Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

351

Το παρασκήνιο, οι διαπραγματεύσεις και οι συγκρούσεις γύρω από την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι από τα θέματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Για Σύνοδο Κορυφής:

«Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για την προεδρία» αναφέρει το BBC.
«Γαλλία, Γερμανία συγκρούονται για την ηγεσία της Ε.Ε» αναφέρει η DW.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο και οικοδεσπότη τους να κάνει περισσότερη δουλειά από σήμερα και έως την επομενη συνάντηση τους στον Ιούνιο. Συγκεκριμένα τον στέλνουν σε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά παραδόξως και στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο για διερευνητικές επαφές γυρω από το θέμα του ποιος θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα επόμενα πέντε χρόνια.
D- Day: Ο Τουσκ ζητούσε μια συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου, δηλαδή μια μέρα μετά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανακοίνωσε… προειδοποίησε… απείλησε… ότι θα θέσει το «πακέτο» με όλες τις ανώτατες θεσμικές θέσεις σε ψηφοφορία, αν χρειαστεί. Το χρονοδιάγραμμα τώρα είναι επίσημο, σχολιάζει το Politico.

Χθες στο δείπνο οι ηγέτες αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν… φράουλες με λεμονόχορτο για επιδόρπιο… Αλλά δεν ήταν αυτό που τους ξίνισε παρά η πρόταση για το εάν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφοριών από ομοφωνία σε ειδική πλειοψηφία. Μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία θα είναι ένας παράγοντας που απαιτεί όμως να έχουν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών και ίσως λίγο δράμα… Το υπόλοιπο μενού πάντως περιελάμβανε βελγική σαλάτα με πεπόνι, ξηρά σύκα, φιλέτο χοιρινού με σπαράγγια και φασόλια… (άλλη μια περίεργη επιλογή καθώς τα όσπρια δεν επιλέγονται για επίσημα δείπνα για πολύ γνωστούς και καλούς λόγους).1.Κανείς δεν σκότωσε… το SPITZ. Η διαδικασία Spitzenkandidat είναι ακόμα «ζωντανή» και σπαρταράει προς το παρόν. Οι ηγέτες τόνισαν τις επιθυμίες τους το Κοινοβούλιο επισης και τώρα… Τα δύο θεσμικά όργανα θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να συμφωνήσουν ή μάλλον ο οποιοσδήποτε θέλει να γίνει νέος Πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να πετύχει πλειοψηφία και στους δύο θεσμούς.
Με άλλα λόγια: «Δεν θέλουμε μια θεσμική κρίση» δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ καθώς έφευγε από τη Σύνοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ε.Ε «χρειάζεται να μπορεί να ενεργήσει» προειδοποιώντας ότι δεν θέλει ούτε μια «μακρά θεσμική σύγκρουση» ούτε μια πολιτικο – κομματική σύγκρουση εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το τελευταίο συνέβη πάντως χθες από ο,τι αντιλαμβάνεται κανείς από τον τρόπο που μίλησαν οι ηγέτες με το τέλος της Συνόδου ενώ προηγουμένως τους είχε απαγορευθεί να συνοδεύονται από συμβούλους ή να έχουν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνα ώστε να μην υπάρξουν διαρροές.
Κανείς από τους επικεφαλής των ευρωομάδων δεν θα κερδίσει αυτόματα την αγάπη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή την υποψηφιότητα του. Και το Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει κανέναν που δεν ήταν όμως Spitzenkandidat ή όπως διατυπώθηκε κομψά στη σχετική ανακοίνωση δεν θα ψηφίσει υπερ κάποιου που «δεν γνωστοποίησε το πρόγραμμα του/της και δεν ξεδίπλωσε την προσωπικότητα του/της πριν από τις εκλογές και δεν ενεπλάκη σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία».
Όλα εδώ… Οι θεσμοί θα πρέπει να εμπλακούν σε εντατικές συνομιλίες. Όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ρωτήθηκε αν ο ίδιος και οι συνάδελφοι του έκαναν χθες πρόοδο η απαντηση του ήταν… «μπα… ελάχιστα».
2. Μέρκελ εναντίον Μακρόν: Η Μέρκελ ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι το ΕΛΚ στηρίζει τον επικεφαλής υποψήφιο του, Μάνφρεντ Βέμπερ καθώς και άλλες ευρωομαδες παρέμειναν πιστές στις προτιμήσεις τους. Δήλωσε ότι η εμπειρία στο κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ένα επιχείρημα – απάντηση σε εκείνους που λένε ότι ο Βέμπερ δεν είναι ικανός για πρόεδρος της Κομισιόν καθώς δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός. (ο Βεμπερ είχε πετύχει πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο γύρω από συγκεκριμένα σχέδια όπως άλλωστε ήταν αυτός που έβγαλε τον Αντόνιο Ταγιάνι πρόεδρο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το χάρισμα θα τον βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση).
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος του Συμβουλίου δήλωσε ότι ο οποιοσδήποτε μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν «χρειάζεται να έχει διοικητική εμπειρία και να είναι χαρισματικός» – ίσως με το πρώτο να έδειξε ακριβώς ποιον εννοεί… «Χρειαζόμαστε ισχυρούς ηγέτες με ισχυρή εμπειρία» είπε ο Μακρόν αλλά και με «ισχυρή νομιμοποίηση».
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ «όσοι πήραν τον λόγο μίλησαν υπερ της διαδικασίας Spitzenkandidaten αλλά και του Βεμπερ» δήλωσε πηγή απο την ευρωομάδα. Η Μέρκελ έφυγε πιο νωρίς για να έχει διμερείς συνομιλίες με τους Τουσκ, Μακρον, Σάντσεθ, Ρούτε και Μισέλ.
Ρούτε και Μισέλ είναι οι εκπρόσωποι του Φιλελεύθερου μπλοκ (ανανεωμένη Ευρώπη, ή οι Ευρωπαίοι, ή Ευρώπη μπροστά ή κάτι που να παραπέμπει σε Ευρώπη) ενώ ο Σάντσεθ και ο Κόστα είναι το ίδιο για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Κόστα πήρε την υπόθεση αυτή σοβαρά και μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά έναντι συγκεκριμένων υποψηφίων ίσως γιατί δεν διάβασε σωστά το σημείωμα ότι η χθεσινή συνάντηση δεν αφορούσε ονόματα…
Πολιτικά και οι δύο μικρότερες ομάδες θα χρειαστεί να μετάσχουν ενεργά τα επόμενα 5 χρόνια. Ο Μακρόν δήλωσε άλλωστε ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να εργαστεί με σκοπό μια πλειοψηφία που θα περιλαμβάνει το ΕΛΚ.
Πίσω από όλα αυτά βέβαια υποβόσκει η επιθυμία όλων των άλλων ευρωπαϊκών οικογενειών να μην επιτρέψουν ξανά στο ΕΛΚ να έχει τις πιο ζηλευτές θέσεις στα ανώτατα δηλαδή θεσμικά όργανα. Ο Βέμπερ απλώς είναι ο εύκολος στόχος για κάποιους. Οπως άλλωστε έχει παραδεχθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει κοστίσει στο ΕΛΚ το να διεκδικεί και να παίρνει τα πάντα αντί να μοιράζεται εξουσια και θέσεις.
4. Βραχυκύκλωσαν οι γραμμές. Είναι ή όχι Spitzenkandidat; Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ είναι σίγουρα μια σοβαρη υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν ενώ οι Πράσινοι εξετάζουν ήδη την πιθανότητα να τη στηρίξουν βάσει της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου κάτι για το οποίο δεν έχουν δεσμευθεί ούτε το ΕΛΚ ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες. Στη δική της ευρωομάδα και φυσικά, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό για την Επίτροπο Ανταγωνισμού να πάρει την ανώτατη θέση στην Ε.Ε με τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός της χώρας μετά τις εκλογές στις 5 Ιουνίου. Αλλά ο Ρούτε όμως ξεκαθάρισε πως η Βεστάγκερ δεν ήταν Spitzen και δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο ούτω ή άλλως.
5. Ποιος σκότωσε τελικά το SPITZ; Ίσως το κοινοβούλιο. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο χθες είναι ότι υπάρχει χρονική πίεση. Αν λόγω θεσμικού ενδιαφέροντος το Κοινοβούλιο θέλει να παρουσιάσει στους ηγέτες μια λύση και μια πλειοψηφική υποψηφιότητα τότε έχει στη διάθεση του έως τις 21 Ιουνίου. Ποιος θα κλείσει το μάτι πρώτα;

Στη Βρετανία:

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επαναλαμβάνει: δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους «δελφίνους» για τη διαδοχή της Μέι έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν εκ νέου οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε μάλιστα στην Telegraph πως θα πετύχει ένα «καλό παζάρι» με τις Βρυξέλλες κρατώντας το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία στο τραπέζι, ενώ ο ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαν είπε ότι θα ήθελε να διαμορφώσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών που θα περιλαμβάνει αρκετούς βουλευτές, θερμούς υποστηρικτές του Brexit αλλά και από το Βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα. Από την πλευρά του και ο πρώην υπουργός, Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «θα αγωνιστεί για μια πιο δίκαιη συμφωνία στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν οι ρυθμίσεις γύρω από το backstop». Η ίδια η Μέι δήλωσε χθες ότι το Brexit ήταν τώρα «υπόθεση αποκλειστικά του διαδόχου της» αλλά προειδοποίησε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να «βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τις πολύ σκληρές απόψεις και των δύο πλευρών για το θέμα και να πετύχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο». Το θέμα είπε ότι απαιτεί «συμβιβασμό» επαναλαμβάνοντας την απόψη της ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσει μια συμφωνία με την Ε.Ε.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες ότι «Το Brexit λειτούργησε ως εμβόλιο εναντίον των λαϊκιστών στην Ευρώπη» οπως αναφέρουν οι FT.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες ο Ματέο Σαλβίνι είχε συνάντηση με τον Νάιτζελ Φάραζ στην πλας Λουξεμπούργκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι αντιμέτωπος με ανταρσία στο κόμμα του σύμφωνα με την Daily Telegraph, μετά την ανοιχτή πρόκληση εναντίον της εξουσίας του από αρκετά ανώτατα στελέχη του κόμματος.
Πρώην υπουργοι όπως ο Τσαρλς Κλαρκ και Μπομπ Άινσγουορθ φαίνεται «ότι δημόσια προκάλεσαν τον Κόρμπιν να τους διαγράψει» αφού όπως άλλωστε και ο Άλιστερ Κάμπελ παραδέχθηκαν δημόσια ότι ψήφισαν άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Φιόνα Μακταγκαρτ φέρεται να δήλωσε «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά. Είμαι ο Σπάρτακος».
Ο κ Κόρμπιν καλείται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να αποφασίσει αν θα διαγράψει όσους μίλησαν δημόσια και να διακινδυνεύσει να γίνει το ίδιο και με άλλα μέλη των Εργατικών ή να αποσύρει την απόφαση να διαγράψει μόνο τον Κάμπελ που παραδέχθηκε ότι ψήφισε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail επικεντρώνεται σε αυτό που χαρακτηρίζει «ενδεχομένως μια εκρηκτική παρέμβαση» για την αντι- σημιτική κρίση στους Εργατικούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το εάν το Εργατικό κόμμα θυματοποίησε τους Εβραίους «αποτελεί μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία του κόμματος». Αρκετά άρθρα καταδικάζουν τους Εργατικούς στη «σκιά» της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ζητήσει επισήμως έρευνα.

Σύμφωνα με τους Times η ηγεσία των Εργατικών αντί να νιώσει ντροπή για το γεγονός ότι είναι υπό διερεύνηση η υπόθεση «αντιθέτως δεν έδειξε κάτι τέτοιο και μάλιστα προέβαλε μια ηθική βεβαιότητα ορθότητας». Υπάρχει κάτι παράδοξο μεταξύ της αποφασιστικότητας να διαγραφεί ένα σημαίνων στέλεχος ο Άλιστερ Κάμπελ για την επιλογή του να ψηφισει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και του τροπου που αντιμετωπίστηκε το θέμα των κατηγοριών για αντισημιτισμό του κόμματος.

Για Σερβία – Κόσοβο:

«Η Σερβία θέτει τον στρατό της σε επιφυλακή μετά την αναζωπύρωση της έντασης με το Κόσοβο» αναφέρουν οι FT.
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου δημιούργησε εκτεταμένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της κοσοβαρικής αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της περιοχής, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο διπλωμάτες, ένας εκ των οποίων Ρώσος, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας αλλά και των Ηνωμένων Εθνών με αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωσης τους. Γύρω στις 6 το πρωί 73 τεθωρακισμένα οχήματα της κοσοβαρικής αστυνομίας των ειδικών δυνάμεων εισέβαλλαν στις πόλεις Μιτρόβιτσα και Ζούμπιν Πότοκ στο Βόρειο Κόσοβο με εντολή του γενικού εισαγγελέα, αναφέρει το Balkan Insight. Σύμφωνα με τον Κοσοβάρο πρόεδρο, Χασίμ Θάτσι η επιχείρηση είχε αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στη διάρκεια της συνελήφθησαν 19 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν Σέρβοι αλλά μεταξύ των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης επτά Αλβανοί αστυνομικοί, τρεις Βόσνιοι και ο Ρώσος διπλωμάτης, Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, ο οποίος υπηρετεί στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Θάτσι ο Ρώσος συνελήφθη γιατί παρεμπόδιζε την επιχείρηση. Η εμφάνιση πάντως των ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Κόσοβο σήμανε συναγερμό στον σερβικό πληθυσμό. Η περιοχή παραμένει εκτός ελέγχου της Πρίστινας και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Βελιγράδι. Πλήθος Σέρβων οχυρώθηκαν πίσω από οδοφράγματα και προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των κοσοβαρικών δυνάμεων γεγονός που οδήγησε σε μικροσυμπλοκές και μικρής έκτασης επεισόδια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής και προειδοποίησε ότι θα επέμβουν αν χρειαστεί για να προστατεύσουν την ασφάλεια των ομοεθνών τους. «Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 1995 δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει στο Κοσοβο ό,τι συνέβη με την επίθεση εναντίον των Σέρβων τότε στην Κροατία» είπε. Χαρακτηριστική των εντάσεων υπήρξε και η ανακοίνωση της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) ότι ήταν έτοιμη να παρέμβει για την αποτροπή των χειρότερων. Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατηγορούσε την Πρίστινα για «προβοκάτσια» εναντίον των Σέρβων και καυτηρίασε τη σύλληψη του Ρώσου κατά παράβαση της διπλωματικής ασυλίας. Το χθεσινό επεισόδιο πάντως ούτως ή άλλως προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρονική στιγμή που έλαβε χώρα σχολιάζει το πρακτορείο Tass.

Για Ρουμανία:

Τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και η φυλάκιση την επόμενη μέρα του Λίβιου Ντράγκνεα, του επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει προκαλέσει πολιτικη κρίση ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας εντός του PSD το οποίο παρουσίασε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωεκλογές, ενώ το συγκυβερνών φιλελεύθερο κόμμα ALDE δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το όριο του 5% για να εκλέξει ευρωβουλευτή, αναφέρει το Politco. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ίσως κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. «Δεν είναι εύκολο: ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές δεν μας χαροποιεί, ο πρόεδρος του κόμματος είναι στη φυλακή» δήλωσε χθες η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα. «Προκειται για μια δύσκολη κατάσταση». Πάντως χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό. Ο Κοντρίν Στεφανέσκου που χλεύασε την υποψηφιότητα Τιμερμανς με ένα φοκλορ τραγούδι πριν από λίγες μέρες τελικά απομακρύνθηκε από τη θέση του γ.γ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *