Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα, τις αλλαγές στο λύκειο και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, όχι μόνο στις τάξεις των πανεπιστημιακών και των εκπαιδευτικών, αλλά και στην αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρσή του. Αντέδρασαν επίσης έντονα τόσο επί της ουσίας των αλλαγών όσο και επί της διαδικασίας. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατατέθηκε ως επείγον και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε τον επείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου λέγοντας πως κατατέθηκε τώρα γιατί το προηγούμενο διάστημα η Βουλή είχε πυκνό νομοθετικό έργο και δεν μπορούσε να ψηφιστεί. Υποστήριξε μάλιστα πως προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση του νομοσχεδίου.
Πυρά της αντιπολίτευσης
Κατά μέτωπο επίθεση κατά του υπουργού εξαπέλυσε η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο των 1.120 σελίδων και 124 άρθρων κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και συνεπώς οι βουλευτές δεν είχαν επαρκή χρόνο ούτε για να το διαβάσουν, πόσο μάλλον για να το μελετήσουν. Έκανε λόγο ακόμη για εμπαιγμό της κυβέρνησης: «Δεν σας ενδιαφέρουν οι συνέπειες από το νομοσχέδιο γιατί δεν θα είστε κυβέρνηση αύριο», ανέφερε η κ. Κεραμέως και κάλεσε τον κ. Γαβρόγλου να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το φέρει στην Βουλή με κανονική διαδικασία κι όχι ως επείγον.
«Προκαλεί ντροπή η διαδικασία που επιλέγετε, είναι παρωδία» σημείωσε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στην τεχνολογική εκπαίδευση. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατήγγειλε με τη σειρά της την όλη διαδικασία και προανήγγειλε πως θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.
Για άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει άρον-άρον το νομοσχέδιο έκανε το ΚΚΕ.
Για διαδικασία φαστ τρακ μίλησε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι λέγοντας πως η Βουλή δεν είναι διακοσμητική.
«Τα ξημερώματα ενημερωθήκαμε πως καταθέσατε το νομοσχέδιο» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, και κάλεσε τον υπουργό να το αποσύρει και να το επανακαταθέσει μετά το Πάσχα.
Κόντρα για το Πανεπιστήμιο Πατρών
Εν τω μεταξύ, το πανεπιστήμιο Πατρών βρέθηκε στο επίκεντρο κόντρας μεταξύ του υπουργού Παιδείας και της εισηγήτριας της ΝΔ.
Η ένταση ξεκίνησε όταν η Νίκη Κεραμέως κάλεσε τον Κώστα Γαβρόγλου να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον ήθελαν να «εκβιάζει» τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με αντάλλαγμα την δημιουργία Γεωπονικής και Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η βουλευτής της ΝΔ αφού επικαλέστηκε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δήλωσε πως «αν αποδειχθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι προϊόν εκβιασμού, τότε θα είναι μια λυπηρή μέρα για την παράταξή σας και για τη χώρα» και συμπλήρωσε με νόημα: Για την παράταξή σας δεν μας νοιάζει γιατί δεν θα είστε κυβέρνηση αύριο, αλλά μας νοιάζει η χώρα».
«Δεν μπορείτε να πετάτε λάσπη» απάντησε ο υπουργός Παιδείας με έντονο ύφος, ζητώντας να κατατεθούν στα πρακτικά τα δημοσιεύματα και τα ονόματα όσων τα υπογράφουν. Η βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ζητώντας επιτακτικά από τον υπουργό να διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για «fake news» στα οποία είναι συνηθισμένη η ΝΔ. «Με την άρνησή σας να διαψεύσετε τα δημοσιεύματα επί της ουσίας νομιμοποιείται τα fake news» ισχυρίστηκε η κ. Κεραμέως συμπληρώνοντας πως ο κ. Γαβρόγλου θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που ισοπέδωσε την εκπαίδευση.
Πεντακόσιοι νέοι πανεπιστημιακοί
Τη δημιουργία 500 νέων θέσεων στον κλάδο των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου: «Φέρνουμε 500 νέες θέσεις καθηγητών με στόχο να μην υπάρξει ούτε μια κενή θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε την επαναπροκήρυξη στις 31 Αυγούστου των θέσεων όλων όσοι συνταξιοδοτηθούν.
«Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2010» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Ισίδωρος Ρούσσος