Οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο αριστεράς-κεντροαριστεράς, προφανώς και δεν έπεσαν από τα σύννεφα για την απόφαση σύμπλευσης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Οι απλοί πολίτες πάλι που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις ή τουλάχιστον επιχειρούν να τις παρακολουθήσουν, μάλλον διακατέχονται από ποικίλα συναισθήματα, σύγχυσης, αμηχανίας πιθανότατα και θυμηδίας.
“Σύγχυση” καθώς το τελευταίο διάστημα η φράση “προοδευτική συμμαχία” ή “προοδευτικό μέτωπο” ακούγεται σαν ηχώ που έρχεται και επανέρχεται κάθε φορά όμως διατυπωμένη από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό ή κόμμα. Ποιος πρεσβεύει , τί, και πως το εννοεί, αυτό επαφίεται στην αντίληψη και κριτική ικανότητα του καθενός για να καταλάβει και να το αναλύσει. “Αμηχανία” καθώς μέχρι χθες, ορκισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι, έγιναν πλέον συνοδοιπόροι και πρώην σύντροφοι χρόνια στο ίδιο μετερίζι, βρίσκονται ενώπιον ενός μικρού εμφυλίου ,πληγώνοντας σκληρά ο ένας τον άλλον. “Θυμηδία” για την αναδίπλωση θέσεων, τις γρήγορες εναλλαγές προσώπων, και συνεργασιών στην πολιτική σκακιέρα, τη στιγμή που άμεση προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να είναι η γρήγορη και ανεμπόδιστη επιστροφή της χώρας στην μεταμνημονιακή κανονικότητα.
ΔΗΜΑΡ …εις τα εξ ων συνετέθη και Προοδευτική Συμμαχία
Η απόφαση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι συνακόλουθες σφοδρές αντιδράσεις εντός της, θα μπορούσαν να καταγραφούν ως ακόμη ένα και ενδεχομένως το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ “επιχείρηση διεμβολισμού της κεντροαριστεράς” από τον κ. Τσίπρα με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας , ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η εναπομείνασα ΔΗΜΑΡ, είναι και τυπικά πλέον σε διαφορετικούς δρόμους με τους μέχρι πρότινος συντρόφους τους που παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες -κατά τα φαινόμενα -οδηγούν πλέον στη διάλυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα γνωρίζαμε με τη σημαντική πολιτική κληρονομιά της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Θεόδωρου Μαργαρίτη, μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ και εκ των “28” διαφωνούντων με την απόφαση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο μεταξύ άλλων έκανε λόγο -με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών- για “Πρεσπολάγνους” και απόπειρα διάλυσης του ΚΙΝΑΛ, μια επιχείρηση που διέλυσε το Ποτάμι και σήμερα, όπως είπε, διέλυσε και τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Μαργαρίτης, αφήνοντας αιχμές για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, μίλησε για φαινόμενα αμοραλισμού και φιλοδοξιών και αναφερόμενος στην κυβερνητική εκδήλωση “Προοδευτική Συμμαχία” την χαρακτήρισε “σόου που εξελίχθηκε σε πασαρέλα μετεγγραφών με κύριο στόχο να χτυπηθεί το ΚΙΝΑΛ”. Δεν μπορεί να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία θα διαγραφούν 4 χρόνια κυβερνητικών επιλογών για να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ήττα που έρχεται, πρόσθεσε ο κ. Μαργαρίτης. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τον κόσμο της Ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς -όπως δήλωσε- υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων της που δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει γιατί κάποιοι αποφάσισαν να την περιφέρουν (ανανεωτική αριστερά) για μια θέση σε ευρωψηφοδέλτια κτλ.
ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη
Η σύμπλευση ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ, άφησε κενό γράμμα και την πρόσφατη προσπάθεια επανεκκίνησης της Ανανεωτικής Αριστεράς με μια αυθόρμητη πρωτοβουλία τη “Νέα Αρχή” που ξεκίνησε από τη βάση και στην οποία είχαν ανταποκριθεί τόσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος όσο και ο Σπύρος Λυκούδης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς -κίνηση της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης-ασκείται σφοδρή κριτική, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτική συναλλαγή. Ειδικότερα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: “Η τελευταία προσχώρηση στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ένα δυσάρεστο θέαμα πολιτικής συναλλαγής που επιδιώκεται να συγκαλυφθεί με διάφορες μακροσκελείς «αποφάσεις» και δήθεν «προγραμματικές» συμφωνίες που απλώς οδηγούν σε μειδιάματα”. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για το εγχείρημα της «Νέας Αρχής», επικρίνοντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο -όπως αναφέρεται “ότι το πραγματικό του κίνητρο συμμετοχής δεν ήταν άλλο από την επιδίωξη μέσα από ένα γενικότερο πολιτικό «θόρυβο» της πολιτικής επιβίωσης του σχήματος και στελεχών του”.
«Οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» σχολιάζει με ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ:
Το γραφείο τύπου της ΔΗΜΑΡ απαντώντας με ανακοίνωση του σημειώνει: «Με έκπληξη διαβάσαμε μία ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, της οποίας ο συντάκτης μάλλον τελεί υπό καθεστώς σύγχυσης. Ο Σπύρος Λυκούδης, με μια πορεία από το Συνασπισμό, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΝΑΛ και νυν ανεξάρτητος Βουλευτής, κατηγορεί ξαφνικά την ΔΗΜΑΡ. Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, αναφέρεται σε ατομικέςπροσχωρήσεις, σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ που συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015 και όταν το εγχείρημα απέτυχε αποφάσισε να συνεργαστεί με την Προοδευτική Συμμαχία σε προγραμματική βάση και με όρους αυτονομίας μένοντας σταθερά στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο όταν στην πρώτη δημόσια συνάντηση της Νέας Αρχής τονίσαμε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η κάθοδος της Νέας Αρχής στις ευρωεκλογές, η δημόσια τοποθέτηση του Σπύρου Λυκούδη ήταν να κατέβει όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές. Στην τελευταία συνεδρίαση όμως της Νέας Αρχής τον Μάρτιο οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς μας ενημέρωσαν επίσημα ότι δεν είναι τελικά στις προθέσεις τους η κάθοδος με τη Νέα Αρχή στις ευρωεκλογές σε αντίθεση με όσα έλεγαν και συζητούσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.Ταυτοχρόνως τους ενημερώσαμε και εμείς ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πολιτικό κόμμα, δεν είναι λέσχη φίλων, και θα συμμετέχει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε προγραμματική συνεργασία στον χώρο της αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στόχος μια μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη με κοινωνικά αριστερά χαρακτηριστικά. Με σεχταριστικές λογικές περιχαράκωσης δεν μπορεί να χτισθεί μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πολιτικών επιλογών του και θα κριθεί από τους πολίτες».
Οι διαφορετικές απόψεις … και η ρήξη
Κομβικό σημείο πάντως στο οποίο εδράζεται η επιχειρηματολογία της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αφενός ότι αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2019 είναι κάτι διαφορετικό. Άποψη που διατυπώθηκε και από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Επιπλέον, αντέκρουσε την κριτική περί προσωπικών φιλοδοξιών του κ. Θεοχαρόπουλου λέγοντας:
“Είναι πολύ ακραίο και άδικο και υπάρχει μια υπερβολή. Αν είναι ένας τίτλος μία σφραγίδα και τίποτα περισσότερο παρά μόνο για τον κ Θεοχαρόπουλο, αυτοί που το αγοράζουν δεν καταλαβαίνουν τι παίρνουν; Δεν είναι απλώς μία σφραγίδα, δεν αγοράζονται οι σφραγίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 δεν είναι ο ίδιος πολιτικός οργανισμός. Η επιλογή που κάνει ο Τσίπρας να απευθύνει μία ευρύτερη έκκληση για να ενωθούν οι δυνάμεις για μια Ελλάδα των πολλών για την Ευρώπη των λαών είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Δεν αλλάζουμε άποψη για ότι έχουμε πει στο παρελθόν. Ο κ. Χατζησωκράτης πρόσθεσε ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν και δύο στελέχη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, τα οποία θα ζητήσουν την ψήφο και τον σταυρό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική τακτική της ΔΗΜΑΡ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε αλλάξει ακόμη και εντός του 2019, όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις (σχετικό δελτίο τύπου με ημερομηνία 23.01.2019) απαντώντας στα σενάρια περί προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στις 10 Ιανουαρίου η ΔΗΜΑΡ διέψευσε σενάρια σε μερίδα του τύπου ότι προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά αποδείχθηκε ότι άνθρακας ο θησαυρός. Επανήλθαν νέα σενάρια δήθεν προσχώρησης της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες τα έχουμε ήδη διαψεύσει! Όσοι αναφέρονται σε παζάρια κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, συνηθισμένοι από παλαιοκομματικές πρακτικές άλλων κομμάτων, μη μπορώντας να χωνέψουν την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μείνει σταθερή στη θέση της για ένα εθνικό θέμα αρχών, την ανάγκη επίλυσης του Μακεδονικού», ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.
“28” διαφωνούντες και απάντηση ΔΗΜΑΡ
Η πρώτη άμεση αντίδραση ήρθε από τους “28” διαφωνούντες, διατελέσαντες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ορισμένοι εκ των οποίων είναι πλέον μέλη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι με κοινή δήλωση τους έθεσαν θέμα πολιτικής νομιμοποίησης και αντικαταστατικών διαδικασιών, αναφέροντας: «Συγκλήθηκε αιφνιδίως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία επικυρώθηκε η πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε με αντι-καταστατικούς όρους, οι οποίοι και δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους υπήρχαν «υποψίες» για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε στους 51. Στόχος ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας». Και η δήλωση συνεχίζει: «οι επιλογές του Θανάση Θεοχαρόπουλου βρίσκονται στον αντίποδα των διαθέσεων ευρύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που καθημερινά διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι όμως θλιβερό γεγονός το ό,τι όλες αυτές οι ενέργειες ξεπερνούν και τα στοιχειώδη όρια σοβαρότητας. Δυστυχώς οι αξίες θυσιάζονται στο βωμό μιας σφραγίδας και προσωπικών επιδιώξεων».
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Τζίνα Μοσχολιού, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ-στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε σε παραβίαση της καταστατικής νομιμότητας λέγοντας οτι διεγράφησαν 30 άτομα για να βρεθούν πλειοψηφίες. Έγινε μία μεθόδευση, αλλά το πιο σοβαρό -όπως είπε -είναι η πολιτική νομιμοποίηση.
Σε όλα αυτά το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ απαντά υπογραμμίζοντας οτι επιχειρείται απροκάλυπτη έξωθεν παρέμβαση στις εσωτερικές της διαδικασίες: «Είναι θλιβερό και πρωτοφανές στην πολιτική ζωή της χώρας οργανωμένα μέλη και στελέχη άλλου κόμματος (ΚΙΝΑΛ) να επιχειρούν απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Τα ανυπόστατα επιχειρήματα τους μέσω διαρροών έχουν ήδη απαντηθεί. Επαναλαμβάνουμε: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΙΝΑΛ
Με σκωπτική διάθεση από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας τόσο με τις συμμαχίες του με τους ακροδεξιούς, όσο και με την αντιλαϊκή πολιτική του πήρε οριστικό διαζύγιο από την προοδευτική παράταξη. Επαναλαμβάνουν ότι είναι ο δημιουργός της παράταξης της νέας δεξιάς και ο πολιτικός χορηγός της Ακροδεξιάς που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον φερετζέ μιας δήθεν προοδευτικής συμμαχίας και επιστρατεύει γυρολόγους, ακροδεξιούς και δεξιούς. Είναι σε πανικό και απελπισία αναφέρουν στο Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση σε αναβρασμό είναι όλος ο κεντρώος χώρος καθώς έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο-αν και με διαφορετικό διακύβευμα για την κάθε πολιτική δύναμη- ότι όλα περνούν από την γκρίζα ζώνη των κεντρογενών ψηφοφόρων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ,για τη ΝΔ περνά το εύρος της νίκης της (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) και ενδεχομένως της αυτοδυναμίας της, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαχειρίσιμη ήττα και ο ρόλος της επόμενης μέρας, για το δε ΚΙΝΑΛ να επανέλθει με αξιώσεις, διεκδικώντας 3η διερευνητική εντολή.
Κατερίνα Παπαβασιλείου