Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

249

Η άτυπη Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς τύπου.

Για Βερολίνο: «Σερβία και Κόσοβο συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες μετά τη Σύνοδο στο Βερολίνο» αναφέρει η DW. Μια σύνοδος για τα Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία Κοσόβου – Σερβίας να συμφωνούν να ξεκινήσουν να εργάζονται από κοινού για να εξαλειφθούν οι μεταξύ τους εντάσεις. Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν ήλπιζαν στην επανεκκίνηση του διαλόγου. Σερβία και Κόσοβο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να επιλυθεί η μεταξύ τους διένεξη, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση της, αργά χθες το βράδυ. Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιφερειακής συνόδου, που φιλοξενήθηκε στο Βερολίνο. Οι δύο βαλκανικοί γείτονες θα προχωρήσουν τις προσπάθειες τους να εφαρμόσουν υπάρχουσες συμφωνίες, ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν επίσης να παίξυν έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλιες υπό την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Προηγούμενες συνομιλίες ειχαν καταρρεύσει γύρω από την προοπτική «αλλαγής συνόρων» ή «διόρθωσης» τους ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στο Βερολίνο με στόχο να μην επιτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Σερβίας και της πρώην περιφέρειας της, του Κοσόβου. Η Συνοδος είχε διοργανωθεί από την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν ενώ συμμετείχαν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων από τη Βοσνια – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία. Στο Βερολίνο βρέθηκε και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου είναι διαρκώς επιδεινούμενες με το Βελιγράδι να αρνείται να αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008. Πάντως σχεδόν 100 χώρες περιλαμβανομένης και της Γερμανίας έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Τη Δευτέρα Μέρκελ και Μακρόν επεσήμαναν τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή ενώ επαίνεσαν το θετικό παράδειγμα της επίτευξης συμφωνίας για τη μακροχρόνια διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ενώ οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι δεν αναζήτησαν ούτε ανέμεναν να επιλυθεί η πολιτική διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα να ξεκινησει ένας νέος διάλογος. «Συμφωνήσαμε σε αυτή τη κοινή πρωτοβουλία γιατι δεσμευόμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» είπε η Μέρκελ. «Είναι στο συμφέρον της Ευρώπης να υπαρξει θετική προοπτική σε αυτή την περιοχή» προσέθεσε.
Εμμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ κάλεσαν Σερβία και Κόσοβο να ξεκινήσουν εκ νέου τον διάλογο. «Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να δείξουν μέσω αυτής της συνάντησης ότι έχουμε κοινή ευθύνη για αυτή την περιοχή» ανέφερε η Μέρκελ, μεταδίδει το γαλλικό RFI. «Η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί σε αυτή την πολιτική με στόχο τη σταθερότητα βασισμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες: οικονομική και κοινωνικη ανάπτυξη, ασφάλεια βάσει της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε πριν από 18 μήνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκληματος. Ενίσχυση του κράτους δικαίου, δικαιοσύνης και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης» είπε από την πλευρα του ο Μακρόν.

Για Ισπανία: «Σοσιαλιστές και Podemos συζητούν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης» αναφέρει η Pais. O Σάντσεθ θα ήθελε να κυβερνήσει μόνος του αλλά ο Ιγκλέσιας απαιτεί μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα είναι σταθερή. Οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν έως τις τοπικές εκλογές στις 26 Μαϊου.
«Το Λαϊκό Κόμμα (PP) έχασε 1,6 εκ ψηφοφόρους που ψήφισαν το Vox ενώ 1,4 εκ ψήφισαν τους Ciudadanos» αναφέρει η Mundo.
Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους καθώς δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να συμμαχήσει είτε με τους αριστερούς Podemos και άλλα περιφερειακά κόμματα ή με την κεντροδεξιά αν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, σημειωνει το BBC. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο σε ραδιοφωνική της συνέντευξη δήλωσε ότι το κόμμα θα επιχειρήσει να κυβερνήσει μόνο του. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena Ser είπε ότι «έχουμε αρκετά (ποσοστά) ώστε να κατευθύνουμε το καράβι στην κατεύθυνση που πρέπει να λάβει». Από την πλευρά του ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλιστών, ο Μικέλ Ιθέτα Γιόρενς δήλωσε στο BBC’s Newshour ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να εξετάσει κάθε μια περίπτωση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων. «Οι Podemos, το αριστερό κόμμα είναι το βασικό κόμμα, αλλά υπάρχουν και οι Βάσκοι εθνικιστές και το αντίστοιχο κόμμα από τα Κανάρια νησιά» δήλωσε ο Ιθέτα Γιόρενς, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Καταλονία. Οι Σοσιαλιστές άλλωστε κυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας από τον περασμένο Ιούνιο. Οι εκλογές προκλήθηκαν όταν οι Καταλανοί εθνικιστές απέσυραν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Για την απόλυτη πλειοψηφία, το Σοσιαλιστικό κόμμα που κέρδισε 123 έδρες θα χρειαστεί τις 42 των Podemos και 11 ακόμα από τους Βάσκους εθνικιστές και τους Καταλανούς αυτονομιστές. Ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε την Κυριακή το βραδυ ότι θα ήθελε να εργαστεί με στόχο τον σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού». Εναλλακτικά ο κ Σάντσεθ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους κεντροδεξιούς, Ciudadanos. Ωστόσο, ο επικεφαλής τους Αλμπερτ Ριβιέρα δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης και ‘θα παρακολουθεί διαρκώς την κυβέρνηση». Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται τον Μάϊο ενδέχεται να μην έχει σχηματίσει κυβέρνηση έως τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Στο μεταξύ το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Vox κέρδισε τελικά 24 έδρες σηματοδοτώντας την είσοδο ενός ακροδεξιού σχηματισμού στην ισπανική βουλή εδώ και δεκαετίες.
To Politico σημειώνει πως «ο Σάντσεθ παραμένει ο μόνος Σοσιαλιστής ηγέτης σε μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Η νίκη του είναι το απομεινάρι παλαιών εποχών όταν τα σοσιαλιστικά κόμματα είχαν μεγάλη απήχηση στο εκλογικό σώμα, κάτι που είναι λιγότερο ορατό πλέον στα κατακερματισμένα πολιτικά συστήματα στην Ε.Ε. Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών τον Μάρτιο έδειξε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν εξελιχθεί στο πιο ισχυρό κόμμα ανάμεσα στους Ισπανούς που αυτοπροσδιορίζονται από ακραίοι αριστεροί έως και κεντρώοι. Το υπουργικό συμβούλιο του Σάντσεθ επικεντρώθηκε στην εφαρμογή μέτρων που μόνο μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα προωθούσε δηλαδή 22% αύξηση του κατώτατου μισθού και νέα επιδόματα για τους ανέργους πάνω από 52 χρονών ενώ ο ίδιος έδινε έμφαση στην καταπολέμηση της ανισότητας στις ομιλίες του. Αυτό ενίσχυσε το προφίλ του… ανάμεσα στους αριστερούς ψηφοφόρους. Ο Σάντσεθ εξασφάλισε την ίδια ώρα μια καλή σχέση με την επιχειρηματική ελίτ και τις Βρυξέλλες διορίζοντας τη Νάντια Καλβίνιο, υπουργό Οικονομικών και η οποία ήταν πριν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε όλους αυτους τους μήνες, κάτι που αποδείχθηκε το «κλειδί» για να κερδίσει τη στήριξη των κεντρώων ψηφοφόρων. Φυσικά ο Σάντσεθ ενισχύθηκε και από τα «λάθη» των αντιπάλων του. Οι ακροαριστεροί Podemos ειχαν εσωτερικά προβλήματα που τους κόστισαν, ενώ απο την άλλη πλευρά η προοπτική ενίσχυσης του Vox τρομοκράτησε τους μετριοπαθείς, οι συντηρητικοί έκαναν το λάθος να αντιγράψουν τα θέματα των ακροδεξιών και οι φιλελεύθεροι απέρριψαν κάθε προοπτική συνεργασίας με τον Σάντσεθ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες άνοιξαν τον δρόμο για τους Σοσιαλιστές (…). Τα αποτελέσματα στην Καταλονία ήταν επίσης καλά για τους Σοσιαλιστές για δύο λόγους. Το κόμμα υπερ της ανεξαρτησίας, «η ριζοσπαστική αριστερά» που είναι πιο μετριοπαθές σε σχέση με το κόμμα του Πουιτζδεμόν «Μαζί για την Καταλονία» ενισχύθηκε σημαντικά κάτι που δείχνει ότι τελικά επικράτησαν οι μετριοπαθείς δυναμεις στην περιφέρεια. Δεύτερον οι Καταλανοί Σοσιαλιστές βγήκαν δεύτεροι κάτι που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ δεν θα χρειαστεί να βασιστεί τόσο στα κόμματα που τάσσονται υπερ της ανεξαρτησίας».

Στη Βρετανία: Το συμβούλιο των Εργατικών θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το εάν θα πρέπει να ζητήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ως μέρος του προεκλογικού του μανιφέστου ενόψει των ευρωεκλογών. Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή εμφανίζεται διχασμένη για το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία. Στο μεταξύ το κόμμα συνεχίζει να συνομιλεί με το υπουργικό συμβούλιο της Μέι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από το Brexit και να εγκριθεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο έως τις 23 Μαϊου, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις ευρωεκλογές, αναφέρει το BBC.
Για το ίδιο θέμα ο Guardian αναφέρει ότι πάνω από 100 βουλευτές των Εργατικών έγραψαν επιστολή προς το συμβούλιο του κόμματος ζητώντας να χρησιμοποιηθεί το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα στην προεκλογική εκστρατεία ενώ πάνω από 20 υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεσμεύθηκαν να στηρίξουν το δημοψήφισμα και να διεξάγουν εκστρατεία υπερ της παραμονής στην Ε.Ε. Το προσχέδιο του μανιφέστου που επιμελήθηκε ο Αντριου Φίσερ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην επιτροπή του κόμματος. Μια πηγή από την επιτροπή είπε ότι αναμένουν έναν συμβιβασμό με τον οποίο θα δεσμευθεί το κόμμα να προχωρήσει σε εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα με στόχο να σταματήσει ένα «Brexit απο τους Τόρις» και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών σε κάθε περίπτωση. «Αυτό δεν θα εμποδίσει τους βουλευτές να συνδέσουν το δημοψήφισμα ως όρο για οποιαδήποτε συμφωνία γύρω από το Brexit που θα έρθει στο κοινοβούλιο» είπε πηγή από το κόμμα. Οι δύο βουλευτές των Εργατικών, Φιλ Γούιλσον, Πίτερ Κάϊλ που έχουν καταθέσει τροπολογία για οποιαδήποτε μελλοντικά δεσμευτική ψήφο γύρω από το Brexit, που θα αφορά την έγκριση της συμφωνίας της Μέι με τον όρο να υπάρξει λαϊκή ετυμηγορία, είπαν ότι αυτή η επιλογή είναι η πιο δημοφιλής στο κόμμα.

Για Ε.Ε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει σήμερα αυτό που εκτιμά ως «νέους, φιλόδοξους, ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους για τον επόμενο πολιτικό κύκλο» σύμφωνα με αξιωματούχους. Το σχετικό έγγραφο θα επιχειρησει να συρρικνώσει καπως τους τομείς και τις συναφείς πολιτικές με τις οποίες η Ε.Ε θα πρέπει να ασχοληθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. «Για να κάνουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο, θα πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις σύμφωνα με την Επιτροπή που θα επικεντρωθούν σε πέντε διαστάσεις» θα αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν. Αλλά ποιες πέντε; Αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν μια σειρά συναντήσεων χθες αλλά οι συζητήσεις ήταν πολύ ανοιχές και ο καθένας προέβαλε τις δικές του ιδέες πάνω στα χαρτοφυλάκια, τα οποία διαχειρίζεται. Συμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν αλλάξει πολύ από το 2010. Η διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και η οικονομια και η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ψηλά στις προτεραιότητες τους. Σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων θα παρουσιάσει την επίσημη συμβολή του στην «στρατηγική ατζέντα» αρκετά σημεία της οποίας θα συζητηθούν στη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στη Σιμπίου. Η συνάντηση κανονικά θα είχε θέμα τη μετά -Brexit εποχή της Ε.Ε όμως πλέον θα επικεντρωθεί στην επόμενη 5ετία γενικά.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *