Νέοι σε όλο τον κόσμο κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους σε μια «παγκόσμια απεργία για το κλίμα», λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, στις οποίες η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα βασικά διακυβεύματα.
Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι από τουλάχιστον 110 κράτη. Οι διαδηλωτές αναμένεται να καλέσουν πολιτικούς και επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Πηγή έμπνευσης των διαδηλώσεων υπήρξε η 16χρονη σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία διαδήλωνε το 2018 κάθε Παρασκευή μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας της. Κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «σχολική απεργία για την κλιματική αλλαγή» αρνείτο να μπει για μάθημα αν δεν έκαναν κάτι οι σουηδοί πολιτικοί.
Η Γκρέτα ενέπνευσε ποικίλα κινήματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που είναι γνωστά ως «Παρασκευές για το Μέλλον» ή «Σχολικές Απεργίες για το Κλίμα».
Οι πιο πρόσφατες συντονισμένες διαδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μαρτίου. Εκτιμάται ότι 1,6 εκατομμύριο μαθητές από 125 κράτη άφησαν τις σχολικές αίθουσες και βγήκαν στους δρόμους.
Οι σημερινές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και αναμένεται να διαδοθούν σε Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική.
Το προηγούμενο καλοκαίρι στην Αυστραλία σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ και η κλιματική αλλαγή θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία αύξησης της συχνότητας και της βαρύτητας της ξηρασίας, του καύσωνα, των πλημμυρών και του λιωσίματος των παγετώνων ανά τον πλανήτη.
Το 2018, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα σημείωσαν τιμές-ρεκόρ και μία επιτροπή για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κλίμα θα πρέπει οι εκπομπές να μειωθούν κατακόρυφα μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.
Πριν από λίγες ημέρες, επίσης, μία μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έκρουσε τον κώδωνα ότι ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλείται με εξαφάνιση.
Δομίνα Διαμαντοπούλου