Search

Debate υποψηφίων Δημάρχων Αθηναίων στον Αθήνα 9,84

3772

Τις θέσεις τους για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Αθήνας ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηναίων, σε μια προεκλογική συνάντηση- συνομιλία που διοργάνωσε ο Αθήνα 9,84, δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τη συζήτηση συντόνισαν η Νόνη Καραγιάννη και η Μαρία Χούκλη .

Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, απάντησαν σε ερωτήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη, τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της πόλης, το ζήτημα της ασφάλειας, τις διαδηλώσεις, τα δημοτικά τέλη,τα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

*Για τους βανδαλισμούς ο επικεφαλής του συνδυασμού » Αθήνα Είσαι Εσύ «Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι πρέπει να φτιάξουμε τις δομές και να δοθεί μεγάλη προσοχή στις γειτονιές.

«Πρέπει να καταδικάσουμε το μίσος και τη βία ,από όπου και αν προέρχονται και να μην επιτρέψουμε συμψηφισμούς. Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή βία. Η βία είναι μια και εχθρός όλων » ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» Κώστα Μπακογιάννη.»Κάποιοι λίγοι, αλλά οργανωμένοι θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάσουν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στο όνομα του Κουφοντίνα που κυκλοφορούσε στους δρόμους με κυβερνητική ευλογία» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπακογιάννης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας, προέκρινε τη στενή συνεργασία ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και τη συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι βαθιά προβληματική όποια πρακτική δεν σέβεται την συνύπαρξη, τον δημόσιο χώρο και τον νόμο. «Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ,αποτελούν μαύρη σελίδα για την πόλη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για τις άδειες στον Κουφοντίνα είπε ότι δεν δίνονται με την ευλογία της κυβέρνησης, ούτε τώρα, ούτε και στο παρελθόν.

Τα έκτροπα καταδίκασε και ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός . » Εμείς δεν συνομιλούμε με τις συγκεκριμένες γκρούπες και δεν μπορούμε να εκβιαστούμε για να πάρουμε θέση στο πρόβλημα» τόνισε. Χαρακτήρισε υπεραρκετές τις 29 αρμοδιότητες που ήδη έχει η Δημοτική Αστυνομία προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιφορτιστεί με άλλες.

*Από τους τέσσερις υποψηφίους ζητήθηκε να αναπτύξουν το στρατηγικό τους όραμα για την Αθήνα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι θέλει την Αθήνα μια πόλη που να ξεκινά από τις γειτονιές και όχι από τη βιτρίνα της και να έχουν αρμοδιότητες οι Κοινότητες. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των έργων υποδομών , επειδή -όπως είπε – υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς αποχέτευση και παιδικές χαρές που αποτελούν τιμωρία για τα παιδιά. «Να κάνουμε μια πόλη ζωντανή που δουλεύει για τους ανθρώπους της» τόνισε .

» Τα πολλά μικρά κάνουν τα μεγάλα .Ζητούμενο δεν είναι τα φαραωνικά έργα, αλλά η αποκατάσταση του πολιτισμού της καθημερινότητας» επισήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης . Ως πρώτες προτεραιότητες έθεσε την ασφάλεια, την καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό και την επανάκτηση του δημόσιου χώρου .

Ο Νίκος Σοφιανός έκανε λόγο για μάχιμες υπηρεσίες του Δήμου που παραμένουν υποστελεχωμένες και έφερε ως παράδειγμα την συρρίκνωση του δικτύου των παιδικών σταθμών, εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας πιστοποίησης. Μίλησε για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα , ώστε να διασωθούν οι 32 παιδικοί σταθμοί ,που ήδη λειτουργούν στην πόλη. «Ο Δήμος Αθηναίων έχει το έμψυχο δυναμικό και πρέπει να το αξιοποιήσει» πρόσθεσε.

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέπτυξε το σχέδιό του για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας ,μέσω συγχώνευσης υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία . Όπως είπε » αν υπάρχει ένα όραμα για την Αθήνα ,αυτό είναι να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο» . Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε πιο άμεση επαφή με τους δημότες και μίλησε για συγκρότηση Συμβουλίων Γειτονιάς που θα συνδιαμορφώνουν με τον Δήμο τις προτεραιότητες της περιοχής τους. Υπογράμμισε ακόμα ότι «ο Δήμαρχος οφείλει να είναι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και όταν η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα που τους θέτει, να δρα και ως ακτιβιστής.

*Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι επαρκείς οι αρμοδιότητες του Δημάρχου Αθηναίων.

Ο κ. Σοφιανός εκτίμησε ότι είναι αρκετές, αλλά δεν θα πρέπει να εκχωρούνται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, ώστε να μην μετατίθενται οι ευθύνες. Έδωσε δε ως παράδειγμα, δρόμο που έχει υποστεί καθίζηση ,στην περιοχή του Ερυθρού Σταυρού στους Αμπελόκηπους και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί επειδή -όπως είπε – παίζουν με τις αρμοδιότητες.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι οτιδήποτε αποτελεί πρόβλημα για τον πολίτη είναι και για τον Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι οι συζητήσεις για τις αρμοδιότητες.

«Ο κόσμος δεν θέλει να ακούει για αρμοδιότητες, αλλά να βλέπει λύσεις. Ο πολίτης πρέπει να συναντά τον Δήμαρχο στο δρόμο, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα » ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος .

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ως σημαντικότερες προτεραιότητες την καθαριότητα, τον φωτισμό και το πράσινο . Παραδέχθηκε ότι έχει κατασκευαστεί ένα σύστημα μετάθεσης ευθυνών, που δεν αφήνει να δοθούν λύσεις και ζήτησε το Πεδίον Αρεως να αποτελέσει αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Όπως είπε » οι γόρδιοι δεσμοί κόβονται εάν δεν λύνονται» .

*Για τον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη

«Τον φόβο πρέπει να τον φοβίσουμε. Η δημοτική αστυνομία έχει εξαιρετικά στελέχη και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης. Σημείωσε ότι υπάρχουν 350 δημοτικοί αστυνομικοί αντί των 1150 που ήταν πριν από την κατάργησή της.Πρόσθεσε όμως ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν 450. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την ΕΛΑΣ και προέκρινε κοινές περιπολίες και στις επτά δημοτικές κοινότητες προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες.

Ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο να αποκτήσει ρόλο καταστολής η δημοτική αστυνομία . Πρότεινε μάλιστα την κατάργηση των 12 ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης δήλωσε αντίθετος στην σύμπραξη του ΟΠΑΝΔΑ με ιδιωτική αστυνομία για τη φύλαξη διαφόρων χώρων.

Ο Παύλος Γερουλάνος είπε ότι η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε και επανασυστάθηκε με τις ίδιες αρμοδιότητες, αλλά με πολύ λιγότερο προσωπικό. Όπως συμπλήρωσε έχει μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό γιατί της έχει δοθεί η προτεραιότητα να κόβει κλήσεις. Επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος συνεργασίας με την ΕΛΑΣ και οι υπεύθυνοι οφείλουν να συντονίσουν τη δράση τους ώστε οι δυνάμεις που βρίσκονται στο δρόμο να εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Αντίθετος σε ενδεχόμενη αρμοδιότητα καταστολής για τη Δημοτική Αστυνομία δήλωσε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα ήταν προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εάν οι εργαζόμενοι σε αυτήν, είχαν εκπαιδευτεί από τις Ομοσπονδίες των ΑΜΕΑ. Τόνισε μάλιστα ότι» μια πόλη με 6 εκατομμύρια τουρίστες, όπως η Αθήνα, είναι ασφαλής» .

*Μπορεί η δημοτική επιχειρηματικότητα να δώσει ζωή στην πόλη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι η Αθήνα οφείλει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, να αναπτύξει περαιτέρω την καινοτομία και να αξιοποιήσει δημοτικά κτήρια, καθώς και τον θεσμό των θεματικών δρόμων, που όπως υπογράμμισε λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εκτίμησε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της εθνικής οικονομίας, αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κίνητρα για τη δημοτική επιχειρηματικότητα και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση του κτηριακού πλούτου της Αθήνας , με χορήγηση άτοκων δανείων -μέσω του Δήμου- σε ιδιοκτήτες και με εξόφληση σε βάθος χρόνου.

Υπέρ των μικρομεσαίων επενδύσεων τάχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Πρότεινε να διασωθούν παλαιά επαγγέλματα, όπως οι τεχνίτες χρυσοχοΐας και οι σανδαλοποιοί με πελατολόγιο που θα διαμορφωθεί από την τουριστική ζήτηση . Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας, με παροχή κινήτρων για εργασία σε ανέργους,αστέγους και τοξικοεξαρτημένους.

«Ο Δήμος Αθηναίων μετέχει σε δεκάδες ιδρύματα και αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών» δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, και ζήτησε να καλυφθούν τα κενά σε υπηρεσίες και διευθύνσεις του Δήμου.

*Για τις διαδηλώσεις και εκδηλώσεων ,όπως οι ποδηλατοδρομίες στο κέντρο της πόλης.

Ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις είναι δικαίωμα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και οι κινητοποιήσεις δεν κλείνουν τα καταστήματα. Συμπλήρωσε όμως «ότι άλλο πράγμα είναι όταν δέκα με είκοσι άτομα κλείνουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για αιτήματά τους» .

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα οι πορείες και δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις διαδηλώσεις συμφώνησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δημοκρατία είναι δύσκολο σπορ.

«Σέβομαι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στον αγώνα. Η δική μας πρόταση συνίσταται στην αρχή της αναλογικότητας » είπε ο Κώστας Μπακογιάννης .

«Τα περισσότερα μέρη της Αθήνας, σε καθημερινή βάση, δεν είναι προσβάσιμα» είπε ο Παύλος Γερουλάνος, επισημαίνοντας ότι το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για το 40% του πληθυσμού της, για τους ανθρώπους με αμαξίδια ,τις εγκύους και τους ηλικιωμένους. Και πρόσθεσε : » Μιλάμε για σεβασμό του δημόσιου χώρου. Εμείς πρώτα ,πρώτοι να δώσουμε τα καλό παράδειγμα. Η υπουργική απόφαση ορίζει τα εκλογικά περίπτερα να έχουν διαστάσεις 2Χ2Χ2. Προτείνω να τηρήσουμε όλοι τους κανόνες για να δείξουμε ότι δεν λέμε μόνο ωραία λόγια» τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

*Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες του Δήμου.

Επανασχεδιασμό του Δήμου με έξυπνες τεχνολογίες πρότεινε ο επικεφαλής του «Αθήνα Είσαι Εσύ» Παύλος Γερουλάνος. Δήλωσε θετικός στη λειτουργία απογευματινής βάρδιας σε καίριες δημοτικές υπηρεσίες ,με στόχο και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία. Όπως είπε: «Για εμάς κάθε υπηρεσία δεν θα πρέπει να υπηρετεί τον εαυτό της,αλλά τους δημότες».

«Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις υπηρεσιών από το οκτάωρο και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση καίριες υπηρεσίες για τους δημότες, όπως είναι ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα » είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός.

Η πόλη πρέπει να ασκεί και κοινωνική πολιτική, ήταν η θέση του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσου Ηλιόπουλου , που πρότεινε επέκταση των γευμάτων σε όλα τα σχολεία και τις Λέσχες Φιλίας .

Για αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και των νέων τεχνολογιών δεσμεύτηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» Κώστας Μπακογιάννης . Έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση έκδοση ηλεκτρονικά δέκα βασικών πιστοποιητικών από τον Δήμο και τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα .

*Για τον Αθήνα 9,84

«Θέλουμε ένα δημοτικό ραδιόφωνο και όχι ένα μέσο που να λειτουργεί με ανταγωνιστική φιλοσοφία σε σχέση με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Ένα ραδιόφωνο που να αποτελεί φωνή των συλλογικοτήτων της πόλης με έμφαση στην ενημέρωση και τον πολιτισμό» είπε ο Νίκος Σοφιανός.

Στη σπουδαία ιστορία και τον συμβολισμό του πρώτου δημοτικού ραδιοφώνου που για πολλούς ταυτίζεται με την ελεύθερη ραδιοφωνία και δημοσιογραφία στη χώρα, αναφέρθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης .»Όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη να κρατηθεί όρθιος ο 9.84. Είναι η φωνή της πόλης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε γραφείο τύπου ή δημοσίων σχέσεων του εκάστοτε δημάρχου» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να σεβόμαστε τη πολυφωνία και την πολυσυλλεκτικότητα του σταθμού.Αυτή είναι η δύναμή του» κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

«Είναι κρίσιμο να υπάρχει ένας σταθμός για την πόλη που να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα ζητήματα πολιτισμού. Σημαντική για την ύπαρξή του είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η οικονομική ενίσχυση από το Δήμο» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Αθήνα 9.84 επισήμανε ο Παύλος Γερουλάνος όχι μόνο για την ιστορία του, όπως είπε, αλλά και επειδή αποτελεί τη φωνή της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *