Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικό θέμα την επιλογή προσώπων για την προεδρία της Κομισιόν και άλλων θεσμικών οργάνων μετά από έντονο παρασκηνιο είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκό Τύπο.
Για Σύνοδο Κορυφής: Ξεκινούν σήμερα οι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρος της Κομισιον, αλλά και για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτατες θέσεις σε άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την έκτακτη σύνοδο σημερα στις Βρυξέλλες.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ήταν το δείπνο που είχαν χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο πρώτος που μίλησε χθες τηλεφωνικά και με τη Μέρκελ, σήμερα θα έχει γεύμα με κάποιους άλλους ηγέτες.
Βασικό θέμα των συζητήσεων είναι, φυσικά, ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο; Ηδη, με ανακοίνωσή του το κόμμα του Μακρόν LREM προτείνει «ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να μπορεί να διαμορφώσει μια ισχυρή πλειοψηφία πέραν των κομματικών γραμμών» – υπονοώντας ότι αναζητά εναλλακτική στον βαυαρό ευρωβουλευτή. Οι επιλογές θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και σε άλλα αξιώματα αλλά φυσικά και στην ατζέντα που θα θέσουν η νέα Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Οι επιπτώσεις της ψήφου της Κυριακής θα γίνουν πολύ σύντομα αισθητές. Ηδη έχουν γίνει στα μεγάλα κράτη-μέλη.
Οι ηγέτες θα συναντηθούν σε ένα άτυπο δείπνο στις 6 το απόγευμα. Πριν απο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των ευρωομάδων κυρίως δηλαδή η σύνοδος του ΕΛΚ και μια σειρά συναντήσεων υπό διαφορετικές μορφές ανάμεσα σε άλλα και ένα γευμα εργασίας με οικοδεσπότη τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλς Μισέλ για τον Μακρόν και κάποιους φιλελευθερους και σοσιαλιστές φίλους τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ντόναλντ Τουσκ θα έχει σειρά διαδοχικών συναντησεων περιλαμβανομένης και της Τερέζα Μέι. Στο δείπνο όμως θα αρχίσουν να ακούγονται ονόματα – ίσως βέβαια θα έπρεπε να τεθούν προτεραιότητες και διαδικασίες, σχολιάζει το Politico.
Αν οι ηγέτες φθάσουν σε κάτι που να μοιάζει με περιγραφή επαγγελματικού προφίλ για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν – Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι κάποιοι φιλελεύθεροι ηγέτες ισως έχουν στόχο αυτό – και αν συγκεκριμένα απαιτήσουν «διοικητική εμπειρία» τότε ο Βέμπερ… τέλος. Αν όμως είναι τέλος για τον Βέμπερ, θα είναι και για τον Τίμερμανς και για την Βεστάγκερ. Η ανησυχία βεβαίως είναι πως μια καθυστέρηση ίσως οδηγήσει σε … παράλυση: «είναι σημαντικό να βρεθεί μια ευρεία, σταθερή πλειοψηφία και να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ των θεσμών» δήλωσε στέλεχος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει καποια πραγματική κρίση άλλωστε στον ορίζοντα…
«Χθες το απόγευμα πάντως η Μέρκελ δήλωσε οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν άμεσα αποφάσεις. «θέλουμε να βρουμε μια λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις αρχές Ιουνίου και είναι φυσικό να θέλουμε έως τότε να έχουμε μια πρόταση απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δηλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρει η DW.
Στη Βρετανία: Σχεδόν όλες οι εφημερίδες επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Ο Guardian αναφέρει ότι η διαρροή ψηφοφόρων υπερ του Remain προκάλεσαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή ενός ακόμα δημοψηφίσματος για το Brexit.
Σε μια επιστολή ο αρχηγός των Εργατικών αναφέρει ότι μόνο γενικές εκλογές ή ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να επιλύσει το αδιέξοδο το κοινοβουλευτικό αλλά επισημαίνει ότι το κόμμα «είναι έτοιμο να στηρίξει ένα δημοψηφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία».
Η Daily Mail αναφέρει ότι ο κ Κόρμπιν «ανησυχεί» – παγιδευμένος μεταξύ όσων εισηγούνται ένα ακόμα δημοψήφισμα και συμμάχων περιλαμβανομένου του επικεφαλης των συνδικάτων, Λεν Μακλάσκεϊ που ανησυχούν ότι ένα ακόμα δημοψήφισμα θα μπορούσε να εξαφανίσει τους Εργατικούς στη βόρεια Αγγλία.
Υπάρχει διαφωνία για το πώς μπορούν να ερμηνευτούν τα εκλογικά αποτελέσματα ανάμεσα στους αρθρογράφους.
Ο Guardian αναφέρει ότι οι φιλοευρωπαίοι ψηφοφόροι έχουν ενισχυθεί αρκετά καταστρέφοντας τον ισχυρισμό ότι ο βρετανικός λαός θέλει να βγει η χώρα από την Ε.Ε με ή χωρίς συμφωνία.
Για τη Sun, η ιδέα ότι οι υποστηρικτές της παραμονής κέρδισαν στις εκλογές είναι αστεία. Αντιθέτως, η εφημεριδα υποστηρίζει ηταν μια καταδικαστική ετυμηγορία έναντι της συνολικής ανικανότητας και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ο εκλογολόγος Sir John Curtice σε άρθρο του στην Daily Telegraph αναφέρει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Αυτό που είναι νέο, αναφέρει, είναι ότι αρκετές απόψεις ψηφοφόρων για το Brexit είναι τόσο ισχυρές που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα κόμματα που παραδοσιακά στηρίζουν.
Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί είναι σε «πανικό» μετά την συντρηπτική τους ήττα απο τον Νάιτζελ Φαραζ και το κόμμα του, Brexit σύμφωνα με τη Sun.
Οι Financial Times αναφέρει ότι τα δύο κόμματα έχουν διασπαστεί με τους Τόρις να οδηγούνται σε μια σκλήρυνση των θέσεων τους σε ο,τι αφορά το Brexit και τους Εργατικους να «σέρνονται» πίσω από όσους θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Η Daily Mirror είναι μια απο τις δεκάδες εφημερίδες που δείχνουν τον Φάραζ να πανυγηρίζει τη νίκη του με τίτλο «ο κύριος χαμός».
Σε άρθρο στο Politico σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα «παρά τη νικη του Φαραζ σίγουρα δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση στη χώρα του. Όπως γνωρίζει εκ πείρας δεν πρόκειται να γυρίσει εύκολα από ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε ένα μέινστριμ κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα. Οι άμεσες επιπτώσεις των ευρωεκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν η νίκη του Ukip πριν απο πέντε χρόνια προκάλεσε αναταραχή στη βρετανική πολιτική σκηνή, φέτος το κόμμα του Brexit μάλλον προκάλεσε σεισμό».
Στο πρωτοσέλιδό τους οι Times αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι έχουν ήδη ταχθεί υπερ της εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία βλέποντας ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε αντιπάλους με πιο αποφασιστικές στρατηγικές σε ό,τι αφορά το Brexit. Αναφέρουν ότι οι πρώην υπουργοί, Μπόρις Τζόνσον, Έσθερ Μακβέι, Ντόμινικ Ράαμπ και Άντρεα Λίντσομ θέλουν να εξαλείψουν κάθε απειλή του Νάιτζελ Φάραζ. Η εφημερίδα παρατηρεί επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβιντ απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το εάν είναι υπερ της εξόδου χωρίς συμφωνία στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.
Η Daily Telegraph έχει βασικό θέμα την προειδοποίηση του Τζέρεμι Χαντ πως η επιδίωξη μιας εξόδου χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να φέρει στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Τζέρεμι Χαντ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα της μη συμφωνίας έχει γίνει εξαιρετικά κρίσιμο σε ό,τι αφορά την κούρσα διαδοχής μετά την δεδηλωμένη πρόθεση αρκετών υπερ της παραμονής όπως του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ ότι θα προτιμούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση απο μια έξοδο χωρίς συμφωνία.
Η Daily Mail αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι θέλει το κόμμα του Φάραζ και της Λεπέν να γίνουν μέλη της ίδιας ευρωομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εφημερίδα επίσης τονιζει ότι ο Σαλβίνι θέλει να «ταρακουνήσει το κατεστημένο» μετά την κεντρώα συμμαχία που κυβέρνησε στις Βρυξέλλες τα τελευταία 40 χρόνια
Στην Ιταλία: «Τελείωσε ο χρόνος αναμονής. Το σχέδιο Σαλβίνι θα σταλεί στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Corriere de la Sera. «Τι θα πρέπει να πω; Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με όσα περιμένει ο κόσμος από εκείνη». Ο Ματέο Σαλβίνι δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει «ο κόσμος αναμένει απο εμάς να μειώσουμε τους φόρους. Αυτό είναι το βασικό, αυτή είναι η πρόκληση». Επομένως, προτείνει στις Βρυξέλλες «ένα συμβόλαιο με όλες τις κυρίαρχες δυνάμεις. Γιατί μια ομάδα 50 βουλευτών θέλει κάτι. Μια ομάδα 100 και ανθρώπων αξίζει περισσότερο». Ο αντιπρόεδρος ενισχυμένος από την εκπληκτική εκλογική του επιτυχία αποφάσει να μην χάσει χρόνο. Η επέκταση του ενιαίου φόρου θα είναι πλέον προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης. «Θα χρησιμοποιήσω τη δική σας ψήφο για να επανασυζητηθούν οι πολιτικές της οικονομίας και για να μειώσω τους φόρους» δήλωσε χθες.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η Λέγκα έλαβε 34,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 17% και το Δημοκρατικό κόμμα ανέβηκε πλέον στο 22,7%.
Σε άρθρο του Politico για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ιταλία σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα «όπως αναμενόταν άλλωστε οι εκλογές ανέδειξαν την ανατροπή ισχύος μεταξύ δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που έχουν σχηματίσει την παρούσα κυβέρνηση. Το Κίνημα 5 Αστέρων είδε τη δύναμη του να περιορίζεται πλέον στο 17% από 32% που ήταν πέρυσι στις εκλογές, ενώ η Λέγκα του Βορρά έκανε το ακριβώς αντίθετο: από 17% πέρυσι έφθασε το 34%. Στην Ιταλία οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες θα είναι μάλλον περιορισμένες. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να θέλει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον το Κίνημα 5 Αστέρων δεν έχει κανένα κίνητρο γνωρίζοντας ότι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τελευταίο καρφί… στο φέρετρό τους. Η Λέγκα ίσως μπει στον πειρασμό να κεφαλαιοποιήσει την άνοδο της αλλά θα ήταν λάθος να προκαλέσει εκλογές όταν η χώρα χρειάζεται να περάσει από το κοινοβούλιο έναν επίπονο προϋπολογισμό. Από αυτή την εβδομάδα πάντως ο Σαλβίνι δεν μπορεί πλέον να προσποιείται οτι είναι ο μικρότερος εταίρος μιας κυβέρνησης που επί της ουσίας στηρίζεται σε ένα κόμμα που είναι την ίδια ώρα και ο πολιτικός του αντίπαλος. Θα φανει σαν να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη μοίρα της Ιταλίας που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα ρόδινη τους επόμενους μήνες. Πιθανές εκλογές θα είναι ένα ρίσκο τόσο ενόψει καλοκαιριού αλλά και ενός καυτού φθινοπώρου. Ο Σαλβίνι ίσως χρειαστεί να κρατήσει την κυβέρνηση ως έχει αλλά την ίδια ώρα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες εντός της».
Στην Αυστρία: Ο Χάρτβιχ Λόγκερ, ο υπουργός Οικονομικών του Κουρτς (και τελευταιως αντικαγκελάριος) θα είναι επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν σε τηλεοπτικό διάγγελμα χθες το απόγευμα, μετά την πρόταση μομφής που πέρασε στο κοινοβούλιο εναντίον του Κουρτς. Ο Φαν ντερ Μπέλεν είπε ότι ενώ μια τέτοια πολιτική αναταραχή δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Αυστρία, ο λαός δεν πρέπει να ανησυχεί: «Θα πρέπει να βασιστούμε στο εκλεπτυσμένο σύνταγμα της χώρας μας». Ο Λόγκερ αναμένεται να εκπροσωπήσει τη χώρα στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο νεότερος… πρώην καγκελάριος στην ιστορία, σχολιάζει το Politico. Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι ο Κουρτς τελείωσε. «Η χθεσινή κίνηση ίσως οδηγήσει μάλιστα στην ευρωεκλογή του. Και αυτό γιατί ο πρώην καγκελάριος και το Λαϊκό Κόμμα του, που ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον ελιγμό που οδήγησε στην έξοδο του για να παρουσιάσει τον Κουρτς ως θύμα μιας πολιτικής ίντριγκας». Πάντως ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ακροδεξιός ηγέτης, Χάινς Κρίστιαν Στράχε κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι έχει παραιτηθεί λόγω του Ibizagate, σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης.
Στη Ρουμανία: Ο ισχυρότερος πολιτικός της Ρουμανίας, ο Λίβιου Ντραγκνέα μεταφέρεται στη φυλακή μερικές ώρες μετά την δευτερόδικη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο σε τριάμισι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, αναφέρουν δικτυα όπως το BBC και η DW. Ο 56χρονος ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρνείται τις κατηγορίες και μιλούσε για την αθωότητα του λίγο πριν την καταδίκη: «Δεν μιλάω για κανένα φόβο. Αν η Ολομέλεια του δικαστηρίου αντισταθεί στην απίστευτη πίεση που έχει ασκηθεί και ασκείται ακόμα, τότε θα βγάλουν αθωωτική απόφαση γιατί είμαι εντελώς αθώος και δεν υπάρχουν αποδείξεις στην υπόθεση, αν δεν αντισταθούν, τότε δεν θα βγάλουν αθωωτική απόφαση» Ο Ντραγκνέα δεν κατηγορείται για πρώτη φορά. Το 2016 είχε κατηγορηθεί για νοθεία και στερήθηκε την πρωθυπουργία. Ωστόσο, παρατηρητές ανέφεραν ότι συνέχισε να κινεί τα νήματα της εξουσίας από το παρασκήνιο αποφασίζοντας για τις κινήσεις του κόμματος και της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον πολιτικό που πρωτοστάτησε στην προώθηση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της. Οι μεταρρυθμίσεις είχαν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία και συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν απώλειες στις ευρωεκλογές. Βγήκαν δεύτεροι, μετά το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, συγκεντρώνοντας περίπου το 23% των ψήφων. Οι πολίτες μαζί με την ψήφο για τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισαν και για το δημοψήφισμα απορρίπτοντας μαζικά τα μέτρα των Σοσιαλδημοκρατών που θεωρούνται από πολλούς ως σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο κράτος. Πολλοί υποστηρίζουν στην Ρουμανία ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεις να κρατηθούν πολιτικοί έξω από τη φυλακή.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη