Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

233

Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο πρόεδρο και τον ομόλογο του με κύριο θέμα το Ιράν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιράν – ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν» αναφέρει η DW. Σε συνάντηση με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης που κάποιοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε σύγκρουση. «Βασικά δεν αναζητούμε πόλεμο με το Ιράν» δήλωσε ο Πομπέο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Αλλά ξεκαθαρίσαμε στους Ιρανούς ότι αν τα αμερικανικά συμφέροντα πληγούν, τότε θα απαντήσουμε με τον πιο κατάλληλο τρόπο».

Σύμφωνα με τους NYTimes o Πομπέο βρέθηκε στο Σότσι για συζητήσεις αρχικά με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αργότερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους προειδοποίησε να μην υπάρξει ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. «Υπάρχουν προκαταλήψεις και καχυποψία», είπε ο Λαβρόφ, «που εμποδίζουν την ασφάλεια και των δύο χωρών και δημιουργούν ανησυχίες σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να φτιάξουμε έναν καινούργιο και πιο εποικοδομητικό καμβά για τις σχέσεις μας. Ας προσπαθήσουμε και θα δούμε». Οι συναντήσεις του Πομπέο στη Ρωσία είναι οι πρώτες στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον από την κατάθεση του πορίσματος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Και γίνεται εν μέσω της κορύφωσης μιας νέας κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με το δεύτερο να απειλεί ευθέως πλέον ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία επιμένοντας μάλιστα ότι θα εξάγει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή το τριπλάσιο απ’ όσο προβλέπουν οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο. Αυτός είναι ο όρος της Τεχεράνης για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία. Το Ιράν απειλεί να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ – έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους – και να εμποδίσει το εμπόριο των γειτονικών χωρών εάν η Ουάσιγκτον επιτύχει να πείσει όλες τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Ενόψει Ευρωεκλογών: Μέρα… ντιμπέιτ ξανά! σχολιάζει το Politico. Συμφωνα με τον προγραμματισμό η σημερινή τηλεμαχία και μοναδική μεταξύ όλων των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν όπου αναμένεται να συζητήσουν το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, τη φολογία και τις πολιτικές ανταγωνισμού, το εμπόριο, τον λαϊκισμό και τρόπους περαιτέρω εκδημοκρατισμού της Ε.Ε. Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Το ίδιο το ντιμπέιτ αναμένεται επίσης να προβάλει την ένταση μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων της Ε.Ε για το θέμα του συστήματος υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Κομισιόν. Η πλειοψηφία των υποψηφίων που θα πάρουν μέρος απόψε έχουν επιλεγεί από τα κόμματα τους ως Spitzenkandidaten. Στο μεταξύ, η Μαργκρέτ Βεστάγκερ απο το ALDE δεν ξέρει αν την ενδιαφέρει πραγματικά η θέση του προέδρου της Κομισιόν, όπως δήλωσε στο Politico.
Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ επιτέθηκε εναντίον του Μακρόν κατηγορώντας τον ότι τάσσεται εναντίον ενός τροπου εκδημοκρατισμού της ΕΕ. «Η Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη. Λέει: Στηρίζω τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Γιατί ο Μακρόν δεν λέει ξεκάθαρα ποιον στηρίζει» δήλωσε ο Βέμπερ σε γερμανική εφημερίδα. «Ποιο είναι το λάθος να αναφέρεις στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές το ποιον θεωρείς εσύ ότι θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο μετά από αυτές» είπε. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ο Βέμπερ «φλερτάρει» με το ALDE. «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται οι Φιλελεύθεροι να μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βημα» ανέφερε ο Βέμπερ σχετικά με την πρόθεση τους να συγχωνευτούν με το κίνημα Μακρόν. «Έως τώρα» είπε το ALDE «είναι ένας έως τώρα αξιόπιστος εταίρος για εμένα» και «πως υπάρχουν αρκετά θέματα που έχουμε κοινά για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Φραντς Τίμερμανς, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών παλεύει για μια αριστερή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που πολύ πιθανόν να περιλάβει τους φιλελεύθερους. Όμως όταν ο Μακρόν επί της ουσίας πυροβόλησε εναντίον της ιδέας του Spitzenkandidaten την περασμένη εβδομάδα θέτοντας ως στόχο τον Βέμπερ – ο Τίμερμανς αποτέλεσε παράπλευρη απώλεια.

Την ίδια ώρα… ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μια ισορροπημένη διαχείριση στην απονομή θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών… Το Politico όμως προτείνει για εκείνον μια λίστα με 14 πιθανές υποψήφιες. Ανάμεσα σε αυτές είναι: Άγκελα Μέρκελ. Πέρυσι η «βασίλισσα της Ευρώπης» ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της καγκελαριου το 2021 προκαλώντας έντονες φημολογίες ότι ίσως διεκδικήσει μια θέση σε ανώτατο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αλλά η Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν την ενδιαφέρει να ηγηθεί ούτε την Κομισιόν ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ιδιαίτερα ισχυρός γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάιγερ έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της στις Βρυξέλλες. Υπάρχει όμως και σκεπτικισμός. «Γιατί μια γυναικα που ήταν το άλφα και το ωμέγα στην Ε.Ε την τελευταία δεκαετία να ενδιαφέρεται για μια τέτοια θέση;» αναρωτήθηκε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να εμφανιστεί στο Μπερλεμόντ» είπε. Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, Λιθουανή πολιτικός, που ανέλαβε πρόεδρος της βαλτικής χώρας το 2009 και επανεξελέγη πρόεδρος το 2014. Το όνομα της ακούγεται συχνά για διάδοχος του Τουσκ. Είναι γνωστή για την ευθύτητα του χαρακτήρα της και για το χιούμορ της. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης την περιγράφει ως μια πολύ πιθανή διάδοχο του Τουσκ, παρ’ όλα αυτα η Γκριμπαουσκάιτε είναι πολύ λίγο γνωστή πέρα από τη Λιθουανία και τις Βρυξέλλες. Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Για αρκετούς προοδευτικούς Ευρωκράτες των Βρυξελλών η Δανή Επίτροπος είναι η πρώτη τους επιλογή για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η επίδειξη ισχύος έναντι στους Αμερικανικούς τεχνολογικους κολοσσούς όπως Google & Apple την έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή και μια από τους επτά συνολικά υποψηφίους εκ μέρους των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά η πατρίδα της η Δανία μάλλον δεν θα την προτείνει για κάποια θέση στην Επιτροπή, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι κατάγεται από μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη ενώ ο αρχικός ενθουσιασμός του Μακρον για εκείνη έχει εξανεμιστεί μετά την απόφαση της να μπλοκάρει τη συγχώνευση μεταξύ της Γαλλικής Alstom και της Γερμανικής, Siemens. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από τη Βουλγαρία απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στις Βρυξέλλες. Έχει διατελέσει άλλωστε Επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία αλλά και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό. Ειναι επίσης μια απο τις λίγες υποψήφιες από τα πρώην Ανατολικά Κράτη που συνδέεται με το ΕΛΚ. Κριστίν Λαγκάρντ. Σχεδόν σε κάθε περίοδο πριν τις ευρωεκλογες το όνομα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ακούγεται πάντα για τη θέση είτε της προεδρίας της Κομισιόν, είτε της ΕΚΤ. Πέρυσι η ίδια ξεκαθάρισε στους Financial Times… με τρία «No, no, no» πως δεν ενδιαφέρεται για καμία θέση είτε στην Κομισιόν, είτε στην ΕΚΤ. Αλλά αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πρώην δικηγόρος και υπουργός Οικονομικών έχει την εμπειρία που χρειάζονται αυτές οι θέσεις.

Στη Βρετανία: Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ε.Ε θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα είναι ένα απο τα βασικά θέματα στον βρετανικό Τύπο.
«Η τέταρτη ψήφος αφυπνίζει» αναφέρει η Huffpost UK ενώ η Sun προβλέπει ότι η Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια D-day τον Ιούνιο.
Για τους Times θα είναι η στιγμή της αλήθειας για την πρωθυπουργό και τη συμφωνία της για το Brexit.
Η Telegraph αναφέρει από την πλευρά της ότι η κα Μέι έχει επιχειρήσει να καθυστερήσει την παραίτηση της εδώ και τρεις μήνες λέγοντας στους υπουργούς ότι μπορεί να καταφέρει μια συμφωνία, αν της επιτρέψουν να παραμείνει πρωθυπουργός έως το τέλος Ιουλίου. Η ανακοίνωση δεν προκαλεί έκπληξη.
Το Politico αναφέρει πως χωρίς να έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα στις συνομιλίες με τους Εργατικούς και με μεγάλες διασπάσεις εντός και των δύο κομμάτων σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς η Μέι ελπίζει να κερδίσει με πλειοψηφία στη Βουλή.
Η Sun εκτιμά ότι η ανακοίνωση βγήκε μετά από πιέσεις που δέχθηκε η πρωθυπουργός απο αρκετούς δυσαρεστημένους υπουργούς τους.
Το σάιτ Politics Home εκτιμά ότι η κίνηση έγινε για να ικανοποιήσει τους βουλευτές της που απαιτούν απο εκείνη να ορίσει το χρόνο της αποχώρησης της από την Ντάουνιγκ Στριτ.
Ο Guardian αναφέρει ότι η κα Μέι ελπίζει πως το νομοσχέδιο θα τη βοηθήσει να διασκεδάσει την απαίτηση για νέα ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της που θα ηθελαν κάποιοι από το κομμα της.
Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν ξανά για το Brexit αρχές Ιουνίου είτε η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Εργατικούς ή όχι, ανέφερε η Ντάουνιγκ Στριτ. Εκπρόσωπος της Μει δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για το Brexit είναι επιτακτική αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να βγει απο την ΕΕ πριν απο τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, πηγές από το Εργατικό κόμμα ανέφεραν στο BBC ότι δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο χωρίς να έχει υπάρξει διακομματική συμφωνία.

Στο Παρίσι: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Γιασίντα Άρντερν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν υποδέχονται μαζί σήμερα ηγέτες στο Παρίσι για να συζητήσουν μια διεθνή προσέγγιση σχετικά με την αντιμετώπιση των διαδικτυακων τρομοκρατικών απειλών. Ο στόχος είναι να παροτρύνουν πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube να γίνουν ακόμα πιο διαφανείς στο πώς ελέγχουν το περιεχόμενο που δημοσιεύεται, δύο μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία, που κόστισε τη ζωή σε 51 Μουσουλμάνους. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί και μεταδοθεί μέσω Facebook, προκαλώντας οργή. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Σενεγάλης και εκπρόσωποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Θα υπογράψουν μη δεσμευτικές προτάσεις με στόχο τον περιορισμό υλικού που σχετίζεται με την τρομοκρατία στο διαδίκτυο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *