Η συμμετοχή – ρεκόρ των ψηφοφόρων στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα στις ευρωεκλογές του 2019. Εξίσου αξιοσημείωτη και η άνοδος των Πρασίνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μάλιστα αν ξεπεράσει το 51% τότε θα έχει σημειωθεί ρεκόρ 25ετίας, καθώς την τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το 1994.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για άνοδο των Πρασίνων, παρόλο που οι εκτιμήσεις τους χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς σε σχέση με τα αποτελέσματα. Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να εκλέξουν επιπλέον 20 ευρωβουλευτές από το 2014 και κατά συνέπεια να γίνουν η ευρωομάδα – ρυθμιστές στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πάντως αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη καταλαμβάνοντας περίπου 177 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές θα βγουν δεύτεροι με τους Φιλελεύθερους (σε συνεργασία με το En Marche) να καταλήγουν τρίτη δύναμη.
Στη Γαλλία, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει σχεδόν μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το κεντρώο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ άνοδο καταγράφουν και οι λαϊκιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.
Ενώ το ακροδεξιό κόμμα στη Δανία κατέρρευσε, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην Πολωνία βγήκε πρώτο, όπως άλλωστε και το κυβερνών, Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Ιταλία
Πρώτο κόμμα στην Ιταλία βγαίνει η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ξεπερνώντας σε ποσοστά το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο έχασε περίπου το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Τα exit polls δίνουν ποσοστά 26% με 31% για τη Λέγκα, έναντι ποσοστού 17% στις εθνικές εκλογές του 2018 και μόλις 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.
Eάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, έναν τέτοιο αποτέλεσμα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προωθεί δραστικές φοροελαφρύνσεις και εμφανίζεται αποφασισμένος να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες από τις Βρυξέλλες.
Ουγγαρία
Νικητής των ευρωεκλογών στην Ο
Ακολουθούν ο Δημοκρατικός Συνα
Ο Β. Όρμπαν δήλωσε νωρίτερα ότι ελπίζει να υπάρξει μία αλλαγή στην ευρωπαϊκή δημόσια αρένα «υπέρ των κομμάτων που επιθυμούν το τέλος της μετανάστευσης».
Ισπανία
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία, καθώς με καταμετρημένο το 85% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 33%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
Κύπρος
Με ποσοστό 29% ο ΔΗΣΥ κατέλαβε την πρώτη θέση στις Ε
Η ΕΔΕΚ κερδίζει το στοίχημα των
Αρκετά πιο κάτω από τα πρώτα δυο κόμματα, βρίσκεται το ΔΗΚΟ με ποσοστό
Φινλανδία
Πρωτιάγια τοκυβερνώνκεντροδ
Σλοβακία
Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 20,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Δεύτερο είναι το κυβερνών αριστερό κόμμα Smer με 15,7%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού- Η Δική μας Σλοβακία είναι στην τρίτη θέση με 12,1%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων.
Βρετανία
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν το Λονδίνο και οι Τόρις χάνουν και τις δύο έδρες τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τρεις έδρες στο Λονδίνο (27% με άνοδο 20%), οι Εργατικοί εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές (24% με πτώση 13%), το κόμμα του Brexit εκλέγει δύο με 18%, οι Πράσινοι έναν (με 12% και άνοδο 4%). Οι Συντηρητικοί δεν εκλέγουν κανέναν ευρωβουλευτή αφού συγκέντρωσαν ποσοστό 8% (πτώση 15%), αλλά ούτε το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP.
Στην περιοχή Κένσινγκτον και Τσέλσι του Λονδίνου οι Φιλελεύθεροι σημείωσαν άνοδο της τάξης του 30%, τοποθετώντας το κόμμα τους πρώτο στις προτιμήσεις των εκεί ψηφοφόρων με 36% (+29,4), ενώ σημαντική ήταν η άνοδος των Φιλελεύθερων στο Ίσλινγκτον και στο Χάρινγκεϊ του Λονδίνου, όπου ξεπέρασαν το κόμμα των Εργατικών και ήρθαν πρώτοι με 27,5% και 31,7% αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 18,6 και 20,2% αντίστοιχα. Στις ίδιες περιοχές οι Εργατικοί μείωσαν το ποσοστό τους κατά 21,2 και 17,7%, στο 26,3% και στο 30,7% αντίστοιχα.
Σουηδία
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% στις ευρωεκλογές και διατηρεί τις πέντε έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.
Το συντηρητικό Μετριοπαθές Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,8% και τέσσερις έδρες, μία περισσότερη από αυτές που διαθέτει στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο.
Στην τρίτη θέση ανήλθε το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο κερδίζει συνολικά τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 και να φτάσει το 15,4%.
«Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι πλέον αουτσάιντερ, είμαστε πραγματικά ένα λαϊκό κίνημα», τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος Τζίμι Οκεσόν. Εξάλλου οι Σουηδοί Πράσινοι έχασαν δύο από τις τέσσερις έδρες τους.
Σλοβενία
Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA, κάτι που σημαίνει ότι κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες.
Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και καταλαμβάνει την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.