Την υπογραφή συμφωνίας χθες μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου για την χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Πολίτης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Φλοράνς Παρλί, συναντήθηκαν στο Παρίσι, και υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Ναυτικό. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».
Πηγές του υπουργείου άμυνας ανέφεραν στο politis.com.cy, πως η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο περιθώριο της Συνόδου MED 7, δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας». Ειδικότερα, είχε πει, «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου».
Ο κ. Μακρόν, αν και δεν είχαν εκδηλωθεί τότε οι τουρκικές προκλήσεις, είχε υπενθυμίσει «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου», εκφράζοντας ανησυχία για τα «περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα».