Search
Νεά Δημοκρατία

Στο «κόκκινο» η κόντρα για την επταήμερη εργασία – Τι απαντά η Πειραιώς

506

Ανεβάζει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο η χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς μαίνεται από την Κυριακή το απόγευμα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνει ως δέσμευση για «επταήμερη εργασία» ενώ η Πειραιώς καταγγέλει με δριμύτητα «διακίνηση fake news» και αντιτείνει ότι κ. Μητσοτάκης μίλησε για «επταήμερη λειτουργία» μίας επιχείρησης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είπε ποτέ τις λέξεις “επταήμερη εργασία” και επιχειρηματολογούν λέγοντας πως, όταν κάποιος λέει «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο», όπως επί λέξει ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εννοεί ότι η επιχείρηση πάει από πενθήμερο σε επταήμερο λειτουργίας». «Διαφορετικά θα έλεγε “όταν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την επιχείρηση να πάνε από πενθήμερο σε επταήμερο”, προσθέτουν.

Σύμφωνα μάλιστα με τη ΝΔ » η ανακοίνωση του Μαξίμου με την οποία κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν “δεσμεύθηκε για 7ήμερη εργασία” και ότι σκοπεύει “να γυρίσει τους εργαζομένους στον 18ο αιώνα” δεν είναι παρά μόνο άλλη μια ελεεϊνή προσπάθεια του Μαξίμου να διακινήσει fake news σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη». Η Πειραιώς αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία αναφερόταν ο κ.Μητσοτάκης έχει εγκριθεί από την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν μάλιστα ότι η κ Αχτσιόγλου έκανε πολύ καλά που την ενέκρινε, διότι με την συμφωνία αυτή, την οποία ανέφερε ως θετικό παράδειγμα συλλογικών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

» Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της γιατί συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%», λένε γαλάζια στελέχη.
Η Πειραιώς αναμένεται πάντως να αντεπιτεθεί σε ό,τι αφορά τα εργασιακά υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που «κατέστησε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυρίαρχες στην Ελλάδα» και που έφερε «μισθούς χαμηλότερους και από το επίδομα ανεργίας καθώς 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 322 ευρώ».

Ολόκληρο το απόσπασμα της χθεσινής αναφοράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«…Και ναι, και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει στη σημερινή οικονομία, πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας. Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό.

Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Αλ.Τσίπρας για Κ.Μητσοτάκη: «O καλύτερος χορηγός»

Με αιχμή τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη στον τομέα του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας και την αρωγή των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση ΜΜΕ, να αποδομήσει το ηγετικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη και να «ρεφάρει» επικοινωνιακά εν όψει των επικείμενης μάχης για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές. Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, που ερμηνεύεται και ως ένας εύσχημος αντιπερισπασμός απέναντι στις καταγγελίες της Ν.Δ περί ανάρμοστων σχέσεων του Α. Τσίπρα με την οικονομική ελίτ της χώρας με αφορμή τις αποκαλύψεις για «δωρεάν» διακοπές πέρυσι το καλοκαίρι σε θαλαμηγό γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, στοχεύει στην ανάδειξη του «απάνθρωπου» και «αντικοινωνικού» προγράμματος που πρεσβεύει ο Κ. Μητσοτάκης.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη του αρχηγού της Ν.Δ, υποστηρίζοντας πως αντί να δεσμευτεί για την συνέχιση της παροχής της 13ης σύνταξης τάχθηκε υπέρ της επταήμερης εργασίας των μισθωτών, αλλά και από τις σχετικές κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο Α. Τσίπρας κατά την διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Κυριακής από τα Ιωάννινα.

»Κάθε φορά που ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει ο λόγος του μοιάζει με απειλή. Αυτή τη φορά όμως το κοντέρ το τερμάτισε. Αντι να δεσμευτεί για διατήρηση της 13ης σύνταξης, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης της επταήμερης εργασίας» ανέφερε ο Α. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως τον καλύτερο χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ  εν όψει των εκλογών με τα όσα λέει δημοσίως.

Ο κ.Τσίπρας πάρα το γεγονός ότι τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς εν τούτοις για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί πως αυτό που έχει σημασία είναι να μην κυριαρχήσει στη μάχη για την Κομισιόν ο «ανθέλληνας», όπως τον αποκαλεί, εκλεκτός του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ και φίλος του Κ. Μητσοτάκη. «Πρέπει και οι δυο να ηττηθούν» ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ για την Κομισιόν θα στηρίξει προοδευτικό υποψήφιο. Ακόμη και τον κ. Τιμπερμανς από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα.

Δ.Τζανακόπουλος: Δεν πίστευα στα αυτιά μου

Ν.Παππάς:  Θέλουν να ακυρώσουν τα μέτρα ανακούφισης

Ε.Αχτσιόγλου: Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με βάση την εργατική νομοθεσία

Κ. Ζούλας: «Εξαιρετικός» στην προπαγάνδα ο πρωθυπουργός

Για fake news του Μαξίμου έκανε λόγο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μιλώνταςστον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση όσων είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Ζούλας τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν ανέφερε ποτέ τις λέξεις 7ήμερη εργασία» και ό,τι ακολούθησε ήταν «σκόπιμη διαστρέβλωση της δήλωσης».Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για αναφορά σε συγκεκριμένη επιχείρηση, στην οποία συμφωνήθηκε μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων να λειτουργεί σε συνεχή βάση (7ήμερο), αλλά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πενθήμερο και συγκεκριμένα 37 αντί για 40 ώρες την εβδομάδα, κάτι που όπως τόνισε «έγινε με την υπογραφή της κ.Αχτσιόγλου».

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, χαρακτήρισε στη συνέχεια «εξαιρετικό» τον Πρωθυπουργό στην προπαγάνδα, κατηγορώντας τα Μέσα που αναπαράγουν τη δήλωσή του ότι κάνουν «αναπαραγωγή των fake news του Μαξίμου».

Απόστολος Χονδρόπουλος – Γιώργος Κατσίγιαννης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *