Το μυθιστόρημα του Λάσλο Κρασναχορκάι «Η Σέιομπο πέρασε από εκεί κάτω», ίσως το πιο δεκτικό στο φως κείμενο του διάσημου Ούγγρου συγγραφέα, αποτελείται από δεκαεπτά κεφάλαια – ιστορίες που καταπιάνονται, με τον γνωστό μακροπερίοδο και με ελάχιστες τελείες λόγο του, με την καλλιτεχνική δημιουργία και το ιερό, με θαύματα ορατά και αόρατα (η Σέιομπο του τίτλου, η Ιαπωνική θεότητα, είναι μόνο ένα από τα θεία πρόσωπα που «εμφανίζονται» στο βιβλίο).
Τα αυτόνομα στιγμιότυπα της «Σέιομπο» εκτείνονται στο χρόνο και το χώρο και εμπλέκουν άλλοτε πρόσωπα υπαρκτά, άλλοτε επινοημένα, άλλοτε τόπους μακρινούς άλλοτε μέρη κοντινά, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης. Όλα αφορμές για να διατάξει ο συγγραφέας τα υλικά του, και με γραφή πλήρη σε πύκνωση και ρυθμό, να μιλήσει για την ανθρώπινη κατάσταση και την αισθητική εμπειρία.
Οι δυο τρεις προτάσεις που χωρούν σε κάθε κεφάλαιο, μια εντυπωσιακή αρχή όπως το σταυρόλεξο του Κεφαλαίου 2 ή η πλήρους ειρωνείας αντίθεση του κεφαλαίου 3 με τίτλο «Η συντήρηση ενός Βούδα» και αφιέρωση «Εις δόξαν Κυρίου ημών Ιησού Χριστού», γίνονται μέσα ανάδειξης της έντασης των αισθημάτων που η μεγάλη τέχνη προκαλεί, του φωτός που αναπάντεχα, στην ύψιστη στιγμή του, γίνεται αδυσώπητη οδός επιστροφής στο σκοτάδι: τα μάτια δεν μπορούν να δουν το ιερό στην αθηναϊκή ιστορία του κεφαλαίου 8, με τίτλο «Στην Ακρόπολη».
Η αρίθμηση των κεφαλαίων του βιβλίου, γίνεται κατά την περίφημη ακολουθία Fibonacci, την σπειροειδή αρίθμηση του 13ου αιώνα, που συνδέεται στην τέχνη με την τελειότητα. Έτσι ενώ το πρώτο κεφάλαιο είναι το 1 το τελευταίο είναι το 2584.
Το μυθιστόρημα του Λάσλο Κρασναχορκάι «Η Σέιομπο πέρασε από εκεί κάτω», σε μετάφραση της Μανουέλας Μπέρκι, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.
Ελεωνόρα Ορφανίδου