Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ο δικαστικός Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων».
Για το θέμα μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη ο δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Βασίλης Σωτηρόπουλος.
«Η ΕΕΔΑ είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Κάθε φορά που έρχεται ένα νομοσχέδιο προτείνει αλλαγές κτλ και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Εκπροσωπούνται 25 φορείς και από την κοινωνία των πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ειδικοί επιστήμονες.
Η κυβέρνηση διαπίστωσε ένα κενό σε αυτή την Επιτροπή, που όντως υπήρχε ότι δηλαδή ανάμεσα στις οργανώσεις που εκπροσωπούνται δεν υπήρχε μια οργάνωση που να εκπροσωπεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Και εμείς ως ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα το είχαμε ζητήσει ότι πρέπει να εκπροσωπηθούμε. Η κυβέρνηση υπερέβαλε εαυτήν και πρότεινε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία προστίθενται -γιατί ψηφίστηκε αυτό τελικά- πέντε ΜΚΟ από τον χώρο των ΛΟΑΤΚΙ και δύο ακόμα από τον χώρο των Ρομά, ενώ υπήρχε ήδη μία ομοσπονδία Ρομά που εκπροσωπείτο.
Είναι ανισοβαρές γιατί δεν εκπροσωπούνται ομάδες όπως είναι το κίνημα των κρατουμένων, οργανώσεις που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού, οι κωφοί. Είναι κατηγορίες που δεν εκπροσωπούνται καθόλου στην επιτροπή και έχουμε την πλευρά των ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίες ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών.
Η πολύ έντονη καχυποψία είναι του για ποιό λόγο να είναι πέντε οι ΛΟΑΤΚΙ με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και η πλειοψηφία. Οι πέντε ψήφοι μπορεί να είναι καθοριστικές για μια απόφαση στο μέλλον.(…) Είναι ξεκάθαρο εδώ ότι, ενώ όντως χρειάζονται οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ να συμμετέχουν στην σύνθεση της Επιτροπής, εδώ το κίνητρο είναι καθαρά ψηφοθηρικό. Είναι το λεγόμενο ροζ ξέπλυμα. Όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δίνοντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, για να αποσπάσει την λεγόμενη ροζ ψήφο».