Βαριές διαιρέσεις υπάρχουν ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Χθες, μετά τις πρώτες εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αρχηγεία της Κομισιόν.
«Χρειαζόμαστε τους καλύτερους δυνατούς ηγέτες», είπε ο κ. Μακρόν. «Πρέπει να αποφύγουμε μία κατάσταση όπου με συμβιβασμούς καταλήγουμε με τον λιγότερο καλό υποψήφιο».
Το σύστημα «Spitzenkandidaten»
Οι ενστάσεις του κ. Μακρόν αφορούν το αποκαλούμενο σύστημα «Spitzenkandidaten», όπου η Ευρωβουλή ψηφίζει ως πρόεδρο της Επιτροπής τον υποψήφιο της παράταξης που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές. Αντίθετα, οι ηγέτες των κρατών-μελών έχουν περιορισμένο και πρωτίστως κυρωτικό ρόλο στην διαδικασία επιλογής.
«Δεν πιστεύω πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος», δήλωσε νωρίτερα, προσερχόμενος την Σύνοδο, ο κ. Μακρόν. Στην συνέχεια διευκρίνισε πως σέβεται τον κ. Βέμπερ αλλά δεν αισθάνεται δεσμευμένος από τους κανόνες του «Spitzenkandidaten».
Ο κ. Βέμπερ από την πλευρά του, που είναι το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν λόγω της δημοσκοπικής δύναμης του ΕΛΚ, διαμήνυσε πως το κόμμα θα φανεί «γελοίο» εάν τον εγκαταλείψει μετά από τυχόν νίκη στις εκλογές.
Προβληματίζεται και ο Μαρκ Ρούτε
Προβληματισμό για το μοντέλο «Spitzenkandidaten» έχουν διατυπώσει επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο ηγέτης του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλι Γκριμπαουσκάιτε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το κόμμα της οποίας είναι μέλος του ΕΛΚ, έχει υποστηρίξει δημόσια τον συμπατριώτη της Βέμπερ. Δεν είναι σαφές όμως πόσο είναι διατεθειμένη να τον προστατεύσει.
Στα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των ηγετών μπορεί εν τέλει να μπουν δύο ακόμα κρίσιμες προεδρίες κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ντόναλντ Τουσκ και του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντίστοιχα.
Ο κ. Τουσκ έχει δηλώσει πως στόχος του είναι να κλείσει το θέμα του «Spitzenkandidaten» με ομοφωνία έως τον Ιούνιο. Έχει αποσαφηνίσει ωστόσο πως εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να δρομολογήσει ψηφοφορία ακόμα κι αν αυτό θα σημαίνει πως η πλειοψηφία θα επιβάλει τις θέσεις της στους διαφωνούντες.