Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

249

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να προχωρήσει σε αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα προκαλώντας ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο στον «εμπορικό πόλεμο» Κίνας – ΗΠΑ είναι ενα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Σύνοδο: Μόνο σε μια σχετικά ήσυχη πόλη όπως η Σίμπιου θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια κοινή διακήρυξη σχεδόν ποιητική από τις συνήθεις ξερές διακηρύξεις τους: «Θα υπερασπιστούμε μια Ευρώπη από την Ανατολή έως τη Δύση από τον Βορρά έως τον Νότο» δήλωσαν οι ηγέτες σε αυτή τη Διακήρυξη του Σίμπιου. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και στα εύκολα και στα δύσκολα». Μια ακόμα δέσμευση – εντολή «θα προστατέψουμε τους πολίτες μας και θα τους κρατήσουμε ασφαλείς επενδύοντας και στη σκληρή και την ήπια δύναμη μας». Αυτές οι δεσμεύσεις ίσως τελικά αποδειχθούν δύσκολες, ωστόσο να γίνουν πράξη έως την επόμενη 5ετία. Οι ηγέτες βέβαια βρήκαν ευκαιρία να εκφραστούν και πιο συγκεκριμένα, αναφέρει το Politico.

1. Διάσπαση λόγω Spitzenkandidat: Βρέθηκε η ευκαιρια να εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις γύρω απο την αποκαλούμενη διαδικασία Spitzenkandidat – σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποτίθεται θα πρέπει να επιλέξει τον «επικεφαλής υποψήφιο» από το κοινοβούλιο ώστε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Διπλωμάτες και σύμβουλοι των ηγετών επανέλαβαν τη γνωστή επωδό «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε με ονόματα» επομένως μίλησαν για τη διαδικασία αλλά τελικά κατέληξαν να μιλάνε με ονόματα. Η βασική ερώτηση: Θα γίνει ποτέ μια θεσμική πραγματικότητα η διαδικασία που ξεκίνησε το 2014 ή ο διορισμός του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα καταλήξει να είναι ο μοναδικός που προέκυψε με αυτή τη διαδικασία;

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ εξήγησε την αντίρρηση του στη διαδικασία με αυτόν τον απλό τρόπο: Ρωτήστε τους ψηφοφόρους μου δεν έχουν ιδέα για το ποιος είναι ο Spitzenkandidat (ίσως βέβαια το 2014 να γνώριζαν ποιος ήταν επειδή ήταν ο Γιουνκερ).

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν που εμφανίζεται ο πιο άκαμπτος στο θέμα αυτό επανέλαβε τη θέση του: «Πιστεύω ότι δεν είναι καλός τρόπος χωρίς μια ευρωπαϊκή διακρατική λίστα» είπε κατά την άφιξη του στο Σίμπιου προσθέτοντας στα τελευταία του σχόλια προς τους δημοσιογράφους «δεν αισθάνομαι δεσμευμένος καθόλου επι της αρχής γύρω από τη διαδικασία Spitzenkandidat.”

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί που κάποιοι ηγέτες μίλησαν εναντίον της διαδικασίας Spitzenkandidat ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε «το παίρνουν στα σοβαρά και αυτο είναι καλο». Ο Βέμπερ συμβούλεψε το κόμμα του να κάνει το ίδιο «το κόμμα θα φαινόταν ένας γελοίος θεσμός αν δεν νοιαζόμασταν για το Ελσίνικ πια» είπε αναφερόμενος στο συνέδριο του Νοεμβρίου όπου πήρε την υποψηφιότητα να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Δράμα! Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιανι ήταν μάλλον πιο δραματικός στους τόνους του λέγοντας ότι αν δεν γίνει σεβαστη η εν λόγω διαδικασία ‘θα είναι μια προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατικής ελευθερίας».
Βασίλισσα: Δίνοντας διαβεβαιώσεις προς τον Βέμπερ η Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της προς το πρόσωπο του. «Στηρίζω τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ας το ξεκαθαρίσω» είπε στους δημοσιογράφους. Αναγνωρίζοντας ότι άλλοι είναι επικριτικοί ως προς την ιδέα του Spitzenkandidat η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι οι Ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν την αρχή ότι ‘τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα πρέπει να λαμβανονται υπόψιν όταν συζητώνται ονόματα υποψηφίων ιδιαίτερα του προέδρου της Κομισιόν. Η βάση της συνθήκης είναι επομένως καθιερωμένη».

Εξισορρόπηση των φύλων: Εν μέσω της συζήτησης για το πώς θα αποφασιστεί ποιος θα πάρει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Τουσκ έδωσε μια λιγότερο αισιόδοξη προβλεψη γενικά για το θεμα της εξισορρόπησης των φύλων για τις ανώτατες θέσεις στα θεσμικά όργανα: «Ανησυχώ πραγματικά για το θέμα αυτό καθώς θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία – όχι μια έναντι τεσσάρων, για παράδειγμα».

Μιλώντας με ονόματα: Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι θέλει μια καλή θέση στην Επιτροπή για τη χώρα του ακόμα και την προεδρία δίνοντας το όνομα του υπουργού Εξωτερικών του, Χοσέπ Μπορέλ, που είναι πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ισπανών Σοσιαλιστών. Όμως βάζοντας το όνομα του στο τραπέζι επισκίασε τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ασαφής ως προς τις απόψεις του: Η Κομισιόν χρειάζεται έναν πρόεδρο που στηρίζει «την αλληλεγγύη, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή» είπε ο Τσίπρας. «Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ο Βέμπερ, αυτή είναι η θέση μου».

Κρατήστε την ημερομηνία: Ο Τουσκ ανακοίνωσε εκτακτη, ειδική Σύνοδο για τις 28 Μαίου, δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές «για να ξεκινήσει η διαδικασία ονοματοδοσίας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

2. Αλλαγή συνθήκης, πράγματι; Ένας ηγέτης αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει. Η είσοδος του Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζήτησε μια εκ βάθρων ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση: «η Ε.Ε χρειάζεται μια αλλαγή γενεών και μια νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή συνθήκη» έγραψε ο Κουρτς στο Twitter. Για να ενισχύσει το μήνυμα ειπε αμέσως μετά: «Θέλω να βελτιώσω την Ε.Ε και να την αναπτύξω. Αν θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη θεμελιακά και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χρειαζόμαστε μια νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή συνθήκη, μια αλλαγή γενεών που θα ξεκινά από ψηλά».

Αλλά κανείς δεν τσίμπησε το δόλωμα… Υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και σε κάποιες πρωτεύουσες ότι μια αλλαγή συνθήκης θα σήμαινε το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας. Επίσης, η έκκληση του Κουρτς για αλλαγή της συνθήκης των θέτει εναντίον του πυλώνα της θητείας του Γιούνκερ στην Κομισιόν. Ο Γιούνκερ είχε αποφύγει να προχωρήσει σε τέτοιες ιδέες καθώς προσπάθησε να δείξει ότι υπάρχουν επαρκείς τρόποι για αλλαγές εντός του παρόντος πλαισίου – σχετικά με τις αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και φόρων μέσω της αρχής της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν ήταν εναντίον των αλλαγών στις συνθήκες – αλλά «ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι σημερινές συνθήκες. Μπορουμε να το κάνουμε σε αυτή τη βάση».

3. Το σόου του Γιοχάνις: Η συνάντηση έμοιαζε με δώρο για τον οικοδεσπότη, τον Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις από το ΕΛΚ: Μια τεράστια (για το Σιμπίου, όπου κάποτε ήταν δήμαρχος) σύνοδος όπου εμφανίστηκε μαζί με τον φιλο του τον Γιούνκερ, στη λιακάδα, με εικόνες των ηγετών να συνομιλούν μεταξύ τους στη κεντρική πλατεία, με εκατοντάδες πολίτες να βρίσκονται εκεί όλη μέρα και φυσικά έναν ρόλο για εκείνον στη συνέντευξη Τύπου… και τέλος, θετικά λόγια για εκείνον από άλλους ηγέτες όπως η Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «υψηλής συμβολικής σημασίας μέρος, όπου γιορτάζουμε εδώ 15 χρόνια μετά την τεράστια διεύρυνση». Τι καλύτερο δώρο για τον Γιοχάνις που θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος αργότερα φέτος.

4. Η Ε.Ε μας λείπει ήδη: Ο βρετανός υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπέρκλεϊ η πρωθυπουργός του οποίου έλειπε από τη χθεσινή συνάντηση έδωσε μια ομιλία στο περιθώριο της συνόδου λέγοντας ότι τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα είναι «πολύ μεγαλύτερα από το θέμα του Brexit.” Η μάχη εναντίον εχθρικών γειτόνων όπως η Ρωσία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο ανταγωνισμός έναντι άλλων οικονομικών δυνάμεων στην Ασία «είναι πιο σημαντικές, πιο πολύπλοκες από τις προκλήσεις που εξετάζουμε στο πλαίσιο του Brexit» είπε. «Και απαιτούν να συνεχίσουμε σε όλη την Ευρώπη να εργαζόμαστε απο κοινού με όρους που θα καθορίσουν τη μελλοντική μας σχέση».

Για Brexit: Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπο με πιθανή πανωλεθρία στις ευρωεκλογές αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας στις 24 Μαϊου επιλέγοντας αυτή τη φορά το κόμμα του Νάιτζελ Φάραζ Brexit. Κάνοντας μια προσεχτική έρευνα στην εκλογική περιφέρεια του Σούιντον, 112 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου, μέρος που αντανακλά την εκλογική τάση σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ θα βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο για συνάντηση με τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ. Το νέο κόμμα «Αλλαγή» θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία απόψε απο το Μπέρμιγχαμ ενώ το κόμμα του Brexit από το Λινκονλ.

Για Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης γύρω από το ερευνητικό σκάφος που εισέβαλλε σε κυπριακό έδαφος στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Politico.

«Η Ε.Ε στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου έναντι των τουρκικών ερευνών» αναφέρει το Associated Press. Η Ε.Ε «στέκεται ενωμένη» στο πλευρό της Κύπρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε χθες μετά την καταδίκη εκ μέρους του Κύπριου προέδρου σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στη θάλασσα της ανατολικής μεσογείου όπου το νησί έχει δικαιώματα που απορρέουν από την ΑΟΖ της και την οποία αποκάλεσε «μια νέα εισβολή». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ένωση «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε» και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Νωρίτερα στη σύνοδο ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τις κινήσεις της Τουρκίας ‘ως την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εδώ και παρα πολύ καιρό» ενώ τόνισε πως πρόκειται για «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παράνομης δραστηριότητας» στην ανατολική Μεσόγειο. «Ουσιαστικά οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με νέα εισβολή της Κύπρου μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974» είπε. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ο Αναστασιάδης «μας ζήτησε να παρουσιάσουμε τις θέσεις της Κύπρου οταν ερχόμαστε σε επαφη με την Τουρκία και θα το κάνουμε». Θέμα πιθανών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας δεν συζητήθηκε, είπε.

Για Ιράν: Οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει το 2015 τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επαναβεβαίωσαν χθες τη στήριξη τους στη συμφωνία, αλλά απέρριψαν την ίδια ώρα τη διμηνη προθεσμία που έθεσε το Ιράν για να προστατέψει το πετρέλαιο του Ιράν αλλά και τον τραπεζικό του τομέα από τις αμερικανικές κυρώσεις. Σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίαςκαι του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν ανησυχία για την ανακοίνωση του Ιράν: «Ζητάμε με τον πιο ισχυρό τρόπο από το Ιράν να συνεχίσει την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του έναντι της συμφωνίας, όπως έχει κάνει έως τώρα και να απόσχει από βήματα κλιμάκωσης» είπαν ενώ επανέλαβαν τη δική τους δέσμευση για να κρατήσουν τη συμφωνία ‘ζωντανή». Αλλά, αλλά, αλλά: Η Ευρώπη μπορεί να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν από τη στιγμή που αποκρούει κάθε πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι προτίθεται να μιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους, αν το θελήσουν και οι ίδιοι. «Αυτό που θα ήθελα να δω με το Ιράν, είναι να μου τηλεφωνήσουν» είπε. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο Τζον Κέρι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει στο Ιράν να μην ‘τηλεφωνήσει». ‘Αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσουν… αν το κάνουμε, εμείς είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε με εκείνους». Ο Τραμπ πάντως όπως αναφέρει η DW δήλωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ενός πολεμικού αεροπλανοφόρου στον περσικό κόλπο επειδή οι Ιρανοί «ήταν απειλητικοί’. «Έχουμε πληροφόρηση που δεν θέλετε να ξέρετε» είπε «Δεν θέλουμε να έχουν πυρηνικά όπλα. Δεν θέλουμε να έχουν πυρηνικά όπλα – δεν ζητάω και πολλά».

Για Κίνα – ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ διπλασίασαν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ δολαρίων σε μια οξεία κλιμάκωση του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα. Οι δασμοί στα συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα αυξήθηκαν στο 25% από 10% και το Πεκίνο δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα. Η Κίνα δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την κίνηση αυτή και πως θα πάρει τα απαραίτητα αντι – μετρα. Η κίνηση έρχεται καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επιχείρησαν να διασώσουν τη συμφωνία εμπορίου στην Ουάσινγκτον. Σχετικά πρόσφατα, ΗΠΑ και Κίνα εμφανίστηκαν να βρίσκονται κοντά στη λήξη των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε την τελευταία αύξηση των αμερικανικών δασμών στο επίσημο σάιτ του. «Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού… για να επιλύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα μέσω συνεργασίας και διαβουλεύσεων» επισημαίνεται παράλληλα. Τα κινεζικά χρηματιστήρια πάντως αντέδρασαν θετικα με τον Χανγκ Σενγκ να κλείνει με άνοδο 0,6% και την Σαγκάι μάλιστα με 1,5%.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Παρά το γεγονός ότι ο κ Τραμπ επιχείρησε να υποτιμήσει τις επιπτώσεις των δασμών στην αμερικανική οικονομία, η αύξηση θα προκαλέσει πλήγμα σε κάποιες αμερικανικές εταιρείες και τους καταναλωτές καθώς το κόστος θα περάσει σε κάποιες απο αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Θα είναι μεγάλο σοκ στην αμερικανική οικονομία» δηλώνει η Ντέμπορα Ελμς, διευθύνουσα σύμβουλος του Asian Trade Centre. «Όλες αυτές είναι αμερικανικές εταιρείες που ξαφνικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση κατά 25% του κόστους, και τότε θα πρέπει να θυμηθείτε ότι και η Κίνα θα εφαρμόσει αντίμετρα».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βοιυδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *