Στον αέρα τινάζονται όλα τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού με την ανακοίνωση των εθνικών εκλογών τον Ιούλιο, καθώς παγώνουν όλα τα προγραμματισμένα σχέδια που αφορούν εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, αλλά και το νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού. Ένα από τα «θύματα» είναι και το Εθνικό Θέατρο κάθως είναι πλέον άγνωστη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Παραταση της θητείας Λιβαθινού μέχρι τέλος Αυγούστου
Όπως ανακοίνωσε ο Στάθης Λιβαθινός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μαΐου μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε το προηγούμενο βράδυ με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρατείνεται η θητεία του, που έληξε τον Μάιο, μέχρι και τις 30 Αυγούστου. Το ΥΠΠΟΑ δεν θα προχωρήσει σε επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον επόμενο διευθυντή όπως είχε αρχικά ανακοινώσει. Ο κυριος Λιβαθινός συμπλήρωσε ότι αρνήθηκε την πρόταση της Υπουργού να παρατείνει τη θητεία του και μετά το τέλος του Αυγούστου. «Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα. Αν μου προταθεί να συνεχίσω θα συνεχίσω, αλλιώς θα σταθώ δίπλα στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή» δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός και συμπλήρωσε πως θεωρεί ότι η δουλειά και το όραμα του δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ο προγραμματισμός για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο είναι ήδη έτοιμος, ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το ρεπερτόριο στη μεγαλύτερη σκηνή της χώρας.
Καλλιτεχνικός και οικονομικός απολογισμός τετραετίας
Όσον αφορά τον απολογισμό για τα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής στο Εθνικό Θέατρο, ο Στάθης Λιβαθινός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπογράμμισε και το κλίμα εξωστρέφειας που υπάρχει στον εκπαιδευτικό τομέα.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις θεατρικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία, σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά και σε δομές ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Αιχμή του προγραμματισμού ήταν από την αρχή η εκπαίδευση και η παιδεία και αυτό υλοποιήθηκε μέσω της ίδρυσης του τμήματος σκηνοθεσίας, την μετεγκατάσταση της δραματικής σχολής στο Σχολείο της Ειρήνης Παπά αλλά των μετακλήσεων καθηγητών και εκπαιδευτικών από ακαδημίες και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όσον αφορά το ρεπερτόριο προσπάθησε να εφαρμόσει το όραμα του για ένα θέατρο συνόλου, ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών όχι για λίγους αλλά για το ευρύ κοινό.
Την τετραετία αυτή έγινε μια σειρά αναβαθμίσεων υποδομών του Εθνικού Θεάτρου, όπως ανακατασκευή της σκηνής Ισόγειο Ρεξ για τη στέγαση του Μικρού Εθνικού και η δημιουργία Σκηνής για την επαναλειτουργία της
Πειραματικής Σκηνής -1, μέσω χορηγιών από τα Ιδρύματα Λάτση, Νιάρχου, Εθνικής Τράπεζας και Ωνάση και από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
«Είμαστε ένα υγιές θέατρο που δεν χρωστάει πουθενά» δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός για την οικονομική διαχείριση της τετραετίας και τόνισε με τα 6 εκατομμύρια που παίρνει το Εθνικό Θέατρο επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται μια διαφανής και μετρημένη διαχείριση που ενισχύεται από 1,2 εκατ. ιδιωτικών χορηγιών.
Βάσια Μπακετέα