Search

Νίκος Μπελαβίλας: «Η επόμενη μέρα για την κρουαζιέρα»

381

Μια συνολική αποτύπωση της ισχύουσας κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιεί ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσιάζοντας και τις βασικές διεκδικήσεις του «Πειραιάς για Όλους» ως δημοτική αρχή.

«Τι διεκδικούμε σήμερα: Να απομακρυνθεί η νότια επέκταση από τον «Τάφο Θεμιστοκλή» και το αρχαίο τείχος, για να μην προσβάλει ούτε κατ’ ελάχιστο το τοπίο της Πειραϊκής. Να μειωθεί η έκτασή του προβλήτα αφού δεν θα κατασκευαστεί το Mall επάνω της. Να αρχίσει ο προγραμματισμός της ηλεκτροδότησης των δεμένων πλοίων στους προβλήτες.
Και το κυριότερο, να δοθούν – ώστε να ελεγχθούν στην κατεύθυνση του άμεσου περιορισμού- τα στοιχεία της ρύπανσης από τα κρουαζιερόπλοια και της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης από τα λεωφορεία μεταφοράς τουριστών που στραγγαλίζουν την κυκλοφορία του Πειραιά σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτά θα δοθούν, όταν θα τα απαιτήσει μία στιβαρή διοίκηση του Δήμου Πειραιά. Θα συμβεί και τότε θα επανέλθουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπελαβίλας.

Όπως γράφει ο υποψήφιος δήμαρχος «Η κρουαζιέρα σήμερα δεν αφήνει κανένα ουσιαστικό όφελος στην πόλη. Αφήνει όμως οφέλη στην Αθήνα, καθώς η μάζα των τουριστών έρχεται εδώ κυρίως για τον κορυφαίο προορισμό της Αττικής, την Ακρόπολη. Για τούτο είναι αδύνατον να αγνοηθεί».
Εξηγεί πως οι επιβάτες «θα διανυκτερεύουν εδώ, θα ψωνίζουν, θα τρώνε, θα κυκλοφορούν εδώ πριν και μετά το ταξίδι» εφόσον «αποτρέψουμε τη δημιουργία μίας «κλειστής πόλης», μέσα στο λιμάνι» και μόνο αν «ο Πειραιάς γίνει ελκυστικός, με ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού, αναψυχής και με αξιόλογα μνημεία και μουσεία για να επισκεφθούν οι τουρίστες. Όχι με «αρπαχτές» και προχειρότητες».

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπελαβίλα, κύριο εργαλείο για την προσέλκυση των επισκεπτών είναι η εξυγίανση του τομέα της αναψυχής. «Σημαίνει εστιατόρια, μπαρ και καφέ, καλά και με λογικές τιμές, Όχι αυθαίρετες πλαστικές παράγκες με πανάκριβες τιμές σε άσχημες πλατείες και εγκαταλειμμένους πεζόδρομους. Ούτε μπαρ εφήμερων επιχειρηματιών που ελπίζουν να βγάλουν τα λεφτά τους σε μία σεζόν και να φύγουν αλλού. Σημαίνει, ακόμη, όμορφες αναπλάσεις, περιπάτους με πράσινο συνδυασμένους με τα νεοκλασικά μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους της Τερψιθέας, των Αστικών Πυλών, της Ζέας, της Ηετιώνειας Πύλης» τονίζει.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών. «Ο Δήμος Πειραιά, ενώ είχε τη δυνατότητα οργάνωσης τουριστικών «πακέτων» εντός της πόλης, δηλαδή δρομολόγια προς τα τοπικά μας μουσεία ή τους άλλους καλούς προορισμούς προτίμησε επί πέντε χρόνια να αγνοήσει το θέμα» επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και συμπληρώνει πως ένα από τα δυνατά σημεία του Πειραιά είναι εν δυνάμει η παραδοσιακή εμπορική αγορά και η γαστριμαργία. «Ήρθε η ώρα, η οδός Γούναρη και οι γύρω δρόμοι, να μετατραπούν ξανά σε αυτό που ήταν η ιστορική εμπορική οδός Μακράς Στοάς πριν χρόνια» αναφέρει ενδεικτικά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην αξιοποίηση του νέου συστήματος μεταφορών που θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και την καθημερινότητα.
Βασική προϋπόθεση είναι το άνοιγμα της πόλης στη θάλασσά της. «Δεν απαγορεύει κανένας νόμος το άνοιγμα του λιμανιού σε πολλά, έξι τουλάχιστον σημεία: Παλατάκι, Άγιος Νικόλαος, Τρούμπα, Πλατεία Καραϊσκάκη, Ηετιώνεια. Κράκαρης. Έτσι κι αλλιώς είναι ανοικτό για οποιονδήποτε, απλά πρέπει να κάνει περιττά χιλιόμετρα για να μπει από αφύλακτες σιδερόφρακτες πύλες. Ας το τελειώσουμε!» εξηγεί.

Σχέδια για το λιμάνι

Το σχέδιο για το λιμάνι δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη του την ρύπανση και το κυκλοφοριακό φόρτο. «Ο Δήμος Πειραιά ουδέποτε διεκδίκησε να έχει λόγο για αυτό τον βραχνά της πόλης. Δεσμευόμαστε να είμαστε οι πρώτοι που θα απαιτήσουμε την τήρηση της νομιμότητας και τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος» τονίζει ο Νίκος Μπελαβίλας και αναφέρεται στις λύσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει συγκεκριμένες: Ηλεκτροδότηση των πλοίων στους προβλήτες. Βελτίωση των καυσίμων στα πλοία. Ηλεκτροκίνητα οχήματα εντός του λιμανιού. Ανάπτυξη των Μέσων Σταθερής Τροχιάς εκτός του λιμανιού.
Ο Νίκος Μπελαβίλας τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο και για τη νότια επέκταση της κρουαζιέρας. Αναφέρει αναλυτικά τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα – απούσας της δημοτικής αρχής Πειραιά – ώστε η γιγαντιαία επέκταση του 2010 να συρρικνωθεί σημαντικά και παρουσιάζει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα:

Να απομακρυνθεί η νότια επέκταση από τον «Τάφο Θεμιστοκλή» και το αρχαίο τείχος, για να μην προσβάλει ούτε κατ’ ελάχιστο το τοπίο της Πειραϊκής.
Να μειωθεί η έκτασή του προβλήτα αφού δεν θα κατασκευαστεί το Mall επάνω της.
Να αρχίσει ο προγραμματισμός της ηλεκτροδότησης των δεμένων πλοίων στους προβλήτες.
Και το κυριότερο, να δοθούν – ώστε να ελεγχθούν στην κατεύθυνση του άμεσου περιορισμού- τα στοιχεία της ρύπανσης από τα κρουαζιερόπλοια και της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης από τα λεωφορεία μεταφοράς τουριστών που στραγγαλίζουν την κυκλοφορία του Πειραιά σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Προτείνουμε ένα νέο τολμηρό σενάριο: Ο Δήμος Πειραιά, για πρώτη φορά ξανά, μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες αναλαμβάνει ρόλο στρατηγικού εταίρου του λιμανιού. Σχεδιάζει με γνώση και συμμετοχή, οργανώνει και διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των Πειραιωτών τη διάχυση του οφέλους για όλους, τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την επιστροφή οικονομικής υπεραξίας, δίκαια και ισοκατανεμημένα στην πόλη και στην κοινωνία, που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε το λιμάνι και ανάστροφα» καταλήγει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Ν.Ανδριόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *