Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30. Στις 10:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο κτίριο της κυβέρνησης όπου τη Δευτέρα τοποθετήθηκε πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας στα σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά. Στις 10:55 θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί και υφυπουργοί και περισσότεροι από 140 επιχειρηματίες από τον κλάδο της Ενέργειας, των Κατασκευών και της Υψηλής Τεχνολογίας. Να σημειωθεί επίσης ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο κρατικό Πρακτορείο ΜΙΑ της Βόρειας Μακεδονίας. Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών – όπως κάθε Συμφωνία – θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με το χρόνο, για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν», τόνισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουν την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.
«Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο», υπογράμμισε.
Τεράστια οικονομικά οφέλη για τη χώρα του από τη Συμφωνία των Πρεσπών βλέπει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας», συνέχισε ο Ζάεφ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Βόρεια Μακεδονία.
«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.