Το RescEU, η εμβληματική πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι ένα από τα 20 επιτεύγματα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2019 όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας της, τις ευρωεκλογές και τη Σύνοδο Κορυφής του Σίμπιου.
«Με το RescEU έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη που σε αυτή τη φάση εστιάζεται κυρίως στις πυρκαγιές. Θα ενταχθούν σε αυτή την ομάδα ελικόπτερα, καναντέρ από πολλές χώρες της Ευρώπης τα οποία θα είναι διαθέσιμα για να δράσουν αμέσως σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος ζητήσει τη βοήθεια του μηχανισμού. Αυτό τόνισε στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ηλία Κανέλλη , ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι το RescEU είναι η αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες πρόληψης των καταστροφών.
Μηχανισμός αλληλοβοήθειας των κρατών
«Έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση του μηχανισμού στην Ευρώπη που σε αυτή τη φάση εστιάζεται κυρίως στις πυρκαγιές.
Με το RescEU θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες η μεταβατική περίοδος. Θα ενταχθούν σε αυτή την ομάδα ελικόπτερα, καναντέρ από πολλές χώρες της Ευρώπης τα οποία θα είναι διαθέσιμα για να δράσουν αμέσως σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος ζητήσει τη βοήθεια του μηχανισμού.
Μέσω του RescEU θα στήσουμε μία νέα δομή που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, θα έχει συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, με τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας έτσι ώστε να ανταλλάσσουν εμπειρίες, πληροφορίες και ακριβώς σε αυτή τη μεταξύ ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών θα μπορούν να συντονίζονται και καλύτερα σε ό,τι αφορά τις επείγουσες καταστάσεις» εξηγεί ο κ. Χρ.Στυλιανίδης και σημειώνει ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση της γνώσης από το Βορρά προς το Νότο.
«Έχουμε αποφασίσει σε περίπτωση βοήθειας οποιασδήποτε χώρας σε μια άλλη χώρα το 75% του κόστους του καναντέρ, του ελικοπτέρου, των πιλότων, θα πληρώνεται από το RescEU.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που βάζουν τα αεροπλάνα τους σε αυτό να είναι σίγουροι ότι αυτό το επιπρόσθετο κόστος που θα έχουν στην περίπτωση που θα βοηθήσουν κάποια άλλη χώρα θα βρεθεί κυρίως από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Υπάρχει μία πρόταση που λέει ότι μπορούν να αγοραστούν νέα αεροπλάνα ή μπορεί να επισκευαστούν παλιά που φτάνει μάλιστα το 90% του κόστους.
Με λίγα λόγια μπορούν να αγοραστούν αεροπλάνα σήμερα – δύο, τρία αεροπλάνα στην Ελλάδα ή ένα αεροπλάνο στην Κύπρο καναντέρ και το 90% θα πληρωθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το νέο κόστος που είναι μεγάλο στήριξης του μηχανισμού θα προέλθει κυρίως από συνεισφορές των Βορείων χωρών. Αυτές είναι πάντα εκείνες που συνεισφέρουν στα ευρωπαϊκά ταμεία. Για να μπορέσω να περάσω αυτό το πράγμα. Διήνυσα πολλά χιλιόμετρα μέσα στη Γερμανία για να περάσω το σχέδιο αυτό. Για μία εξαετία επταετία που αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα φτάσουμε στο ενάμισι δισ ευρώ»
Εκπαίδευση για την Αφρική
Οι πιο πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις και τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι στην Αφρική. Με επιδότηση από την ΕΕ έχουμε δώσει βάρος στην εκπαίδευση.
Με αυτή τη λογική μπορεί να μειωθούν οι γεννήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση τα κορίτσια να παντρεύονται από τα 13-14 στα 18 τους χρόνια. Τα προβλήματα στην Αφρική είναι απεριόριστα. Πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Χρειάζεται ένα νέο «μάστερ πλαν» που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Σε αυτή τη συζήτηση πρέπει εκτός από την Ευρώπη να μπουν και οι ΗΠΑ.Πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να γίνουν επενδύσεις.