Σε παύση πληρωμών, βάζοντας τέλος στην τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, μέσω των διαφόρων παλαιότερων ρυθμίσεων στις οποίες είχαν υπαχθεί (όπως η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015), προχωρούν το πρώτο τρίμηνο του 2019 ολοένα και περισσότερο οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Η παύση των πληρωμών επιτάθηκε το τελευταίο διάστημα,όχι μόνον εξ αιτίας της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών αλλά λόγω και της προσδοκίας τους για τη νομοθέτηση από την Κυβέρνηση ευνοϊκότερης ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών τους, όπως η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των έως 120 μηνιαίων δόσεων.
Το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του 2018 η Κυβέρνηση δήλωνε διαρκώς -μέσω στελεχών της- ότι θα προχωρήσει στην ευνοϊκή ρύθμιση των έως 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οδήγησε από πολύ νωρίς χιλιάδες οφειλέτες που είχαν υπαχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις να τις εγκαταλείψουν αναμένοντας μια πιο ευνοικότερη ρύθμιση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ στα τέλη του 2018 μόλις το 3,5% των ληξιπρόθεσμων χρεών η περίπου 4 δισ. ευρώ επί συνόλου 104,7 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία παρέμεναν σε κάποια ρύθμιση, όταν μια τριετία πριν σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονταν το 5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα η ίδια η ΑΑΔΕ αναγνωρίζοντας την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, στην απολογιστική της έκθεση για το 2018 αναφέρει ότι ακόμη και με μια νέα ρύθμιση χρεών αυτά που μπορούν να εισπραχτούν δεν θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ, όταν οι στόχοι πριν μια τριετία ανέφεραν 11,4 δισ. ευρώ οι οποίοι ωστόσο διαψεύστηκαν παταγωδώς.
Έξι στους δέκα οφειλέτες εγκατέλειψαν κάποια ρύθμιση χρεών
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ενώ στην τριετία 2016-2018 εντάχθηκαν σε κάποια από τις τότε ρυθμίσεις περίπου 960.000 οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία,εξ αιτίας της αδυναμίας εμπρόθεσμης τμηματικής εξόφλησης των οφειλών και της ταυτόχρονης πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων, εκτός ρυθμίσεων βρέθηκαν σχεδόν οι 6 στους 10 υπόχρεους οφειλέτες.
Συγκεκριμένα ενώ στις ρυθμίσεις της εφορίας (ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων) υπήχθησαν 600.000 οφειλέτες σήμερα ενήμεροι παραμένουν μόνον οι μισοί δηλαδή 300.000, παρότι κι αυτός ο αριθμός κρίνεται κατ εκτίμηση μιας και δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. ‘Οσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία,σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τους 362.000 που υπήχθησαν σε κάποια ρύθμιση στα τέλη του 2017 κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις της ληξιπρόθεσμης οφειλής αλλά και τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές μόλις 128.000 δηλαδή ο ένας στους τρεις οφειλέτες. Σήμερα ο αριθμός αυτός των ενήμερων οφειλετών μπορεί να είναι ακόμη μικρότερος.
Newsroom Αθήνα 9.84