«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα σήμερα στα Σκόπια που στόχο είχε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, την ανάδειξη μιας «θετικής ατζέντας» μέσω της ενίσχυσης της της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το αντικείμενο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Από την άλλη, στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης αναζητήθηκε και από τους δύο πρωθυπουργούς ένα «θετικό αφήγημα» δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών εν μέσω μιας κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας και στις δύο χώρες. Για τον λόγο αυτό τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν έμφαση στην απόφαση τους να προχωρήσουν στην υπογραφή της Συμφωνίας με τον πρώτο να κάνει λόγο για «θαρραλέα απόφαση» και τον δεύτερο να μιλά για ιστορική επιτυχία, που δεν προκαλεί όφελος μόνο στις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια καθώς και για την Ε.Ε.
Και οι δύο άλλωστε εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επιτάχυνση της εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί θα πείσει και τους «πιο δύσπιστους» έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ Ζάεφ μάλιστα τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι στο μέλλον θα υπάρξει κάποιος «πολέμιος» της Συμφωνίας καθώς, αυτή προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο λαών. «Πρόκειται άλλωστε για μια διαμάχη πολιτική» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας με την επίσκεψη του κ Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας και ανοίγει ένας άλλος ενδεχομένως, πιο δύσκολος αυτός της υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Και οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στους θεσμούς, που συμφωνήθηκαν σήμερα για την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας σήμερα υπεγράφησαν σειρά συμφωνιών όπως για παράδειγμα το Σχέδιο Δράσης (Αction Plan) που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, πρότζεκτ και θα επιβλέπεται από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.
Επίσης προχωρά το άνοιγμα πρεσβειών, που θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Συνδέσμων σε Αθήνα και Σκόπια.
Μεγάλη έμφαση έδωσαν και οι δύο πλευρές στην υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει εκτός από την εκπαίδευση στρατιωτικών από τη Βόρεια Μακεδονία αλλά κυρίως την αστυνόμευση (air policing) του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σημαντικό κρίνει η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας και το μνημόνιο μέσω του οποίου η Ελλάδα θα παράσχει τεχνογνωσία για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της γείτονος με την Ε.Ε.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει επιφορτιστεί με την αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αρχαίων συμβόλων κτλ.
Οι δύο πρωθυπουργοί έδωσαν επίσης έμφαση στη σύστασης διεθνούς ομάδας ειδικών έως τις 15 Μαΐου, που θα λειτουργεί βάσει όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα, τις ονομασίες προέλευσης κτλ.
Τα θέματα αυτά όπως και η δυνατότητα συνεργασίας θα συζητηθούν διεξοδικά στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ, που διεξάγεται το απόγευμα στα Σκόπια με τη συμμετοχή περίπου 130 Ελλήνων επιχειρηματιών.
Αλεξάνδρα Βουδούρη