Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια φαρμάκων, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας μετά το Πάσχα, όπως έχει ήδη ενημερώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι αλλαγές που προωθεί θα φέρουν μείωση της συμμετοχής των ασθενών σε πολλά φάρμακα.
Ειδικότερα η μείωση θα προέλθει επειδή οι τιμές αποζημίωσης που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ίδιες με αυτές της λιανικής τιμής των φαρμάκων ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να πληρώνει τη διαφορά χονδρικής – λιανικής, όπως ισχύει σήμερα.
Σε ότι αφορά στα γενόσημα ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση επεσήμανε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη αγορά φαρμάκων θα μειωθεί στο 20% από 25% που είναι σήμερα.
Αντίστοιχες μειώσεις έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας και για τις συμμετοχές στα πρωτότυπα φάρμακα, σημειώνοντας ότι μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 50%.
Ωστόσο, τα νέα μέτρα ενδεχομένως να φέρουν τα πάνω κάτω στη φαρμακευτική αγορά καθώς την οικονομική διαφορά που θα προκύψει στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω των νέων αλλαγών θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate -clawback) με αποτέλεσμα να προειδοποιούν πλέον για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά επειδή η διάθεσή τους δε θεωρείται συμφέρουσα.
Οι γιατροί θα χάνουν την άδεια επαγγέλματος αν ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη
Με νέα υπουργική απόφαση που ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι γιατροί υπόκεινται σε αναστολή άσκησης ιατρικού επαγγέλματος αν ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και όχι όταν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Με την απόφαση αυτή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να αναστείλει την άδεια άσκησης επαγγέλματος σε έναν γιατρό αν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για αδικήματα, όπως κλοπή, απάτη, αισχροκέρδεια και άλλα ποινικά αδικήματα.
Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με την απόφαση αυτή αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους γιατρούς της χώρας
Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση έχει ως θέμα : «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding)».
Στο άρθρο 4 και περίπτωση γ. αναφέρεται ρητά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν : « ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄)».
Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».
«Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης» όπως προβλεπει η υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, «καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας στην πάγια αρχή του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού βάσει του άρθρου 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο άρθρο 6 του Ν4596/2019 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως εξής: «Τεκμήριο αθωότητας: Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο».
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνταγματικών διατάξεων και παραβίαση νομοθετικής εξουσιοδότησης του Υπουργού.
Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση ως απαράδεκτη προσπάθεια στοχοποίησης / διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου και καταστροφής της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, χωρίς επαρκή δικαστική τεκμηρίωση. Δεν θα επιτρέψουμε στον μαχόμενο ιατρό να είναι ανυπεράσπιστο θύμα σε πιθανές πολιτικές/προσωπικές σκοπιμότητες, σε ανυπόστατη προσβολή της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του φήμης και θα αντιτεθούμε στη λογική δημιουργίας «βιομηχανίας» διώξεων.
Με την αρωγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα προβούμε σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου».
Νίνα Κομνηνού