Αθηναϊκή, αστική μαγειρική θα το έλεγα επίσης, ένα πιάτο της μόδας, του συρμού, στην δεκαετία του 70, που η χώρα ξανάβρισκε, η προσπαθούσε να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
Για να δούμε τι θα χρειαστούμε…
Ένα ψάρι για βραστό σφυρίδα, συναγρίδα ή όποιο άλλο, περίπου ενάμιση κιλό καθαρισμένο, μισό ποτήρι λευκό κρασί, τρία τέσσερα μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση, δυο τρεις μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση κι αυτές, ένα κουταλάκι κόκκους μαύρου πιπεριού, ένα ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο, ένα μικρό ματσάκι σέλινο, 3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε κύβους, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κάππαρη, δύο τρία φλιτζάνια του τσαγιού μαγιονέζα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα, αλάτι και πιπέρι.
Άντε να πάμε να το φτιάξουμε…
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και νερό λίγο πάνω απ την μέση, προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα μυρωδικά, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και τις πατάτες.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κοχλάσει, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά, μετά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για άλλα περίπου 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα.
Τρυπώντας τα με ένα πιρούνι θα καταλάβουμε.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα σουρωτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφήνουμε τα υπόλοιπα υλικά να βράζουν στην κατσαρόλα.
Στο ζωμό της κατσαρόλας που κοχλάζει βυθίζουμε το ψάρι και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω για να μη στεγνώσει, το τραβάμε προσεχτικά με δυο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για μελλοντική χρήση (π.χ. για ένα πιλάφι).
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά, βάζουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε και πάλι απαλά.