Η τρομοκρατική επίθεση στη Σρι Λάνκα με 290 νεκρούς είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τυπο όπως επίσης και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε Ουκρανία και Βόρεια Μακεδονία.
Για Σρι Λάνκα: «Σρι Λάνκα: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στους 290» αναφέρει το BBC, ενώ τον ίδιο τίτλο έχει και η DW.
«Βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: ο αριθμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανεβαινει στους 290» αναφέρει ο Guardian.
Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε οι βομβιστικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα Πάσχα των Καθολικών με 290 πλέον νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες. Ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στο Κολόμπο για τις πολύνεκρες επιθέσεις, ενώ οι έρευνες για όσους εμπλέκονται στις επιθέσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με το χρονικό της φρίκης, χθες το πρωί σημειώθηκαν εκρήξεις σε έξι διαφορετικά σημεία της Σρι Λάνκα και αργότερα, προς το μεσημέρι, έγιναν άλλες δύο εκρήξεις, μία σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και η άλλη στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο του Κολόμπο.
Στην τελευταία επίθεση, ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς.
Από τις αρχικές εκρήξεις, δύο σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας, και η τρίτη σε μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στα ανατολικά της χώρας.
Στη Σρι Λάνκα, με πληθυσμό 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουισμό και το 10% είναι μουσουλμάνοι.
Το υπουργείο Άμυνας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και τις εικόνες χάους που επικράτησαν στους δρόμους επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις», ενώ κάλεσε όλους τους Σριλανκέζους «να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη θλίψη του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις «αποτρόπαιες πράξεις» στη Σρι Λάνκα. Θρησκευτικό μίσος Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο τουίτερ «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πασχαλιάτικο μήνυμά του, σημείωσε: «Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα… Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια εγγύτητά μου με τη χριστιανική κοινότητα, που επλήγη την ώρα της προσευχής, και σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο ωμής βίας».
Για Ουκρανία: «Εκλογές στην Ουκρανία: Νικητής ο κωμικός Ζελίνσκι» αναφέρει το BBC.
«Ο Ουκρανός κωμικός κερδίζει στις προεδρικές εκλογές με μεγάλη διαφορά» αναφέρει η DW.
«Κωμικός σε πορεία άνετης επικράτησης στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία» ο τίτλος του Guardian.
«Ο κωμικός Ζελίνσκι κερδίζει με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία» αναφέρει και το Politico.
Ο Ουκρανός κωμικός Βολοντίμιρ Ζελίνσκι κέρδισε με άνετη νίκη στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Τα exit polls έδωσαν νίκη στον Ζελίνσκι που έφθασε το 70%. Ο Ζελίνσκι, 41 ετών κέρδισε τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένο που παραδέχθηκε χθες την ήττα του. Η τόσο ξεκάθαρη νίκη αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Ποροσένκο και απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου στην Ουκρανία. «Δεν θα σας απογοητεύσω» είπε ο Ζελίνσκι απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους του. «Δεν είμαι ακόμα επισήμως πρόεδρος. Αλλά ως πολίτης της Ουκρανίας μπορώ να πω σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: Κοιτάξτε μας. Όλα είναι πιθανά!» αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού δικτύου, η επιλογή της Ουκρανίας ήταν ανάμεσα σε έναν έμπειρο πολιτικό που ήδη είχε υπηρετήσει τη χώρα ως πρόεδρος τα τελευταία 5 χρόνια και έναν κωμικό που δεν είχε καμία πολιτική εμπειρία. Η επιλογή των πολιτών να ψηφίσουν τον Ζελίνσκι προκαλεί επί της ουσίας μια ταπεινωτική ήττα για τον Πέτρο Ποροσένκο. Τριάντα επτά συνολικά υποψήφιοι αποσύρθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο και παρ’ όλα αυτά ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε μόλις 9% περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Ζελίνσκι σχεδόν 45%. Πρόκειται για μαζική ψήφο διαμαρτυρίας και για τον λόγο αυτό δικαίως η ομάδα υπό τον Ζελίνσκι πανηγύρισε το αποτέλεσμα. Όμως σίγουρα αυτή η ευφορία που επικράτησε χθες δεν θα είναι για πολύ. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και κυρίως ο νέος πρόεδρος να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει, κάτι που έχει αποφύγει έως τώρα. Είναι άλλο πράγμα να έχεις τολμηρές ιδέες και άλλο να τις εφαρμόζεις.
Η ταπεινωτική ήττα για τον Ποροσένκο είχε προβλεφθεί πάντως από σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα σχολιάζει ο Guardian. Το στρατόπεδο του Ζελίνσκι ανέφερε ότι έλαβαν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο Τραμπ και τον Εμ. Μακρόν, ανάμεσα σε άλλα. Ο Ζελίνσκι θα βρεθεί όμως σύντομα αντιμέτωπος με αναρίθμητες προκλήσεις από την οικονομική κρίση έως τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον των αυτονομιστικών δυνάμεων που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους, στα ανατολικά της χώρας. Είναι διάσημος εξαιτίας του ρόλου του σε τηλεοπτική σειρά στην Ουκρανία » ο υπηρέτης του Λαού» όπου έπαιζε έναν δάσκαλο που ξαφνικά έγινε πρόεδρος μετά από μια σειρά διαμαρτυριών στο διαδίκτυο απο φοιτητές του σχετικά με τη διαφθορά στη χώρα. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πάντως ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε και πολλά πράγματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος. Η εκστρατεία του βασίστηκε κυρίως σε βίντεο που τον παρουσίαζαν να λέει αστεία και ανέκδοτα. Πολλές φορές η εκστρατεία του επίτηδες προκαλούσε σύγχυση γύρω απο τον πραγματικό Ζελίνσκι και την τηλεοπτική του περσόνα. Όπως έκανε και στη δημοφιλή σειρά έτσι και στην πραγματικοτητα ο κωμικός υποσχέθηκε να «καθαρίσει» την πολιτική σκηνή της χώρας και να δώσει τέλος στην επικράτηση της ολιγαρχίας στην Ουκρανία. Όμως δεν ξεκαθάρισε το πώς θα το κάνει αυτό. Την ίδια ώρα το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος έχει στενούς δεσμούς με τον αμφιλεγόμενο ολιγάρχη, Ίχορ Κολομούσκι. Ο Ζελίνσκι το αρνήθηκε ιδιαίτερα μετά την κατηγορία που του εξαπέλυσε ο Ποροσενκο ότι λειτουργεί ως μαριονέτα του ολιγάρχη. Ο νέος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε την ευρεία δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του Ποροσένκο που ανήλθε στην εξουσία μετά την εξέγερση του Μαϊντάν. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης εργοστασίου σοκολάτας είχε υποσχεθεί στους Ουκρανούς «έναν νέο τρόπο ζωής» αλλά ο ρυθμός αλλαγής ήταν ιδιαίτερα αργός. Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν σε ένα χαοτικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου την Παρασκευή το βράδυ. Το θέαμα δεν άλλαξε και πολύ την πρόθεση των ψηφοφόρων. Οι υποστηρικτές του Ποροσένκο εξέφραζαν την ανησυχία τους για την έλλειψη εμπειρίας του Ζελίνσκι και μια πιθανη ιδιαίτερα θετική προσέγγιση προς τη Ρωσία, ενώ οι υποστηρικτές του δεύτερου επέμειναν ότι η πρώτη θητεία του Ποροσένκο ήταν μια αποτυχία και δεν δικαιούνταν άλλη ευκαιρία.
Από την πλευρά της η DW σχολιάζει ότι ο Ζελίνσκι δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία και η ανησυχία είναι ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα κρίση. Κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ευνοήσει την επιστροφή δυνάμεων που είναι κοντά στον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κατέφυγε στη Ρωσία μετά την πτώση του. Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι το πόσο «ανεξάρτητος» θα είναι ως πρόεδρος ο Ζελίνσκι ή πόσο επιρρεπής είναι να αποδέχεται υποδείξεις απο συμβουλους ή ολιγάρχες. Μια νίκη στις προεδρικές εκλογές δεν σημαίνει ότι θα κυβερνήσει μόνος του… Βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και υπάρχει έντονη φημολογία στο Κίεβο ότι ο Ζελινσκι μπορεί να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Θα το ονομάσει «υπηρέτης του λαού» και οι προοπτικές νίκης είναι μεγάλες.
Για Βόρεια Μακεδονία: «Οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία πάνε σε δεύτερο γύρο καθώς η αλλαγή του ονόματος διχάζει» αναφέρει ο Guardian.
«Οι προεδρικές εκλογές στη Β. Μακεδονία πάνε σε δεύτερο γύρο» αναφέρει και η DW.
«Αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής: Πενταρόσκι κέρδισε 323.846 ψήφους, η Σιλιάνοφσκα 319.240 και ο Ρέκα 79.915 ψήφους» αναφέρει το δίκτυο Telma στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Στέβο Πεντάροφκσι προηγείται με 4.606 ψήφους της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για τους δύο υποψηφιους που θα κονταροχτυπηθούν στον δεύτερο γύρο, στις 5 Μαϊου. Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο Πεντάροφσκι κέρδισε 323.846 ψήφους έναντι της Σιλιάνοφσκα που κέρδισε 319.240 ψήφους. Ο Μπλέριμ Ρεκα μόλις 79.915 ψήφους. Ουσιαστικά ο Πεντάροφσκι κέρδισε 42,8% και η Σιλιάνοφσκα 42,24% και ο Ρέκα 10,5%.
Με οριακή επικράτηση του προτεινόμενου από τον κυβερνητικό συνασπισμό Στέβο Πεντάροφσκι έναντι της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Στις 5 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η αποχή, που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, κυμάνθηκε στο 58%.
Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».
Η αποχή κυμάνθηκε, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα, μιας και στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 42% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό σε προεδρικές εκλογές. Νασημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β’ γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τον συνεχάρη για την επικράτησή του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς – όπως υποστήριξε – ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.O αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο.
Στην Τουρκία: «Θύμα επίθεσης ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία στη διάρκεια κηδείας» αναφέρει το BBC. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση από άνδρες στην Άγκυρα, προτού τον απομακρύνουν με ασφάλεια οι προσωπικοί του φρουροί. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που πέτυχε πολλές νίκες στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, βρισκόταν στην κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Βίντεο δείχνουν τον Κιλιτσντάρογλου να δέχεται επίθεση στο κεφάλι, τουλάχιστον δύο φορές, καθώς οι φρουροί ασφαλείας προσπαθούν να κρατήσουν μακριά δεκάδες άνδρες που φωνάζουν σφίγγοντας τις γροθιές τους. Κατάφερε να φύγει από το σημείο και να εισέλθει σε ένα κοντινό σπίτι, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκε πλήθος μαινόμενων ανδρών που φώναζαν «έξω το PKK».
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη