Search

Οπισθοχωρούν τα Τίρανα στο θέμα της κρατικοποίησης γαιών που ανήκαν σε Ελληνες ομογενείς

485

Υποχωρεί η κυβέρνηση στα Τίρανα σε σχέση με το θέμα της κρατικοποίησης γαιών, που ανήκαν σε μεγάλο ποσοστό σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας αλλά και κατά μήκος της ακτής του Ιονίου, μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα αναρτήθηκε νέα υπουργική απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης με την οποία παρέχεται στους Έλληνες ομογενείς η δυνατότητα να δηλώσουν εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών τις ιδιωτικές τους περιουσίες. Η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητούσε την ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας για τις επίμαχες γαίες.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ράμα είχε υποχρεωθεί να αποσύρει το επίμαχο ΦΕΚ μετά την παρέμβαση της Αθήνας και το αυστηρό μήνυμα που είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Βουκουρέστι στις 29 Μαρτίου.
«Είναι μία υπόθεση (σ.σ.: αυτή των περιουσιών) η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης στείλει το μήνυμα ότι «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε κάθε μία χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που έχουν κάνει. Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι στις χώρες που δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Την ίδια ώρα, έχει ενδιαφέρον ότι η Γερμανία αναλαμβάνει πρωτοβουλία μέσω του ΟΗΕ τόσο για το θέμα της μεινότητας, όσο και των περιουσιακών δικαιωμάτων στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, στην προσεχή 33η Σύνοδο της Ομάδας Εργασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα ο τρίτος κύκλος περιοδικής αξιολόγησης της γειτονικής χώρας, το Βερολίνο υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και ερώτηση για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και συστάσεις τόσο για τις περιουσίες όσο και για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων.
Είναι φανερό από την πρωτοβουλία, που αναλαμβάνει η Γερμανία, ότι εντός της Ε.Ε έχει αυξηθεί η δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης Ράμα και των καθυστερήσεων στη δρομολόγηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και είναι εξαιρετικά αμφίβολο να λάβουν τα Τίρανα ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, είτε αργότερα το φθινόπωρο.

Αρκετές χώρες μάλιστα τάσσονται υπέρ του περίφημου decoupling (αποσύνδεση) των δύο χωρών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, που αξιολογούνται έως τώρα μαζί και που τον Ιούνιο αναμένεται να συζητηθεί το εάν θα τους χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Γαλλία μια εκ των τριών χωρών (Ολλανδία, Δανία οι άλλες δύο) που από την αρχή έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να είναι πρόθυμος να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία μόνο στην περίπτωση που αποσυνδεθεί η ευρωπαϊκή της μοίρα από εκείνη της Αλβανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Δανία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του Δανού πρωθυπουργού χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομολόγο του στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν συγχαίροντας τον κ. Τσίπρα για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ ότι τον Ιούνιο ή το πολύ αρχές φθινοπώρου θα πρέπει να συζητήσουμε για να δούμε πως μπορεί ακριβώς να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία». Ο κ Ράσμουσεν δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην ευρωπαϊκη προοπτική της Αλβανιας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *