Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι εκτεθειμένοι σε ακροδεξιά προπαγάνδα στο Facebook ενόψει Ευρωεκλογών, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Avaaz. Μάλιστα, τα μέλη της λένε ότι η έρευνά τους προκάλεσε “πρωτοφανή” εκκαθάριση στο Facebook.
Fake news, ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά βίντεο χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές ακροδεξιών σελίδων στο Facebook, προκειμένου να πείσουν για αδικήματα που υποτίθεται ότι έχουν διαπράξει μετανάστες, σύμφωνα με ακτιβιστές της Avaaz.
To κακόβουλο περιεχόμενο έχει ήδη 533 εκατομμύρια views τους τρεις τελευταίους μήνες, ήτοι έξι εκατ. την ημέρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΜΚΟ.
Ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες προετοιμάζονται για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, η ΕΕ “πνίγεται στην παραπληροφόρηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Avaaz, Κρίστοφ Σοτ, και συμπληρώνει: “Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα αυτών των δικτύων τα καθιστά όπλα μαζικής καταστροφής για τη δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή, τα όπλα αυτά στοχεύουν την Ευρώπη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου”.
Η Avaaz ανακάλυψε 500 κακόβουλες σελίδες και ομάδες στο πλαίσιο έρευνας για ακροδεξιά προπαγάνδα που διεξήγαγε σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία και Ιταλία. Η Facebook έχει αφαιρέσει ήδη 77 εξ αυτών. Μόνο οι σελίδες που αφαιρέθηκαν είχαν 5,9 εκατομμύρια ακολούθους, τη στιγμή που επίσημες σελίδες στο Facebook που είναι αφιερωμένες στην ιταλική Λέγκα του Σαλβίνι, στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, στο ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox, στο ακροδεξιό PiS της Πολωνίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και το Κόμμα για του Brexit του Νάιτζελ Φάραζ έχουν συνολικά μόνο 2 εκατ. ακολούθους.
Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται
Στην έρευνα αναφέρεται ως παράδειγμα ακροδεξιάς προπαγάνδας μία ιταλική σελίδα που υποστηρίζει την Λέγκα. Στη σελίδα δημοσιεύθηκε ένα βίντεο στο οποίο φερόμενοι μετανάστες βανδαλίζουν ένα περιπολικό. Διαπιστώθηκε ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για σκηνή από ταινία. Αντιστοίχως, σε σελίδα στα πολωνικά έχει αναρτηθεί μία φωτογραφία από σκηνή ταινίας στην οποίο οδηγοί ταξί βιάζουν γυναίκες.
Μία άλλη δημοφιλής τακτική στις ακροδεξιές σελίδες στην Ισπανία, κατά κύριο λόγο, είναι η δημιουργία μίας ομάδας με ένα όνομα που δεν παραπέμπει στην ακροδεξιά, όπως “watchmoviesforfree.es”. Σταδιακά, το όνομα μετατρέπεται “Watch Movies”, εν συνεχεία, σε “Movies of Spain” και καταλήγει σε “Fight for Spain” (“Πάλεψε για την Ισπανία”) με ακροδεξιό πλέον περιεχόμενο.
Μία παρόμοια σελίδα που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία ξεκίνησε ως ομάδα για αγρότες στη Βόρεια Σικελία και κατέληξε σε σελίδα που υποστηρίζει τον Σαλβίνι.
Στην Γερμανία, τα μέλη της ΜΚΟ ανακάλυψαν αναρτήσεις που υπερασπίζονται αρνητές του Ολοκαυτώματος ή που συνοδεύονται από φωτογραφίες με σβάστικες. Επίσης, επεσήμαναν ότι το μέλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Πέτερ Σμάλενμπαχ, κοινοποίησε μία ψευδή δήλωση περί μετανάστευσης την οποία απέδωσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της, Φρανς Τίμερμανς, κατηγορώντας τον ότι θέλει να αφανίσει ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία, εντοπίστηκαν πολλαπλές πλατφόρμες στις οποίες αναρτάται πανομοιότυπο περιεχόμενο μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια αύξησης της αναγνωσιμότητας μηνυμάτων μίσους. Οι σελίδες αυτές δεν χρησιμοποιούν τη λειτουργία της κοινοποίησης (“share”) του Facebook. Αντ’ αυτού, ποστάρουν το υλικό σα να είναι πρωτότυπο σε κάθε σελίδα. Στην έρευνα γίνεται λόγος για τρεις όμοιες αναρτήσεις στις οποίες αναφέρεται ότι στην Γαλλία “έχουν εισβάλει εκατομμύρια αλλοδαπών που βιάζουν τα παιδιά μας, τις γυναίκες σας και κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον μας”.
Πέραν των 77 σελίδων, η Facebook έχει απενεργοποιήσει και 230 λογαριασμούς από την ημέρα που η ΜΚΟ ήρθε σε επαφή μαζί της. Τα μέλη της Avaaz κάνουν λόγο για πρωτοφανή εκκαθάριση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι μακρύς.
H Αvaaz είναι αμερικανική ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2007 και προωθεί τον παγκόσμιο ακτιβισμό σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ζώων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φτώχειας και των συγκρούσεων.
Δομίνα Διαμαντοπούλου