Search

Το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων λιγνιτικών, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

405

Επιταχύνονται οι προσπάθειες για άρση των εμποδίων για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ,λίγο προτού εκπνεύσουν οι προθεσμίες που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της ΔΕΗ για την ανακήρυξη των προτιμώμενων επενδυτών.

Στο τραπέζι παραμένουν αρκετά ζητήματα, με βασικό αυτό του μηχανισμού επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), ένα θέμα για το οποίο η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει τι θα ισχύει τελικά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ. Πρόκειται για μία παράμετρο η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους υποψήφιους επενδυτές.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.

Όπως ανέφερε μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ύστερα από διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος «φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για το ορυχείο της Αχλάδας και επομένως αυτό δεν θα επιφέρει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης.

Δεύτερον, σε ότι αφορά την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης με σταθερό (και οικονομικό) τρόπο. Για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», ενώ ρόλο «μεσολαβητή» έχει αναλάβει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της πρόβλεψης μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA). Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, στο SPA δεν θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη, δηλαδή δεν θα υπάρχει κάποια αναφορά για συμμετοχή με συγκεκριμένο ποσοστό της ΔΕΗ στα κέρδη και τις ζημίες των μονάδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη αυτή προσπάθεια πώλησης των μονάδων φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD

3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιχείρηση προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

ΕΛΠΕ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Σε φάση διαβούλευσης με τους θεσμούς και τον Όμιλο Λάτση μπαίνει η κυβέρνηση μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ. Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο της χθεσινής υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες, όλα τα σενάρια θα εξεταστούν, εκτός από εκείνο της πώλησης του μεριδίου του δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει κανείς σε μια τέτοια κίνηση, ειδικά με τις παρούσες αποτιμήσεις, ανέφερε.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί δομικό μέτρο και συνεπώς η προοπτική να μην βγει τελικά προς πώληση το ποσοστό του Δημοσίου είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως ετοιμάζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού, με σκοπό να βγει μέχρι το τέλος του μήνα.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *