Οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ Τερέζα Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Brexit είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.
Στη Βρετανία:
«Ήρθε η ώρα για εθνική ενοτητα – σκεφθείτε το κ Κόρμπιν» αναφέρει η Daily Express. Η εφημερίδα πιστεύει ότι η πρωθυπουργός αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο προσκαλώντας αυτό που αποκαλεί «σκληρό αριστερό ηγέτη των Εργατικών» προκειμένου να καταλήξει σε ένα νεο σχέδιο για το Brexit.
Από την πλευρά του ο Guardian επικαλείται ανώνυμες πηγές που αναφέρουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ στην Daily Mirror Τζέισον Μπετι αναφέρει πως ο Κόρμπιν «γνωρίζει ότι η επικείμενη αποχώρηση της κ Μέι σημαίνει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να απορριφθεί απο τον διάδοχό της» επομένως επί της ουσίας «δεν υπάρχει βάση για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις».
Η Daily Telegraph κατηγορεί την πρωθυπουργό ότι έχει αγνοήσει τη θέληση του υπουργικού της συμβουλίου με το να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Στο πρωτοσέλιδο έχει τη φωτογραφία 14 υπουργών – για τους οποίους ισχυρίζεται – ότι της ζητούν να διατηρήσει τη συμφωνία στο τραπέζι.
Το ρεπορτάζ της εφημεριδας αμφισβητείται από μια ακόμα υπουργό, την Κλαιρ Πέρι που αναφέρει ότι τέσσερεις υπουργοί ζήτησαν ευθέως να μην δοθεί καμία παράταση ή να βγει η χώρα από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Η υπουργός αναφέρει ότι το ρεπορτάζ «είναι ανακριβές και έχει βασιστεί σε ανεύθυνες διαρροές απο κάποιον συνάδελφό της».
Από την πλευρά της η Daily Mail αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη των Τόρις φοβούνται ότι το κόμμα θα βρεθεί ακόμα μια φορά στα πρόθυρα διάσπασης κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση.
Οι Times στο μεταξύ απευθύνει απελπισμένη έκκληση προς όλους τους πολιτικούς. Παροτρύνει τους ορθολογιστές να παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να σκεφθούν λογικά και προς το συμφέρον του έθνους.
Σε έναν αγώνα δρόμου για την αποτροπή τού προ των πυλών άτακτου Brexit έχει επιδοθεί η Τερέζα Μέι. Σε δηλώσεις της αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως θα ζητήσει μια ακόμη μικρή παράταση του Brexit πέραν της 12ης Απριλίου από την Ε.Ε., σε συνεννόηση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Με ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε πως η Μέι θέλει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο με τον κ. Κόρμπιν, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τις 10 Απριλίου, δηλαδή πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit, αναφέρει το BBC. Η απόρριψη προχθές εκ νέου και των οκτώ εναλλακτικών προτάσεων που είχαν τεθεί προς ενδεικτική ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έφερε τη Βρετανία ακόμη πιο κοντά στο άτακτο Brexit. Σε διάγγελμά της η Μέι δήλωσε πως θα ζητήσει από την Ε.Ε. την παράταση της προθεσμίας για το Brexit προκειμένου «να αρθεί το αδιέξοδο» στο Κοινοβούλιο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως επιθυμεί να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. Επέμεινε ωστόσο ότι η συμφωνία της αποχώρησης, την οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε το Κοινοβούλιο για τρίτη φορά, θα παραμείνει μέρος της συμφωνίας. Ανέφερε ακόμη πως θέλει η παράταση να είναι «όσο το δυνατόν μικρή», πριν από τις 22 Μαΐου, ώστε η Βρετανία να μη χρειαστεί να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. Μένει να φανεί αν η πρόταση της Μέι θα βρει εύηκοουν ους στον Κόρμπιν, πολύ δε περισσότερο στην Ε.Ε., που δείχνει να έχει χάσει πλέον την υπομονή της με τις βρετανικές παλινωδίες.
Νωρίτερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει πως καθίσταται όλο και πιθανό μέρα με τη μέρα ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Βρετανία να προσέλθει με σχέδιο για την άρση του αδιεξόδου, ειδάλλως κινδυνεύει να βρεθεί αυτομάτως με άτακτη έξοδο από την Ε.Ε. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών το σενάριο της μη συμφωνίας έχει καταστεί περισσότερο πιθανό» είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Για να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπάρχει ένας μόνο τρόπος -να ψηφίσουν τη συμφωνία» πρόσθεσε. Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ικανό, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, να προχωρήσει σε μία λύση που να στηρίζεται από πλειοψηφία, τότε έχει στην πράξη επιλέξει μια έξοδο από μόνο του χωρίς συμφωνία». Το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται σήμερα σε νέα ψηφοφορία επί διακομματικής πρότασης που κατέθεσαν βουλευτές, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί με νόμο το Brexit χωρίς συμφωνία, ζητώντας παράλληλα παράταση του Άρθρου 50 πέραν της 12ης Απριλίου
Για Τουρκία:
Την πεποίθηση ότι η διαμάχη των ΗΠΑ με την Τουρκία γύρω από την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί ρωσικά πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα επιλυθεί ώστε οι ΗΠΑ να μην αναγκαστούν να αναστείλουν την παράδοση εξοπλισμού των αμερικανικών μαχητικών F-35 εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πατ Σάναχαν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ο Σάναχαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα αποφασίσει τελικά να προμηθευτεί τα F-35, αναφέρει το Politico.
Η προχθεσινή απόφαση της Ουάσιγκτον να ανασταλεί η παράδοση των F35 στην Τουρκία αναζωπύρωσε τις πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου. Αργά χθες το απόγευμα η ισοτιμία της είχε διαμορφωθεί στις 5,5550 λίρες ανά δολάριο από 5,4913 που είχε κλείσει τη Δευτέρα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε ότι η έλλειψη ρευστότητας όσον αφορά την τουρκική λίρα και οι έντονες διακυμάνσεις θα επηρεάσουν την τουρκική οικονομία, η οποία -όπως εκτιμά η τράπεζα- θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 2,5% φέτος.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Hurriyet το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης (AKP) αποφάσισε χθες να καταθέσει ενστάσεις για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και για τους 39 δήμους της Πόλης. Πριν μάλιστα αποφανθεί έστω το Ανώτατο Δικαστήριο επί των ενστάσεων, στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφόρησαν γιγαντοαφίσες με πρωτοβουλία του δήμου, οι οποίες μιλούν για νίκη του AKP. Ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του αντιπάλου του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά 25.000 ψήφους. Σε ποσοστά στην Κωνσταντινούπολη το CHP συγκέντρωσε 48,8% έναντι 48,5% του AKP. Αλλά και στην Άγκυρα όπου το προβάδισμα του CHP είναι πολύ μεγαλύτερο, 50,9% έναντι 47% του AKP, το κόμμα του Ερντογάν προβάλλει ενστάσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τη λαϊκή ετυμηγορία εύκολα. Η Σμύρνη είναι η μοναδική πόλη κατά την οποία είναι αναμφισβήτητη η επικράτηση του CHP, το οποίο υπερίσχυσε με 58% έναντι 38,6% του AKP.
Για ΝΑΤΟ:
«70 χρόνια!» σχολιάζει το Politico. Πάρτι κάνει το ΝΑΤΟ και όχι μόνο επειδή η συμμαχία θα γιορτάσει σήμερα και αύριο στην Ουάσινγκτον τα 70 χρόνια από την ίδρυση του. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ πεπεισμένος ότι έχει πετύχει να σπρώξει τους συμμάχους να δαπανήσουν πιο πολλά για την άμυνα σταμάτησε να επιτίθεται στο ΝΑΤΟ και να απειλεί ότι θα φύγουν οι ΗΠΑ. «Αντιθέτως, έχει ήδη εξελιχθεί σε φανατικό υποστηρικτή της συμμαχιας» ισχυρίζεται το Politico. Αυτο έγινε ξεκάθαρο όταν ο Τραμπ υποδέχθηκε τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο, χθες. Ο Τραμπ έκανε λογο για «τιμή» να φιλοξενήσει τον Στόλτενμπεργκ λέγοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ τον στηρίζουν 100%. «Όταν ανέλαβα την προεδρία τα πράγματα δεν ήταν καλά και τώρα όλοι υπακούν» είπε αναφερόμενος στην πίεση που άσκησε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. «Τεράστια πρόοδος έχει σημειωθεί» είπε. Ο Στόλτενμπεργκ ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις ευχαριστώντας τον Τραμπ «για την ισχυρή του δέσμευση έναντι του ΝΑΤΟ και ειδικά για την ισχυρή ηγεσία που έχει επιδείξει σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό ευθυνών» Μάλιστα αναφέρθηκε στα 100 δισ δολάρια που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι σε διαδικασία να δαπανήσουν προκειμένου να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει κερδίσει και ότι η συμμαχία είναι στον σωστό δρόμο. Και όμως υπάρχουν ακομα διάφορα ερωτηματικά. Οι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για το εάν το ΝΑΤΟ είναι όντως προετοιμασμένο να διαχειριστεί τους αναδυόμενους ανταγωνιστές του και ασύμμετρες απειλές – ειδικά την τρομοκρατία και τις κυβερνοεπιθέσεις. Η αποτυχία του ΝΑΤΟ να σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας ειδικά στην αζοφική θαλασσα είναι κατι που επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά ωστόσο το SPD σε συνέδριο που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο αποφάσισε να απαγορεύσει τον γερμανικό στρατό από το να επισκέπτεται τα σχολεία επειδή οι μαθητές δεν πρέπει να υπόκεινται σε στρατιωτική προπαγάνδα.
Στην Αλγερία:
Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε χθες το βράδυ, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας APS, έπειτα από πολλές εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων. Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Αχμεντ Γκάεντ Σάλαχ είχε αξιώσει να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του 82χρονου ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία. Τη Δευτέρα ο Μπουτεφλίκα, που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 28 Απριλίου. Ομως η αντιπολίτευση απέρριψε αυτή την πρόταση, κρίνοντάς την ανεπαρκή, ενώ εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν και πάλι στο Αλγέρι, ζητώντας την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Στη Βενεζουέλα:
Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ήρε χθες την ασυλία και ενέκρινε την άσκηση ποινικής δίωξης για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις κυβερνήσεις περίπου πενήντα χωρών αναφέρει η DW. Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης να «εγκρίνει τη συνέχιση των ποινικών διώξεων από το Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του βουλευτή» Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Διοσδάδο Καμπέγιο. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και η Συντακτική Συνέλευση αποτελούν όργανα του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς όπως ερίζει τα μέλη τους έχουν διοριστεί από τον τσαβισμό, όπως αποκαλείται το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, από το όνομα του θανόντα πρώην προέδρου (1999-2013) Ούγκο Τσάβες. Ήδη πριν από την ψηφοφορία, ο Γκουαϊδό δήλωνε πως φοβόταν ότι οι αρχές θα προχωρούσαν στη σύλληψή του. «Μπορεί να προσπαθήσουν να με απαγάγουν. Ξέρετε πώς δρα το καθεστώς. Δεν πρόκειται για κατατρεγμό πλέον, πρόκειται για ιερά εξέταση», υποστήριξε ο κεντροδεξιός πολιτικός. Ο ίδιος έκρινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και η Συντακτική Συνέλευση δεν μπορούν «να ασκούν διώξεις ή να αίρουν την ασυλία, πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι». Την 29η Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος του 35χρονου πολιτικού με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να σφετεριστεί την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο, ενώ με τη σειρά του ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι σχεδιαζόταν «επίθεση» εναντίον του.
Αλεξάνδρα Βουδούρη