Search

Οι θεσμοί φεύγουν τα δημοσιονομικά ζητήματα μένουν ανοικτά

354

Η ολοκλήρωση της αποστολής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τους βρήκε μάλλον… μουδιασμένους, μετά τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκε -μιλώντας στο Bloomberg- στην σημασία διατήρησης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσκολλημένη στους συμφωνηθέντες στόχους για την περίοδο μετά το πρόγραμμά της», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα χρειαστούμε περισσότερες σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με το τί ακριβώς έχουν κατά νου».

Εκπρόσωπος Κομισιόν :«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα»

«Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα προκειμένου να καθορίσουμε τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συμβατότητά τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς το eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας. Θα εκθέσουμε τα ευρήματά μας στο πλαίσιο του της Ενισχυμένης Επιτήρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το «μοντέλο μείωσης» των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι θεσμοί γνώριζαν την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για επαναδιαπραγμάτευσή τους, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει περαιτέρω ανάλυση. Ο ESM -κύριος δανειστής της χώρας- επεσήμαινε μάλιστα από χθες ότι οι στόχοι έχουν ήδη συνδεθεί με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις παροχές του 2019, οι θεσμοί αν και ανέμεναν την ανακοίνωση του πακέτου, έμαθαν το περιεχόμενο… με την ανακοίνωσή του. Το δημοσιονομικό του κόστος θα αναλυθεί και οι παρατηρήσεις τους θα συμπεριληφθούν στην επόμενη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, στις αρχές Ιουνίου, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκφράζονται ήδη ενστάσεις σε ό,τι αφορά την κοστολόγησή του, καθώς και με τις προβλέψεις που εντάσσονται στον προϋπολογισμό εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων που συνδέονται με τις δαπάνες του Δημοσίου. Παράλληλα, οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να αξιολογήσουν τόσο το «μόνιμο» των παροχών του 2019 όσο και τη διανομή του υπερπλεονάσματος πριν την επίτευξή του (αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού στο μέσο της χρονιάς, αντί του τέλους αυτής).

Η μοναδική ημερομηνία που οι δανειστές και η ελληνική πλευρά θα βρεθούν σε τραπέζι συνομιλίας είναι το Eurogroup της 16ης Μάϊου και το αντίστοιχο EWG που θα προηγηθεί. Τυπικά, το θέμα της ελληνικής οικονομίας δε βρίσκεται στην ατζέντα.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *