Η προοπτική η Τερέζα Μέι να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με μια ψήφο εμπιστοσυνης μετά την απορριψη των προτάσεων τους τόσο από τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς ενόψει της νέας ψηφοφορίας για τη Συμφωνία με την Ε.Ε σε δύο εβδομάδες είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία: Η Τερέζα Μει θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο της για το Brexit στο Κοινοβούλιο αργότερα μέσα στην ημέρα, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι η στάση των αντιπάλων της εντός του κόμματος έχει ήδη σκληρύνει και θα την προκαλέσουν για ακόμα μια φορά ενδεχομένως μέσω ψήφου εμπιστοσύνης. Η πρωθυπουργός θα προχωρήσει με ανακοινωση προς τους βουλευτές για τις αλλαγές που προτείνει σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, που περιλαμβάνει πλέον τη δέσμευσης της προς τους βουλευτές για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Αλλά και οι Εργατικοί βουλευτές αναφέρουν ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά ώστε να αλλάξουν άποψη. Ένας πρώην υπουργός της αμφισβήτησε πάντως να διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία τον Ιούνιο. Οι βουλευτές ήδη έχουν απορρίψει τη Συμφωνία με την Ε.Ε τρεις φορές και οι προσπάθειες να βρεθεί μια τελική συμβιβαστική λύση με τους Εργατικούς έχει αποτύχει. Την Τρίτη, η πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν «μια τελευταία ευκαιρία» ώστε να πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας καθώς διαφορετικά διακινδυνεύουν να μην συμβεί καθόλου. Αλλά το νέο σχέδιο της κα Μέι «απέτυχε να μετατρέψει τους σκεπτικιστές σε υποστηρικτές του». Ο Συντηρητικός βουλευτής Μπόρις Τζόνσον, που θέλει να διαδεχθεί τη κα Μέι ως πρωθυπουργός δήλωσε στο Twitter: «Μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε για μια τελωνειακή ένωση και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι εναντίον του μανιφέστου μας και δεν θα το ψηφίσω».
Η αντίδραση στη «νέα συμφωνία» της Τερέζα Μέι για το Brexit είναι το βασικό θέμα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες.
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Guardian αντανακλά τον συνολικό τόνο του ρεπορτάζ του, που αναφέρει ότι η τελική προσπάθεια της να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών στο Κοινοβούλιο «έπεσε στο κενό».
«Ένα ακόμα υπέροχο χάος» είναι ο σχετικός τίτλος της «i».
Για τους Financial Times, η συμφωνία «ήταν ήδη νεκρή… πριν καν φτάσει να εξοργίσει τους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς»
Το σάιτ Conservative Home αναφέρει πως η πρωθυπουργός πέταξε τον εαυτό της στο έλεος των Εργατικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει προοπτική ενός δημοψηφισματος. Αλλα το σάιτ του Independent αναφέρει ότι η συμφωνία της ηταν εξαρχής «καταδικασμενη να αποτύχει» ενώ η Daily Mail τη θεωρεί το μεγαλύτερο ρίσκο, που έχει πάρει έως τώρα.
Από την πλευρά της η Sun εκτιμά ότι η κινηση της γύρισε μπούμερανγκ καθώς κορυφαία στελέχη των Τόρις τώρα θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αργότερα μέσα στην ημέρα.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι πάνω από 50 Συντηρητικοί βουλευτές είπαν πως θα ψηφίσουν εναντίον του νομοσχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης, ενώ τουλάχιστον 20 εξ αυτών έως τώρα στήριζαν τη συμφωνία της Μει.
Σύμφωνα με τους Times, οι υπουργοί υπερ του Brexit αναμένεται να παροτρύνει την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τις προτάσεις της. Θελουν να επιτρέψει η ίδια στον διάδοχο της να βρει έναν τρόπο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Η Huffpost UK λέει χαρακτηριστικά πως άνδρες και γυναίκες με γκρι κοστούμια ίσως τη βγάλουν απο τη μιζέρια της.
Στην Αυστρία: Χθες ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απέπεμψε τα μέλη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, εκτός από την υπουργό Εξωτερικών. Ο Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε πως θα εξετάσει ατομικά την κάθε περίπτωση των τεχνοκρατών που προτείνονται για να καταλάβουν τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού Δεξιάς – Ακροδεξιάς, του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του FPO. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας όρισε την 27η Μαΐου ως ημέρα κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, την οποία υπέβαλε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει η DW. Ο Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, ο οποίος ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα (OVP), όπως και ο Κουρτς, διευκρίνισε ότι έκρινε πως είναι καλύτερο η πρόταση μομφής να εξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), το οποίο συμμετέχει προς το παρόν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το OVP, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε ένα μικρό οικολογικό κόμμα, το Τώρα (Jetzt), κάτι που θα σημάνει την πτώση του Κουρτς έπειτα από 18 μήνες στην εξουσία. Νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ είχε δηλώσει ότι το FPO θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά του Κουρτς. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αυστρία και στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην επικεφαλής του FPO Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, η κυβέρνηση συνασπισμού του Κουρτς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και έχει πλέον αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο. Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας θα δεχτεί πλήγμα στην εικόνα του, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση για να ενισχύσει το κόμμα του. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχθές έδειξε ότι η δημοτικότητα του FPO μειώθηκε κατά 5 μονάδες στο 18%, ενώ αντίθετα το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς εμφάνισε άνοδο 4 μονάδων στο 38%. Ντιμπέιτ στη Γερμανία Στην Γερμανία, οι πρόεδροι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο συζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Συνάντηση κορυφής» του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD για την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία. Οι ηγέτες των κομμάτων CDU/CSU, SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά του αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) αποτελεί ένδειξη για το τι πιστεύουν οι δεξιοί λαϊκιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι επισήμαναν τις συνέπειες της συνεργασίας με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) Γεργκ Μόιτεν αντέτεινε ότι οι ενέργειες του εν τω μεταξύ παραιτηθέντος ηγέτη του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς Κρίστιαν Στράχε ήταν μεν «απαράδεκτες», αλλά αυτό δεν μπορεί να γενικευθεί και να ισχύσει για ολόκληρο το FPO.
Για Αλβανία – ΒΜ: Από σήμερα συνοριοφύλακες από 12 κράτη-μέλη θα πραγματοποιούν μαζί με Αλβανούς αστυνομικούς κοινές περιπολίες εντός του αλβανικού εδάφους στη μεθόριο με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Αλβανία θα έχει την τελική ευθύνη για την προστασία των συνόρων της, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή θα παρέχει τόσο τεχνική όσο και επιχειρησιακή στήριξη και βοήθεια. Ίσως αυτό να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την πλήρη ολοκλήρωση του επιχειρησιακού τμήματος της συνοριοφυλακής της Ε.Ε – αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ συγκακριμένο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.
Η Αλβανια και η Βόρεια Μακεδονία έχουν λάβει μισή υπόσχεση από την Ε.Ε ότι θα ξεκινήσουν τις ενταξιακές τους συνομιλίες καθώς και οι δύο έχουν κάνει αρκετά σε σχέση με ό,τι χρειάζεται στη βάση των προϋποθέσεων που τους έχουν ζητηθεί αλλά κάποιες υπενθυμίσεις από την Κομισιόν δεν βλάπτουν με δεδομένη τη στάση αρκετών κρατών – μελών για την προοπτική νέων υποψήφιων μελών. Στο χθεσινή Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου ανάμεσα σε άλλα προετοιμάστηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου μια σειρά κρατών – μελών μίλησαν υπερ των δύο υποψηφίων κρατών – μελών, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Αλλά η Γαλλία και η Ολλανδία – οι δύο χώρες δηλαδή που στέκονται κριτικά έναντι μιας άμεσης διεύρυνσης – δεν είπαν τίποτα, αναφέρει το Politico.
Στη Γαλλία: Τουλάχιστον 30 διανοούμενοι πέρασαν το κατώφλι χθες του Ελυζέ για μια συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η Monde. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Γάλλου φιλοσόφου, συγγραφέα και δημοσιογράφου, Μπερνάρντ Ενρί Λεβύ. Στη διάρκεια του διωρου γεύματος όλοι πήραν το λόγο στη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένοι διανοούμενοι άλλωστε έχουν υπογράψει μανιφέστο με το οποίο προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιβίωσης της Ευρώπης. Η συζήτηση κρίθηκε ιδιαιτέρως σημαντική λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές ενώ οι συμμέχοντες μίλησαν και για τους τρόπους που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν και ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός από τη Βοσνία, Αμπντουλαχ Σιντραν όπου δήλωσε ότι μια από τις ιδέες θα μπορούσε να ήταν η δημιουργία μιας νέας ομάδας που θα συμπεριελάμβανε χώρες όπως η δική του που έχουν δυσκολία να φθάσουν τα ευρωπαϊκά στάνταρντς.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε τη σημασία των γαλλογερμανικών σχέσεων, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ κατήγγειλε τη «συνεργασία» μεταξύ των εθνικιστών και των ξένων συμφερόντων που επιθυμούν «τη διάλυση της Ευρώπης». «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», επισήμανε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες σε πολλές γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και «συνεργάζονται καλά». «Οι Γερμανοί έχουν δεχθεί πραγματικούς συμβιβασμούς», όπως στους τομείς του προϋπολογισμού, της Ευρωζώνης, της άμυνας, της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης της Ευρώπης από τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι δεν πιστεύει σε μια στείρα ένωση, στην οποία δεν μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες και εξήγησε: «Ντε Γκολ -Αντενάουερ, Μιτεράν-Κολ, Σρέντερ-Σιράκ: οι μεγάλοι αυτοί ηγέτες είχαν πραγματικές διαφωνίες οι οποίες οδήγησαν σε γνήσιες προόδους». Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο Μακρόν επεσήμανε ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις πρώτες που διεξήχθησαν το 1979, καθώς η Ε.Ε. «αντιμετωπίζει έναν υπαρξιακό κίνδυνο». Ο πρόεδρος Μακρόν επέμεινε ότι «εχθρός της Ευρώπης είναι αυτός που δεν πιστεύει στο μέλλον της. Οι εθνικιστές που θέλουν να τη διχάσουν είναι οι πρώτοι της εχθροί…»
Στη Γερμανία: Επικαλούμενο Γερμανούς αξιωματούχους το Bloomberg αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ ετοιμάζεται για τη σύγκρουση με τη Γαλλία, αφού τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες να καταλάβει Γερμανός τη θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τότε ένας Γερμανός θα πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ.
Για Ευρωεκλογές: «Εμείς ως επιχειρηματίες και πολίτες χρειάζεται να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις εθνικές κυβερνήσεις μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο: Η Ευρώπη είναι σημαντική για εμάς. Επομένως, ζητάμε από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες εκλογές και να ψηφίσουν στηρίζοντας μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη». Αυτό υπογράφουν σε κοινή τους διακήρυξη οι πρόεδροι των Επιχειρηματικών Συνδέσμων της Ιταλίας, Confidustria, της Γερμανίας, BDI και της Γαλλίας, Medef αναφέρει το Politico.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας μπορει να διαφωνούν μεταξύ τους αλλά οι επιχειρήσεις «μοιράζονται ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης: να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην δημιουργία ανάπτυξης, θέσεων απασχόλησης, καινοτομίας, βιωσιμότητας και προστασίας των νέων γενεών, των πολιτών και των επιχειρήσεων» αναφέρει η διακήρυξη. «Σε έναν ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο, γεμάτο από απειλές και ευκαιρίες, καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της: Η ενότητα είναι η δύναμη μας. Η ψήφος σας μετράει».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ παρότρυνε τους Λονδρέζους – παραβιάζοντας το πρωτόκολλο – να ψηφίσουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών του, Πολωνό Γιαν -Βίνσεντ Ροστόφσκι, που κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα «Αλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτές τις ευρωεκλογές. Σε ανακοίνωση του ο Τουσκ αναφέρει ότι ο Ροστόφκσι όχι μόνο «έχει υπάρξει ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά είναι ένας πολύ αγαπημένος φίλος που θα γίνει ένας εξαιρετικός ευρωβουλευτής για το Λονδίνο, το οποίο όπως γνωρίζει ο Τουσκ, εκείνος αγαπά. Ο Τουσκ καταλήγει παροτρύνοντας τους Λονδρέζους να ψηφίσουν το κόμμα που θέλει τη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε και να ψηφίσουν τον φίλο του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε στη Βιέννη «δεν προκάλεσα την κυβερνητική κρίση και δεν ήρθα εδώ για να την επιλύσω». «Οι Αυστριακοί θα πρέπει να το κάνουν αυτό. Την επόμενη Κυριακή είναι ευρωεκλογές. Είναι η μέρα που θα μπορούσε κάποιος να στρίψει την πλάτη του στον κίνδυνο της δεξιάς». Δεν θέλησε να σχολιάσει το πρόσφατο σκάνδαλο είπε με νόημα όμως: δεν δίνω ποτέ δημόσια συμβουλή σε κανέναν επικεφαλής κυβέρνησης, αλλά η μόνη συμβουλή που τους δίνω πάντα είναι να με ακουν προσεχτικά».
Για Ελλάδα: Spiegel: «Ο Μητσοτάκης θέλει την συντηρητική αλλαγή»». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγεται από μια οικογένεια πολιτικών με μεγάλη επιρροή σημειώνει η DW που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του Spiegel. Διεκδικεί την πρωθυπουργία και θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές», γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης θέλει την συντηρητική αλλαγή». Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Προς το παρόν είναι φαβορί, μιας και η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι ευρωεκλογές είναι απλά ένα τεστ για τον Κ. Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες. Ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Αν νικήσει η Νέα Δημοκρατία, το φθινόπωρο θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Το αντισυστημικό κύμα που έφερε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε αφήνοντας αλώβητη τη Νέα Δημοκρατία. «Χώρες και κοινωνίες διορθώνουν την πορεία τους», λέει ο Κ. Μητσοτάκης. «Διολισθήσαμε στον λαϊκισμό, το ψεύδος και την ανικανότητα. Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν ωστόσο πλήθος παραδείγματα που δείχνουν ότι μετά από εποχές παρακμής γεννιέται κάτι καινούργιο». Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα την «χειρότερη της μεταπολίτευσης». Το άρθρο του Spiegel σημειώνει στη συνέχεια ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και η ανεργία υποχωρεί. Στο μεταξύ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος Μέρκελ, εκτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα ως αξιόπιστο εταίρο. Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο επιρρίπτει στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του φλέρταρε το 2015 με ένα Grexit και στη συνέχεια φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων ένα ακόμα πρόγραμμα προσαρμογής. Και τα δύο περιττά και υπερβολικά δαπανηρά. «Μπορεί σήμερα να μην βρισκόμαστε πια στο χείλος του γκρεμού, αλλά η χώρα πληρώνει ακόμα τις επιπτώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Ο Κ. Μητσοτάκης απειλεί να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνει ο αρθρογράφος. Θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρήθηκε ένα όνομα με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία και απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη στάση του υιοθέτησε εθνικιστικές θέσεις. Εκτιμά ότι η συμφωνία ζημίωσε τα ελληνικά συμφέροντα και ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν με χείριστο τρόπο. Στους ψηφοφόρους που συναντά πάντως εξηγεί ότι η συμφωνία είναι κακή, αλλά νομικά δεσμευτική.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη