Με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο μεταξύ Κίνας και 16 ευρωπαϊκών κρατών στο Ντουμπρόβνικ, της Κροατίας θα «σφραγιστεί» και επισήμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη δημιουργία του λεγόμενου νέου «Δρόμου του Μεταξιού».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
Την πρόθεση της Ελλάδας να προσχωρήσει στη λεγόμενη Σύνοδο Κορυφής είχε αφήσει να εννοηθεί αρκετές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός ακόμα και πολύ πρόσφατα στα Σκόπια, κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Βορεια Μακεδονία, που μετέχει επίσης στην πρωτοβουλία.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν παράλληλα δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λιγες μέρες είχε ενημερώσει τα μέλη των «16+1» μέσω επιστολής για την επιθυμία της Ελλάδας να προσχωρήσει στη Σύνοδο.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αύριο και έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών θα ανακοινωθεί και επίσημα η συμμετοχή της Αθήνας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Στην επιστολή του άλλωστε ο κ Τσίπρας επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «η παρουσία της Ελλάδας αντανακλά την επιθυμία της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και την συνανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεση του πρωθυπουργού να μεταβεί σύντομα στο Πεκίνο.
Θα είναι η τρίτη επίσημη επίσκεψη του κ Τσίπρα στην Κίνα, που δρομολογείται να λάβει χώρα περίπου στα τέλη Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι η παρουσία της Κίνας, ειδικά στα Βαλκάνια, μπορεί να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες στις χώρες, που μετέχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, όπως την Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Σλοβενία, από την άλλη ωστόσο έχει προκαλέσει προβληματισμό σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Σύμφωνα με την DW, oι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την υπογραφή συμφωνών συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Μάλτας, αλλά και των βαλτικών χωρών στο πλαίσιο της δημιουργίας του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Το Πεκίνο σκοπεύει μάλιστα να δαπανήσει 900 δις δολάρια στην κατασκευή υποδομών από την Ασία έως την Ευρώπη.
Ένα από τα άμεσα έργα, που προωθεί η Κίνα είναι μια γέφυρα 2,4 χιλιομέτρων στην Κροατία και που θα ενωνει τα δύο τμήματα της χώρας, παρακάπτοντας ουσιαστικά την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η γέφυρα θα κατασκευαστεί από μία κινεζική εταιρεία. Χρηματοδοτείται ωστόσο κατά 85% από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η κινεζική εταιρεία China Road and Bridge Corporation κέρδισε τον μειοδοτικό διαγωνισμό, υποσχόμενη όχι μόνο την χαμηλότερη τιμή, αλλά και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν.
Η ΕΕ κατηγορεί το Πεκίνο ότι στηρίζοντας οικονομικά κινεζικές επιχειρήσεις, τους διασφαλίζει πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, αναφέρει η DW.
Ειδικοί εκτιμούν ότι για αυτό η Κίνα κερδίζει τον έναν μειοδοτικό διαγωνισμό μετά τον άλλο, διότι μεταφέρει από την Κίνα ότι χρειάζεται για την κατασκευή ενός έργου στην Ευρώπη και έτσι κρατά το συνολικό κόστος χαμηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατασκευή της γέφυρας στον κόλπο Μάλι Στον, η οποία θα πραγματοποιηθεί κυρίως με κινέζους και όχι κροάτες εργάτες.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το ίδιο συνέβη και με εθνική οδό στο Μαυροβούνιο, που εγκρίθηκε το 2014 από το τοπικό κοινοβούλιο, χωρίς όμως ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού. Η κυβέρνηση εκεί κινδυνεύει επίσης να μην μπορέσει να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του 1,3 δις ευρώ, που έχει λάβει από το Πεκίνο, καθώς αυτό έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος από το 63% στο 80% του εγχώριου ΑΕΠ.
Συνάντηση με Ράμα
Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα θα έχει στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ της Κίνας και 16 ευρωπαϊκών κρατών, στο Ντουμπρόβνικ.
Η συνάντηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την οπισθοχώρηση των Τιράνων σε σχέση με το θέμα της κρατικοποίησης γαιών, που ανήκαν σε μεγάλο ποσοστό σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας μετά και την έντονη αντίδραση της Αθήνας καθώς και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
10.00 Διμερής συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Edi Rama
11:00 Συνάντηση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας 16+1
12:30 Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου
Αλεξάνδρα Βουδούρη