Το διάγγελμα του Γάλλου προέδου με το οποίο δεσμεύθηκε να ξαναχτιστεί η Παναγία των Παρισίων σε μόλις 5 χρόνια καθώς και οι ήρωες – πυροσβέστες που έσωσαν αμύθητης αξίας θησαυρούς «κοσμούν» τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Για διάγγελμα Μακρόν & Παναγία των Παρισίων:
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame) θα ξαναχτιστεί «ακόμα πιο όμορφα» και πως θέλει οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια. Η πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας κατέστρεψε το γοτθικό κτίριο ηλικίας 850 ετών ενώ κατέρρευσε η οροφή του και ένα κωδωνοστάσιο. Ο καθεδρικός λίγο έλειψε να καεί ολοσχερώς, σύμφωνα με αξιωματούχους. Παρά τη δέσμευση Μακρόν, ειδικοί επιμένουν πάντως ότι η ανακατασκευή του ναού θα πάρει δεκαετίες. Πενήντα άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με την έρευνα για τα αιτια της πυρκαγιάς. Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμι Χέιτζ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμφανής ένδειξη εμπρησμού και πως η πυρκαγιά πλέον αντιμετωπίζεται ως ατύχημα. Έχουν πάντως ήδη συγκεντρωθεί 800 εκ ευρώ λόγω της άμεσης ανταπόκρισης εταιρειών και δισεκατομμυριούχων ώστε να ξαναχτιστεί το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco αναφέρει το BBC.
Το διάγγελμα
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να έχει ξαναχτιστεί έως τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, στο Παρίσι. «Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων ακόμα πιο όμορφα και θέλω να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, μπορούμε» είπε ο κ Μακρόν, που ήδη δεσμεύτηκε να ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία για την εξεύρευση χρημάτων για την ανακατασκευή του ναού. «Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την καταστροφή σε μια ευκαιρία να συνεργαστουμε… Είναι στο χέρι μας να βρούμε το νήμα του εθνικού μας εγχειρήματος». Αλλά ο Ερίκ Φισερ επικεφαλής του ιδρύματος που έχει αναλάβει την ανακαίνιση του καθεδρικού του Στρασβούργου, 1000 ετών δήλωσε στο AFP ότι η Παναγία των Παρισίων ίσως χρειαστεί «δεκαετίες» για να ξαναχτιστεί. Ο Φρεντρίκ Λετοφέ επικεφαλής της ομάδας εταιρειών για την «αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων» εκτιμά ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια προειδοποιώντας ότι χρειάζεται ουσιαστική δουλειά ώστε να διασφαλιστεί ο χώρος προτού ξεκινήσουν οι εργασίες.
Σύμφωνα με το Politico ο Εμανουέλ Μακρόν στο σύντομο και επίσημο τηλεοπτικό του διάγγελμα επιχείρησε να παραλληλίσει την πυρκαγιά στον καθεδρικό με την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία που βιώνει εδώ και πέντε μήνες ο ίδιος εξαιτίας των «Κίτρινων Γιλέκων».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας δήλωσε στην Parisien ότι ο διάσμος τρούλος του καθεδρικού είναι «κατεστραμμένος μεν αλλά θα ανακατασκευαστεί». Το μεγάλο κωδωνοστάσιο του ναού είναι επίσης ασφαλές.
Οι δωρεές
Δύο από τους πλουσιότερους Γάλλους επιχειρηματίες, ο Φρανσουά-Ενρί Πιερό του ομίλου Kering, στον οποίο ανήκουν τα ονόματα ειδών πολυτελείας Gucci και Yves Saint Laurent, και ο Μπερνάρ Αρνό, μεγαλομέτοχος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, ανακοίνωσαν πως θα δωρίσουν 100 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης ο όμιλος καλλυντικών και ειδών πολυτελείας L’ Oreal μαζί με την οικογένεια Μπετανκούρ και το ίδρυμα Μπετανκούρ Σίλες ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 200 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total. Δωρεά 10 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η τράπεζα Societe Generale, 10 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ του χρηματοοικονομικού ομίλου FIMALAC και 10 εκατ. ευρώ οι μεγιστάνες του κατασκευαστικού τομέα Martin και Olivier Bouygues. Εκτός από τα μεγάλα ονόματα του γαλλικού επιχειρείν, υπάρχουν και πολλοί μικροί ανώνυμοι δωρητές. Το γαλλικό ίδρυμα Heritage ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες το απόγευμα είχε εξασφαλίσει συνολικές δωρεές 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ η πλατφόρμα Leetchi ανέφερε πως είχε συγκεντρώσει 20.000 ευρώ από «ανώνυμους Παριζιάνους». Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό δήλωσε πως ο δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας θα δωρίσει 50 εκατ. ευρώ και πρότεινε τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να συντονίσει το έργο ανοικοδόμησης του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος. Επίσης η ουγγρική πόλη Σέγκετ, η οποία είχε καταστραφεί από πλημμύρα πριν από έναν και πλέον αιώνα, ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει με 10.000 ευρώ, σε ανάμνηση της βοήθειας που είχε λάβει η ίδια από το Παρίσι το 1879
Οι ήρωες
Η βρετανική Metro αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στους «ήρωες» που έσωσαν την Παναγία των Παρισίων και τους θησαυρούς της. Επαινούν τους πυροσβέστες του Παρισιού που έδωσαν μάχη με τις φλόγες εντός του κτιρίου με τον πατέρα Ζαν Μαρκ Φουρνιέ να «παρακαλά να δώσει μαζί τους τη μάχη» προκειμένου να σωθούν τα πολύτιμα έργα τέχνης. Ο ίδιος ιερέας είχε εισβάλλει στο Μπατακλάν το 2015 ώστε να προσευχηθεί για τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας.
Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, όμως ήταν μια ομάδα εξ αυτών που χωρίς να λογαριάσουν τον κίνδυνο μπήκαν μέσα στην εκκλησία την ώρα που μεγάλες φλόγες απειλούσαν να καταστρέψουν τα πάντα και η οροφή κατέρρεε. Εδιναν τη μάχη επί 9 ώρες μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς. «Σε αυτούς», γράφουν οι εφημερίδες, «οφείλουμε το ότι η Παναγία των Παρισίων στέκεται ακόμα όρθια. Λαβωμένη αλλά όρθια». Βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα αναδεικνύουν τις πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Για Brexit:
Μεγάλο θέμα συζήτησης στη χθεσινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν άλλο από το Brexit με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να αναφέρει κάτι που ακόμα και ο ίδιος ίσως να μην πιστεύει: Η Επιτροπή του υπήρξε το «φρένο» στο Brexit από την περασμένη εβδομάδα και επίσης ανέφερε ότι θα επιδιώξει νέες εποικοδομητικές συνομιλίες τους επόμενους μήνες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει το πώς θα βγει από την Ένωση – αν φυγει τελικά. Για την ώρα φαίνεται πολύ πιθανόν η Βρετανία να μην μπορεί να αποχωριστεί τους 27 της Ε.Ε, σχολιάζει το Politico. Και αυτό γιατί: Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μέρα μόνο μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εθελοντικά υιοθέτησε τις πολιτικές της Ε.Ε για τη συνεργασία στα θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Politico. Σύμφωνα με δύο επιστολές προς την ρουμανική προεδρία από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ε.Ε, Τιμ Μπάροου με ημερομηνία 12 Απριλίου αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί «να πάρει μέρος στην υιοθέτηση κα την εφαρμογή» των αλλαγών που αφορούν το Σύστημα Πληροφόρησης Εγκληματικών Ενεργειών της Ε.Ε. Σε ξεχωριστή επιστολή ο κ Μπάροου ενημέρωσε την Ε.Ε ότι η χώρα του επίσης προτίθεται να εφαρμόσει την λεγόμενη Σύμβαση Prüm, μια διακυβερνητική συνθήκη «για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».
«Ο κακός μπάτσος» . Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ παρενέβη στη συζήτηση του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την χρονική παράταση που θα δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιδίωξε να καθησυχάσει εκείνους που αισθάνθηκαν ότι τα συμφέροντα τους αγνοούνται από τους ευρωπαίους ηγέτες και ζητούν μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους. Ο Τουσκ παρότρυνε το κοινοβούλιο να μην συμπεριφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «δευτεροκλασάτο» μέλος και να προσεγγίσει σοβαρά την πολύ πιθανή συμμετοχή της χώρας στις ευρεκλογές. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου για τις συνομιλίες για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ επέκρινε την καθυστέρηση προειδοποιώντας ότι ενέχει κινδύνους για την ενότητα τηςε Ε.Ε και ότι θα «δηλητηριάσει» τις ευρωεκλογές. Η Ε.Ε θα γίνει περιστερώνας του Ηνωμένου Βασιλείου να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει» είπε χαρακτηριστικά. «Αντιλαμβάνομαι τα κομματικά συμφέροντα, αλλά αυτά δεν μπορούν να επισκιάζουν την νομική πραγματικότητα» ανταπάντησε ο Τουσκ προσθέτοντας ότι «ο κ Φέρχοφστατ καταχειροκροτήθηκε από τον κ Φάραζ». «Αυτός είναι ένας αρκετός λόγος για εσάς κ Φέρχοφστατ να επανασκεφθείτε τα επιχειρήματα σας» προσέθεσε.
«Ο καλός μπάτσος» Ο Γιούνκερ υπήρξε πιο συμφιλιωτικός. Το Κολέγιο των Επιτρόπων στη διάρκεια της ολομέλειας αποφάσισε να «επιβεβαιώσει ότι το Κοινοβούλιο θα έχει επαρκή και άμεση ενημέρωση για τις συναντήσεις Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τη Συμφωνία Αποχώρησης». «Τίποτα δεν θα αποφασίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η θέση του ευρωκοινοβουλίου. Μπορείτε να με εμπιστευτείτε» είπε απευθυνόμενος στον Φερχοφστατ.
Ενόψει των ευρωεκλογών: Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διεθνείς σχέσεις αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Η έκθεση του γνωστού think tank συγκέντρωσε στοιχεία από 14 χώρες που θα μετάσχουν στις ευρωεκλογές του Μαϊου και δείχνουν σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ότι το εκλογικό σώμα στην Ε.Ε είναι σε ένα αβέβαιο και όχι τόσο πολωμένο περιβάλλον με ψηφοφόρους να μετακινούνται ανάμεσα σε κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς. Αναφέρει ότι 43% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θα ψηφίσουν σίγουρα και το 57% μάλλον όχι. «Από όσους θα μετάσχουν τελικά στις ευρωεκλογές, το 70% είναι αναποφάσιστοι» αναφέρει η έκθεση.
«Καταρρίπτονται 5 μύθοι» αναφέρει η έκθεση για τις ευρωεκλογές :
Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει και δεν αφορά κόμματα αλλά φυλές. Η έκθεση αναφέρει πως η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι «ρευστό» και υπάρχουν τουλάχιστον 97 εκ ψηφοφόροι που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Οι εκλογές θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στην Ευρώπη και σε όσους πιστεύουν στα έθνη -κράτη. Το think tank επίσης επισημαίνει ότι οι ψηφοφόροι μάλιστα «ανταποκρίνονται σε όσους κρίνουν ότι αποτελούν αξιόπιστους παράγοντες της αλλαγής σε θέματα που τους αφορούν» Ένα κεντρικό ζήτημα των ευρωεκλογών θα είναι το μεταναστευτικό. Η έκθεση αναφέρει ότι εσωτερικά ζητήματα όπως «ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός, η διαφθορά, το σύστημα υγείας και η οικονομία καθώς και το βιοτικό επίπεδο» επίσης κρίνονται σημαντικά. Υπάρχει φυσικά διαχωρισμός στις απόψεις αυτές μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών κρατών μελών. «Υπάρχει ένα περιφερειακό πλαίσιο με κοινές ανησυχίες και συμφέροντα παρά μια διαχωριστή γραμμή» μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Οι ευρωεκλογές είναι αποκλειστικά εθνικές. «Αυτές θα είναι πραγματικά οι πρώτες διεθνικές ευρωεκλογές» σύμφωνα με την έκθεση.
Για Λιβύη:
«Η Γαλλία είναι ιδιαιτέρως σοκαρισμένη από το γεγονός ότι η λιβυκή αντιπολίτευση, δυνάμεις της οποίας έχει ενισχύσει και εκπαιδεύσει προέλασε στην Τρίπολη» αναφέρει το Politico. «Η στιγμή της επίθεσης του Καλίφα Χαφτάρ νωρίτερα αυτόν το μήνα εναντίον των Ηνωμένων Εθνών – που αναγνωρίζει την κυβέρνηση ενότητας υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σαράϊ – και ενώ ο γ.γ του ΟΗΕ ήταν στη χώρα για να προετοιμάσει μια καθυστερημένη εδώ και καιρό διάσκεψη ειρήνης – έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Παρίσι». Αλλά η πρόθεση του Χαφτ να εκμεταλλευθεί την κατάσταση παρά να προτιμήσει να μοιραστεί την εξουσία δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη».
Στις ΗΠΑ:
Η Washington Post έχει βασικό θέμα το δεύτερο βέτο του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της θητείας του – εναντιον της απόφασης που θα έβαζε τέλος στην αμερικανική στήριξη για τις πολεμικές επιχειρήσεις υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Αναφέρει ότι ο κ Τραμπ «είδε την ψήφο για την Υεμένη ως επίπληξη της διοίκησης του μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι και παρότρυνε κάποιους γερουσιαστές να αλλάξουν άποψη ως προς αυτό».
Οι New York Times αναφέρουν οτι «αρκετοί από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου περιλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στάθηκαν απέναντι από την τροπολογία η οποία πέρασε και απο τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα του Κογκρέσου».
Για να «ξεπεραστεί» ο σκόπελος του προεδρικού βέτο απαιτείται ψηφοφορία των 2/3 της πλειοψηφίας, που δεν διαθέτει το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο. Το γεγονός ότι η απόφαση εγκρίθηκε και από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα αποτελεί ιστορικό ορόσημο καθώς είχε να συμβεί από το 1973.
Οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο ενισχύουν με δισεκατομμύρια δολάρια και όπλα τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούτι, που θεωρείται ότι έχουν τη στήριξη του Ιράν στην Υεμένη. Με την απόφαση αυτή τα μέλη του Κογκρέσου εξέφραζαν επί της ουσίας την ανησυχια τους για τους θανάτους χιλιάδων πολιτών από τις αεροπορικές επιθέσεις που συνεχίζονται από το 2014. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι καταδίκασε το βέτο του Τραμπ λέγοντας οτι ενισχύει «την ντροπιαστική εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια αποκαρδιωτική κρίση»
Αλεξάνδρα Βουδούρη