Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

310

Οι επαφές της βρετανίδας πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ένα 24ωρο πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit καθώς και οι σημερινές εκλογες στο Ισραήλ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Brexit: Οι επικείμενες επαφές της Τερέζα Μέι με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για το Brexit είναι το βασικό θέμα στις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

Κάποια πρωτοσέλιδα έχουν φωτογραφία της Μέρκελ να κρατα μια ποδοσφαιρική μπάλα – δώρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης – καθώς προετοιμάζεται να συναντήσει την κα Μέι.

Για τη Sun η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ε.Ε καθώς οι ηγέτες των άλλων 27 κρατών – μελών θα εξετάσουν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit.

Το τίμημα της καθυστέρησης, όπως αναφέρουν οι Times θα είναι μια επιβεβαίωση από τη Βρετανία ότι δεν θα μπλοκάρει ή θα εμπλακεί σε αποφάσεις της Ε.Ε στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Guardian αναφέρει ότι η πρωθυπουργός θα υποσχεθεί να γίνει ένα καλό μέλος της Ε.Ε έως την ημερομηνία εξόδου ενώ θα τους διαβεβαιώσει οτι οι συνομιλίες με το Εργατικό κόμμα έχουν σοβαρές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Η Mail επίσης αναφέρει ότι μετά τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού κόμματος οι δύο πλευρές φαίνεται ότι είναι κοντά σε συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για ρυθμίσεις που θα αφορούν τη λειτουργία των τελωνείων.

Η Telegraph λέει πως η κα Μέι σκέφτεται σοβαρά να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν για το εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα δημοψήφισμα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Μέι είχε συνομιλίες χθες με υπουργούς της για την προοπτική να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει δέσμευση για ένα νέο δημοψήφισμα μέσω σχετικού νόμου.

Από την πλευρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η οργή των Ευρωσκεπτικιστών έχει κορυφωθεί καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και το Εργατικό κόμμα διερευνούν τη συμβιβαστική λύση στο θέμα μιας μελλοντικής ρύθμισης της τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. Προσθέτει ότι στην πραγματικότητα το σχέδιο της Μέι να αναζητήσει περαιτέρω καθυστέρηση για το Brexit υπονομεύτηκε χθες το βράδυ την ώρα που το Συντηρητικό κόμμα έσπευσε να αναζητήσει υποψηφίους για τις ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ η Telegraph επίσης αναφέρει ότι η Μέι αντιμετωπίζει νέες πιέσεις να παραιτηθεί αμέσως με κάποιους ευρωσκεπτικιστές Τόρις να την κατηγορούν πως αυτή είναι το «πρόβλημα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αξιωματούχοι από την Επιτροπή 1922 συναντήθηκαν χθες με την πρωθυπουργό και την προειδοποίησαν ότι το κλιμα στους ψηφοφόρους είναι πλέον εξαιρετικά αρνητικό για εκείνη. Πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Μέι «απλώς άκουγε σιωπηλή και αρνήθηκε να συζητήσει το μέλλον της».

Σύμφωνα με τον Guardian, βουλευτές των Τόρις καταθέτουν επιστολές εκφράζοντας τη δυσπιστία τους έναντι της Μέι παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν κίνηση μομφής εναντίον της εως τον Δεκέμβριο. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αυτό που ελπίζουν είναι πως ο αριθμός των επιστολών θα είναι τόσο μεγάλος ώστε να μην μπορεί να τον αγνοήσει.

Στο μεταξύ, η Μέι θα έχει συνομιλίες κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αργότερα μέσα στην ημέρα, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τη νέα προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η κα Μέι συναντάται με την Μέρκελ στο Βερολίνο και αργότερα με τον Μακρόν, στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη τους η χώρα να λάβει νέα ημερομηνία για έξοδο από την Ε.Ε στις 30 Ιουνίου. Η πρωθυπουργός θα μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής αυριο όπου τα 27 κράτη – μέλη θα ψηφίσουν για το εάν θα πρέπει να δοθεί νέα χρονική επέκταση, αναφέρει το BBC.

Την ίδια ώρα οι διακομματικές συνομιλίες συνεχίζονται. Χθες το βράδυ εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση νόμου Cooper-Letwin που επιβάλλει στην κυβέρνηση να αποδεχθεί παράταση του Brexit και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, ακόμη και με ανάκληση του Brexit, η ασύντακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο υπεγράφη αργά το βράδυ από τη Βασίλισσα. Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. Χθες το βράδυ η Μέι συνομίλησε με τον Ολλανδό ομόλογό της, Μαρκ Ρούτε που δήλωσε ότι θα είναι κρίσιμο για τα μέλη της Ε.Ε να γνωρίζουν το «πότε και σε ποια βάση» το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Για Ισραήλ: «Κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ» αναφέρει η DW. Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτές εκλογές στο Ισραήλ όπου μπορούν να μετάσχουν πάνω από 6 εκ πολίτες. Αυτές οι εκλογές έχουν χαρακτηριστεί η σκληρότερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς βρέθηκε πρόσφατα αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα στο νέο κόμμα «Μπλε και Λευκό» με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του στρατού, Μπένι Γκαντζ. Αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Ισραηλινοί επίσης πιστεύουν ότι τελικά ο Νετανιάχου θα παραμείνει πρωθυπουργός λόγω της δυνατότητας να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση συνασπισμού με δεξιά κόμματα. Ο Νετανιάχου επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος έχει επιχειρήσει να κερδίσει βαζοντας τελευταία στο στόχαστρο του τους Αραβο -ισραηλινούς. Επίσης έχει δεσμευθεί ήδη να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη κάτι που συγκινεί το ακροδεξιό κοινό.

Από την πλευρά του ο κεντρώος Γκαντς αντιθέτως έχει υποσχεθεί να στηρίξει μια «ειρηνευτική συμφωνία» που θα έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διευθετήσει με τον καλύτερο τρόπο το θέμα των εποικισμών. Ο Νετανιάχου ένας κεντροδεξιός πολιτικός έχει κερδίσει τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές μάχες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε λαϊκιστικές τακτικές μιμούμενος τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις εκλογές του 2015 ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές καταφέρνοντας να κινητοποιήσει τους αναποφάσιστους ισχυριζόμενος την ημέρα των εκλογών ότι «οι Άραβες σπεύδουν μαζικά να ψηφίσουν» και πως «αριστερές ΜΚΟ τους μεταφέρουν με λεωφορεία».
«Ο Νετανιάχου βλέπει τον Τραμπ ως έναν σύμμαχο που θα τον βοηθήσει να προωθήσει… τον φάκελο» αναφερουν οι NYTimes.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύθηκε να προσαρτήσει μέρη της Δυτικής Όχθης κάτι που θα αποτελέσει «πρόκληση» για την πολιτική των ΗΠΑ τις τελευταίες 4 δεκαετίες τόσο επί προεδρίας Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών. Προχώρησε σε μια τέτοια δέσμευση καθώς έχει σίγουρη τη στήριξη του συμμάχου του, Τραμπ. Από την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν έως τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ο Τραμπ έδωσε στον Νετανιάχου την «πολιτική κάλυψη» και νομιμότητα να υιοθετήσει μια θέση που οι επικριτές του λένε ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση κάθε ελπίδας για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Οι κινήσεις όμως του Τραμπ δεν είναι κινήσεις προσωρινού χαρακτήρα που θα μπορουσαν να ανατραπούν από τον διάδοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ. Είναι πολιτικές αλλαγές που σύμφωνα με αναλυτές αλλάζουν εντελώς το πολιτικό περιβάλλον και γεωπολιτικό στη Μέση Ανατολή, διακινδυνεύοντας να μπει «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι μια λύση δύο κρατών γίνεται ολοένα και αδύνατη» αναφέρει πρώην αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

«Είναι έτοιμο το Ισραήλ για πολιτική αλλαγή;» αναρωτιέται ο Guardian. «Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Ο Γκαντζ θα φέρει αυτή την αλλαγή και ίσως είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός» αναφέρει ο αναλυτής Γιονάθαν Φιλοσοφ, που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει ο Νετανιάχου. Άλλοι από την άλλη πλευρά παραμένουν αναποφάσιστοι. Και ενώ το αποτέλεσμα κρίνεται αμφίρροπο είναι σίγουρο ότι ο Νετανιάχου θα μπορέσει να βγει μπροστά καθώς μπορεί να σχηματίσει κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με μικρότερα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα για να εξασφαλίσει 61 απο τις 120 έδρες στην Κνεσέτ.

Για Σαλβίνι: «Στοχεύει ψηλά ο Σαλβίνι με τη συμμαχία των λαϊκιστών στην Ευρώπη» αναφέρει το Politico. Ο επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι ανέφερε τη Δευτέρα ότι έχει στόχο να σχηματίσει τη μεγαλύτερη ευρωομάδα στο ευρωκοινοβούλιο καθώς συναντήθηκε με δυνάμεις ευρωσκεπτικιστών από άλλες χώρες και ξεκίνησε επισήμως με αυτόν τον τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας δήλωσε ότι η ομάδα αυτή «θα αλλάξει τους κανόνες της Ευρώπης» ενώ παρουσίασε τα σχέδια του σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μιλάνου μαζί με ευρωβουλευτές του γερμανικού AfD, του δανέζικου Λαϊκού Κόμματος και των Αληθινών Φινλανδών, της Φινλανδίας. Είπε επίσης ότι θέλει η νέα ομάδα να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο στόχος μας είναι γίνουμε μια κυβερνητική δύναμη, μια δύναμη αλλαγής» είπε ο Σαλβίνι. Ανέφερε επίσης ότι όσοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Μιλάνο θα εργαστούν μαζί με συμμάχους της Λέγκας όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, παρά το γεγονος ότι το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα δεν μετείχε στη χθεσινή εκδήλωση. Τα κόμματα έχουν κοινες προτάσεις, προσέθεσε, περιλαμβανομένων των ελέγχων στα σύνορα και «της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η χθεσινή εκδήλωση υπό τον τίτλο «προς μια Ευρώπη της κοινής λογικής» αποτέλεσε ορόσημο για μια δραματική αλλαγή στην κατεύθυνση των λαϊκιστικών φιλοδοξιών ενόψει των ευρωεκλογών. Εως τώρα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα συχνά δυσκολεύονταν να συνεργαστούν επί συγκεκριμένων νομοθετημάτων ή ακόμα και να ενώσουν τις ομάδες τους, κάτι που σημαίνει οτι ο Σαλβίνι θα πρέπει να επιχειρήσει μια πιο σταθερή και συνεκτική συμμαχία αυτή τη φορά.

Η ευρωομάδα όπου ανήκει η Λέγκα προς το παρόν έχει 37 ευρωβουλευτές απο τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας, το Αυστριακό ακροδεξιό κόμμα της Ελευθεριας και το αντίστοιχο Βελγικό και Δανέζικο ανάμεσα σε άλλα. Αναμένεται να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη ευρωομάδα στο επόμενο κοινοβούλιο με 59 έδρες σύμφωνα με τις προβλέψεις του POLITICO επομένως ο στόχος του Σαλβίνι είναι να σχηματίσει τη μεγαλύτερη ευρωομάδα είναι μάλλον υπερφιλόδοξος. Αλλά μπορεί να προσελκύσει νέους εταίρους οπως το AfD.

Για Ερντογάν – Πούτιν: «Ερντογάν – Πουτιν αναζητούν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία» σχολιάζει η DW σχετικά με την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε λίγους μήνες που επικεντρώθηκε σε μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον των Κούρδων αλλά κυρίως στο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση από τους Ρώσους στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. «Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήσαμε, οι S-400 ήταν από τα σημαντικότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι οι παραδόσεις των συστοιχιών θα αρχίσουν τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ουάσιγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400. Στο μεταξύ η Άγκυρα σχεδιάζει επιχείρηση στη Συρία για να συντρίψει τους, υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, τρομοκρατική οργάνωση και έχει εκδιώξει τους μαχητές της από τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ρωσία και η Τουρκία, που υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στη συριακή σύρραξη, πέρασαν μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στις σχέσεις τους το διάστημα 2015-2016, αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στα συροτουρκικά σύνορα. Πλέον Μόσχα και Αγκυρα συνεργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ, την τελευταία που κατέχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, κοντά στα σύνορα.

Για Ελλάδα: «Στόχος της κυκλοφορίας ψευδών ειδήσεων περί ανοιχτών συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ήταν να δοκιμαστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι η Βαλκανική Οδός, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Χωρίς ρόλο προτύπου». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως «στη διαφωνία τι είναι εκείνο που περιόρισε τα προσφυγικά κύματα η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ή τα κλειστά σύνορα, πολλά συνηγορούν στο ότι οι συνοριακοί φράχτες κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον η προσφυγική συμφωνία λειτουργεί υποτυπωδώς, μιας και η Άγκυρα δεν κρατά στην Τουρκία όλους τους πρόσφυγες. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Ούτε επαναπροωθούνται παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα δέχεται ως αντάλλαγμα νόμιμους μετανάστες. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι αναξιοπρεπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών για να καταλήξουμε ότι όλα αυτά δεν μπορεί να έχουν ρόλο προτύπου όπως συχνά λέγεται».

Να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ του Δήμου Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου που αφορά την ανέγερση νέου ελληνικού σχολείο προτίθεται η βαυαρική πρωτεύουσα γράφει η Süddeutsche Zeitung που σημειώνει ότι «Το δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει την κατεδάφιση του υπό ανέγερση ελληνικού σχολείου». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχθεί σήμερα την πρόταση για την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτηρίου τότε η πόλη του Μονάχου υιοθετεί νέα στρατηγική στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Η νέα στάση του δημοτικού συμβουλίου προξενεί ερωτηματικά στην ελληνική κοινότητα Μονάχου. Ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της ελληνικής πλευράς δηλώνει απογοητευμένος, μιας, όπως δηλώνει, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης βρίσκονταν στο παρά πέντε. Όλα είχαν διευθετηθεί, λέει ο έλληνας νομικός, το ποσό επαναγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Μονάχου, η κατασκευή ελληνογερμανικού σχολείου, ακόμα και οι λεπτομέρειες ενοικίασης αιθουσών διδασκαλίας για τα περίπου 500 ελληνόπουλα του Μονάχου.Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Δήμος Μονάχου κάνει λόγο για νέα νομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξαφάνιση ενός φράχτη της οικοδομής, τον οποίο φρόντισε να αντικαταστήσει αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση. Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται τώρα ότι λόγω της εξέλιξης αυτής η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία αξίωση, κατά συνέπεια δεν ισχύει ούτε καν η συμβιβαστική λύση στην οποία παραλίγο να καταλήξουν οι δύο πλευρές. Η πρόταση για κατεδάφιση του υπό ανέγερση κτηρίου αφήνει ωστόσο μια πόρτα ανοιχτή για την ελληνική πλευρά. Μέχρι την 31η Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να ενοικιάσει στο νέο κτήριο αίθουσες για την διδασκαλία των ελληνόπουλων που σκοπεύει να κατασκευάσει ο Δήμος Μονάχου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν με την σημερινή ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο τερματιστεί το χρονίζον ζήτημα ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ή αν θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου. Ας σημειωθεί ότι μετά την κατασκευή φράχτη ο Δήμος Μονάχου ισχυρίζεται ότι του ανήκει το οικόπεδο και το υπό κατασκευή κτήριο. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του δήμου η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να προσφύγει στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την επιστροφή του οικοπέδου».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *