαχθεί σε περίπου 3 εβδομάδες. Ο Ζελίνσκι, ένας νεοφώτιστος πολιτικός δεν έχει ποτέ κατέβει υποψήφιος σε εκλογές και χθες κατόρθωσε να συγκεντρώσει 30% των ψήφων. Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο βγήκε τρίτη με 14%. Οι υπόλοιπες ψήφοι δόθηκαν αναλογικά στους δεκάδες άλλους υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές. Πέντε χρόνια μετά το αιματοκύλισμα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, που ανάγκασε τον τότε φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόφσκι να διαφύγει στη Ρωσία, η Ουκρανία για μία ακόμα φορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση έχει βυθιστεί σε ποσοστά κάτω του 10%, εν μέσω μίας επίμονης οικονομικής στασιμότητας και ευρείας διαφθοράς. Αν και η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 3%, o πληθωρισμός πλησιάζει το 10%. Εκτός Ουκρανίας, στις ειδήσεις που αφορούν τη χώρα, κυριαρχούν τίτλοι για την υποβόσκουσα διαμάχη της χώρας με τους στηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές. Εντός της Ουκρανίας, όμως, ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Ο κόσμος είναι φτωχός», λέει η Γιούλιγια Μπιντένκο, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Χαρκόβου. «Πίστευαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν γρήγορες και επαρκείς, αλλά δεν ήταν». Ετσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποψήφιοι όπως η Τιμοσένκο υποσχέθηκαν στους απεγνωσμένους ψηφοφόρους τα πάντα. Από χαμηλότερους λογαριασμούς γκαζιού μέχρι δωρεάν παραχώρηση αγροτεμαχίων. Το 80% των Ουκρανών ενημερώνονται από την τηλεόραση, που όμως τελεί υπό την κυριαρχία των καναλιών που ανήκουν σε ολιγάρχες και προωθούν πολιτικούς της επιρροής τους. Πολλά δε από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων , Ukraina και Inter, είναι φιλορωσικά.
Στη Σλοβακία:
«Η Σλοβακία απορρίπτει τον δεξιό λαϊκισμό» σχολιάζει η DW με αφορμή την εκλογή της φιλελεύθερης δικηγόρου, Ζουζάνα Τσαπούτοβα στην προεδρία της Σλοβακίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στη χώρα το Σάββατο. Η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωσε το 58% των ψήφων έναντι 42% του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD. Η εκλογική νίκη της 45χρονης δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι. Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία. Η Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Smer, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Η εκλεγμένη πια πρόεδρος εκπροσωπεί «μια προοδευτική πολιτική» ένα αριστερόστροφο, αλλά φιλελεύθερο πολιτικό κίνημα μεταρρυθμιστών οι υποστηρικτές του οποίου σε διάφορες χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα να κερδίσουν μια ευρεία στήριξη. Δεν διεκδικούν – όπως οι κλασσικοί φιλελεύθεροι – την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και σωστή διακυβέρνηση αλλά επίσης κοινωνικής δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.
Στη Βρετανία:
Οι Βρυξέλλες περιμένουν τα αποτελέσματα των «ενδεικτικών» ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, απ’ τις οποίες θα φανεί εάν υπάρχει πιθανότητα αποδοχής της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε. ή εάν μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο Β’ για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον βρετανικό Τύπο κυριαρχούν πάντως οι λέξεις «εχθρικότητα» και «ανοιχτός πόλεμος» για να περιγράψουν τον διχασμό εντός της κυβέρνησης και του κόμματος την ώρα που το Βρετανικό κοινοβούλιο θα αναζητήσει τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.
Ο Guardian ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μει είναι «στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς διάφοροι υπουργοί ετοιμάζονται να συγκρουστούν για το αν θα πρέπει να στηρίξουν τα σχέδια για ένα ήπιο Brexit ή για μια μακράς διάρκειας παράταση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Με τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν μια σειρά επιλογών, οι Times αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει προειδοποιητικά μηνύματα ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει πλήρη διάσπαση των Συντηρητικών αν υποχωρήσει σε πιθανή ετυμηγορία της Βουλής να επιλέξει η χώρα μια συμφωνία για να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση αρκετό υπουργοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθούν.
Στο μεταξύ και κατά τις εκτιμήσεις των Sunday Times, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βιώσει την «πλήρη κατάρρευση» της κυβέρνησής της και να υποχρεωθεί σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξαιτίας του Brexit, εάν δεν καταφέρει η Συμφωνία Αποχώρησης, που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν εάν η Μέι επιλέξει την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, άλλοι υπουργοί που αντιθέτως υποστηρίζουν το σκληρό Brexit απειλούν να παραιτηθούν αν η Μέι επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ή να ζητήσει πιο μακρά παράταση της διαδικασίας αποχώρησης.
Η στρατηγική της Μέι, μέχρι τώρα, έχει αποτύχει παταγωδώς και τώρα έχει λιγότερες από δύο εβδομάδες στη διάθεσή της για να πείσει τους «27» ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το οικονομικό σοκ.
Η Mail on Sunday εκτίμησε ότι η πιθανολογούμενη νέα ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί αύριο Τρίτη, με τα μέλη του Κοινοβουλίου να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας που έκλεισε η Μέι και της όποιας άλλης εναλλακτικής. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που δεν επικαλείται καμία πηγή.
Για ευρωεκλογές – Γερμανία:
Σε σύγκριση με τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014 το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις Ευρωεκλογές έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το νέο πολιτικό βαρόμετρο που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, το 41% δηλώνουν ότι οι Ευρωεκλογές τους «ενδιαφέρουν πολύ». Τον Μάρτιο του 2014, στο προοίμιο των τελευταίων Ευρωεκλογών, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 23% αναφέρει η DW. Παρότι το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών στη Γερμανία και συγκεκριμένα το 59% συνεχίζει να δηλώνει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους «ενδιαφέρουν ελάχιστα» ή και «καθόλου». Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 77%. Όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έτσι και ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU της καγκελαρίου Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Στην τελευταία δημοσκόπηση Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνουν 33% στην πρόθεση ψήφου ενόψει Ευρωεκλογών, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 18%, οι Πράσινοι (Grüne) επίσης με 18%, το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7% και η Αριστερά (DieLinke) με 6%.
Αλεξάνδρα Βουδούρη