Τις προτάσεις τους για τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Αθήνα κατέθεσαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στην τηλεμαχία που οργάνωσε η ΕΡΤ οι δύο υποψήφιοι μίλησαν για την καθαριότητα, την ασφάλεια, τον τουρισμό, τα οικονομικά, την διακυβέρνηση, τον πολιτισμό, το πράσινο και την προσβασιμότητα.
Στο debate της κρατικής τηλεόρασης οι δύο υποψήφιοι έδειξαν να συμφωνούν στο θέμα της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας καθώς ο κ. Μπακογιάννης άνοιξε το θέμα και ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι υπό όρους δεν θα είχε πρόβλημα στο να κατασκευαστεί το γήπεδο του ΠΑΟ.
Σε ότι αφορά το θέμα των συνεργασιών στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ηλιόπουλος είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πλαίσιο συνεργασίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι έχει την διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για το καλό της Αθήνας πάνω στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει.
Ο υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ελεύθερη τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην αποχή που σημειώθηκε στον α’ γύρο των εκλογών, έδωσε έμφαση στην μείωση του ποσοστού των νεοναζί και κατέληξε τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή στις εκλογές.
Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι είχε αγωνία τόσο για το δικό του εκλογικό ποσοστό όσο και για αυτό των ευρωεκλογών και ευχαρίστησε τον κ. Ηλιόπουλο αλλά και τους άλλους συνυποψήφιους του για τον πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα που έδωσαν.
Στο ίδιο πεδίο ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ένταξη στον συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη δημοτικών συμβούλων που ευθύνονται όπως είπε για ζητήματα όπως η καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία και τον πολιτισμό με τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ να του απαντά ότι όλοι τους κρίθηκαν στην κάλπη από τον κόσμο και ας ασχοληθεί τώρα με τις εκλογές του β’ γύρου που ο κόσμος θα κληθεί να ψηφίσει για δήμαρχο.
Καθαριότητα – ασφάλεια
Στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας για την καθαριότητα επανέλαβε την άποψη του για εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας αφού εδώ και 40 χρόνια το πρόβλημα δεν λύνεται και δεν δίστασε να τονίσει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης σε ζητήματα εξοπλισμού αφού όπως είπε ο πολίτης ενδιαφέρεται μόνο για το αν η πόλη του είναι καθαρή. Πάντως, ο κ. Ηλιόπουλος τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας δίδοντας έμφαση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και στην ανακύκλωση.
Στο θέμα της ασφάλειας οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι διατύπωσαν διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία θα πρέπει να συνεργάζεται και με την ΕΛΑΣ.
Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να φωτιστούν όλες οι «μαύρες τρύπες» της πόλης, όπως είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι υπέρ της πρόληψης αλλά και της καταστολής προσθέτοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, στην ανάγκη, ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης όπως συμβαίνει στο Πεδίον του Άρεως.
Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος τάχθηκε κατά της συνεργασίας της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛΑΣ καθώς όπως είπε οι πολίτες ψηφίζουν δήμαρχο και όχι υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί με κίνητρα από την πλευρά του δήμου σε ότι αφορά την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας και της ενίσχυσης της κατοικίας.
Πράσινο – προσβασιμότητα
Την δημιουργία πάρκων «τσέπης» πρότεινε ο κ. Μπακογιάννης για την ανάπτυξη του πρασίνου της Αθήνας λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλοι οι μικροί χώροι της πόλης υπέρ της αύξησης του πρασίνου. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το πρόγραμμα του προβλέπει την φύτευση 72.000 δένδρων και σύνταξη ενός σχεδίου για την συνολική αξιοποίηση όλων των μεγάλων χώρων πρασίνου της πόλης όπως ο λόφος του Στρέφη και το Πεδίον του Αρεως για το οποίο είπε ότι η κυριότητα του πρέπει να περάσει στο δήμο Αθηναίων.
Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι στο πρόγραμμα του προβλέπεται η αξιοποίηση των 35 αδόμητων χώρων που υπάρχουν στην πόλη οι 15 βιομηχανικοί χώροι, έκτασης 40 στρεμμάτων, που ήταν πρώην εργοστάσια προσθέτοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι ταράτσες των σχολείων για την αύξηση του αστικού πρασίνου.
Σε ότι αφορά την προσβασιμότητα και οι δύο υποψήφιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ειδικά σε ότι αφορά την φιλικότητα της πόλης ως προς τα άτομα με αναπηρία. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι στόχος του είναι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά με αναπηρίες όπως το ίδιο θα συμβεί και στις παιδικές χαρές καθώς μόνο μία από τις 27 αδειοδοτημένες έχει προδιαγραφές για παιδιά με αναπηρία. Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι πρέπει να γίνουν ράμπες για τους ανάπηρους, να ελευθερωθούν όλα τα πεζοδρόμια από τα εμπόδια και ο ίδιος ο δήμος να γίνει πιο προσβάσιμος στον πολίτη.
Οικονομία – Τουρισμός – Πολιτισμός
Κοινά σημεία σε ότι αφορά την διαχείριση των δημοτικών τελών του δήμου Αθηναίων διαπιστώθηκαν στο debate των δύο υποψηφίων δημάρχων καθώς και οι δύο τόνισε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός. Ωστόσο ο κ. Μπακογιάνης δήλωσε ότι τα δημοτικά τέλη μπορούν να μετατραπούν σε αναπτυξιακά κίνητρα, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι το πρόγραμμα του προβλέπει δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, γεύματα σε παιδιά και στις λέσχες φιλίας.
Σε ότι αφορά τον πολιτισμό ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος καυτηριάζοντας την συμμετοχή στον συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη του δημοτικού συμβούλου που ήταν υπεύθυνος για το φιάσκο με την ρόδα.
Καταλήγοντας ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στους ανθρώπους που είναι στο πεδίο προκειμένου να ανθίσει ο πολιτισμός στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για μια «επίθεση πολιτισμού» εξηγώντας ότι πρέπει να γίνουν οι γειτονιές κυψέλες δημιουργικότητας για τον πολιτισμό.
Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης πρότεινε την ενοποίηση του κτιρίου του Πολυτεχνείου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και με το θέατρο «Ακροπόλ» προκειμένου εκεί να γίνει το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης και ταυτόχρονα να πάψει η περιοχή να πλήττεται από την εγκληματικότητα των Εξαρχείων. Για το έργο αυτό διαφώνησε ο κ. Ηλιόπουλος ενώ για το ίδιο θέμα του πολιτισμού ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του προβλέπει την χορήγηση άτοκων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναπαλαίωση των 10.000 διατηρητέων κτιρίων της πόλης που σήμερα είναι εγκαταλειμμένα.
Τέλος σε ότι αφορά την Airbnb και οι δύο υποψήφιοι τόνισαν ότι χρειάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι πρέπει να θεσπιστούν όροι περιορισμού όπως οι χρήσεις που θα επιτρέπεται, ημερολογιακοί περιορισμοί αλλά και μείωση των ακινήτων προς μίσθωση μέσω του ΑΦΜ των ιδιωτών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για τον τουρισμό.
Μέτρα για τον περιορισμό του Airbnb πρότεινε και ο κ. Μπακογιάννης προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορούν να είναι οριζόντια και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Επίσης ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι ο στόχος του είναι ο τουρίστας που θα φεύγει από την Αθήνα να γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής για την Αθήνα.
Γιώργος Μανουσακάκης