Τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Ντ. Τραμπ για το βρετανικό ΕΣΥ αλλά και η ευθεία παρέμβαση του στην κούρσα διαδοχής της Μέι στη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας της επίσκεψης του στο Λονδίνο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία: Η επίσημη επίσκεψη του Ντ. Τραμπ εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Αρκετές εφημερίδες έχουν τη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου με την Τερέζα Μέι στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου έκανε αμφιλεγόμενα σχόλια για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Ο Τραμπ απαιτεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ως τίμημα για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit» είναι ο τρόπος που ερμηνεύει η εφημερίδα i τη χθεσινή παρέμβαση του αμερικανού προέδρου.
Ο Guardian προσθέτει ότι η κα Μέι εμφανίστηκε να εξηγεί στον κ Τραμπ τι ήταν το ΕΣΥ, προτού εκείνος πει ότι «όλα είναι στο τραπέζι».
Η Daily Mirror δίνει την ετυμηγορία της στο σχόλιο του Τραμπ «μείνε εκτός κ Πρόεδρε»
Η Washington Post σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι αργότερα ο πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει αλλάξει άποψη τα σχόλια του για το ΕΣΥ προκάλεσαν αντιδρασεις και στις δυο πλευρές του πολιτικού κατεστημένου καθώς άγγιξε ένα απο τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα της βρετανικής ζωής.
Από την άλλη, η Sun εκτιμά ότι η Τραμπ προκάλεσε χάος στην κούρσα διαδοχής της κα Μέι. Αναφέρει ότι επί της ουσίας «έσπασε» το διπλωματικό πρωτόκολλο συμφωνώντας να δει τρεις υποψήφιους, τους Μπόρις Τζόνσον, Τζέρεμι Χαντ και Μάικλ Γκόουβ και αγνοώντας τους άλλους οκτώ.
Ο Ντ.Τραμπ δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ότι Βρετανία και ΗΠΑ εργάζονται για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, το NHS «βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εκεί κόμπιασε λίγο και η Τερέζα Μέι έσκυψε και του εξήγησε τι είναι το NHS: το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Αυτό που εννοούσε είναι πως προκειμένου η Βρετανία να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας θα πρέπει να ανοίξει στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη βρετανίδα πρωθυπουργό, που έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί την Παρασκευή, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το Brexit. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία, η Μέι είπε πως η συμβουλή του Τραμπ ήταν να κάνει αγωγή. Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Εγώ θα τους έκανα αγωγή που ίσως κατέληγε σε συμβιβασμό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».
Οι Αμερικανοί βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας του οποίου τη δημοτικότητα στη χώρα μπορούν να ανταγωνιστούν μόνο η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Βρετανοί πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα δεν βρίσκουν τον λόγο γιατί μία εμπορική συμφωνία να περιλαμβάνει αλλαγές σε κάτι για το οποίο η χώρα είναι τόσο περήφανη και αφορά τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ήταν ξεκάθαρος: Το σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του NHS, θα μπει στο τραπέζι σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας.
Σύμφωνα με την WSJ oι δύο πλευρές έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες όμως είναι προς το παρόν πολύ λιγότερο σημαντικές για τη βρετανική οικονομία από ό,τι η σχέση με την Ε.Ε. Οι ΗΠΑ απορροφούν περίπου το 18% των βρετανικών εξαγωγών και τα αμερικανικά προϊόντα καλύπτουν το 11% των εισαγωγών σε βρετανικό έδαφος. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις σχέσεις με την Ε.Ε. είναι 45% και 53%. Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 262 δισ. δολάρια το 2018, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν πλεόνασμα ύψους 20 δισ. δολαρίων. Παράλληλα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βρετανία, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν επενδύσει περίπου 750 δισ. δολάρια στη χώρα – περίπου το 1/4 των επενδύσεών τους στην Ευρώπη και το 12% των επενδύσεών τους παγκοσμίως. Η Βρετανία είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ, με τις επιχειρήσεις της να έχουν επενδύσει 540 δισ. δολάρια σε αμερικανικό έδαφος, καλύπτοντας το 15% των συνoλικών ξένων άμεσων επενδύσεων.
Για τους Βρετανούς, ο Τραμπ είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς ξένους ηγέτες: μόνο το 21%, σύμφωνα με έρευνα της YouGov, έχει «θετική γνώμη» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Στις γυναίκες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 14%. Τον τόνο στη διαδήλωση έδωσε ένα μεγάλο ομοίωμα του Τραμπ καθισμένο σε μια χρυσή τουαλέτα με κατεβασμένο το παντελόνι και τα πανό να λένε: «Τραμπ, μακριά! Είμαστε αρκετά ικανοί να τα σκ… στην πολιτική μας», «Ελευθερία στη Μελάνια» και «Κλειδώστε τον στον Πύργο». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τερέζα Μέι, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε τους διαδηλωτές, «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν… Διερωτήθηκα πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω διαδηλώσεις. Είδα μια μικρή διαδήλωση όταν ήρθα, πολύ μικρή, επομένως πολλά απ’ αυτά είναι fake news».
«Ο Φάραζ… σνομπάρει το Ευρωκοινοβούλιο» Ο Νάιτζελ Φάραζ απέρριψε το αίτημα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες εντός 24 χωρών για να καταθέσει σχετικά με τις κατηγορίες ότι έχει αποτύχει να δικαιολογήσει δώρα ύψους 450.000 στερλινων που φέρεται να έλαβε από βρετανό επιχειρηματία.
Για Δανία: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Δανοί όπου οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, που αναμένεται να κερδίσουν την αναμέτρηση, έχουν υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, υποσχόμενοι μάλιστα προστασία του κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το κεντροαριστερό κόμμα της Μέτε Φρέντρικσεν να αποσπά το 27% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ το αριστερό μέτωπο αναμένεται να εξασφαλίσει συνολικά πάνω από 55%. Το κεντροδεξιό κόμμα του Λαρς Λέκε Ράσμουσεν αναμένεται να τερματίσει δεύτερο με 18%, ενώ η επιρροή του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας εκτιμάται ότι θα καταρρεύσει στο 11%, το μισό από το ποσοστό που είχε λάβει το 2015. Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις των κομμάτων στις σημερινές εκλογές ακολουθούν την υιοθέτηση σκληρών ξενοφοβικών πολιτικών από τα μεγάλα κόμματα της χώρας, ενώ άλλοτε το θέμα ήταν προνομιακό πεδίο της Ακροδεξιάς. «Οι πολιτικοί κινούνται πολύ κοντά στις παρυφές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχολίασε η Λουίζ Χολκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δανίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.
Στη Γαλλία: «Άνοδος ξανά για τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις» αναφέρει το Politico. O Εμανουέλ Μακρόν επανέρχεται δυναμικά… Το ποσοστό δημοφιλίας του Γάλλου προέδρου ανήλθε στο 40% τον Μάιο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive, επιστρέφοντας δηλαδή σε επίπεδα προ την 9μηνης σχεδόν κρίσης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με το σκάνδαλο εμπλοκής του προσωπικού του φρουρού σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων και κορυφώθηκε με τις κινητοποιήσεις των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων». Αλλά ο Μακρόν γύρισε το παιχνίδι… εφόσον προχώρησε σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών ενώ δεν η δημοσια εικόνα του έχει βελτιωθεί. Δεν μοιάζει δηλαδή απομακρυσμένος από τον μέσο πολίτη, κάτι που ισχύει και για τον πρωθυπουργό του, Εντουάρντ Φιλίπ. Πηγή κοντά στον πρωθυπουργό πάντως προειδοποίησε για διακυμάνσεις των δημοσκοπήσεων αλλά εξήγησε την άνοδο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα που αφορούν τους πολίτες, τους φόρους, τις συντάξεις, ενώ έχει εφαρμόσει μέτρα απάντηση στην κρίση των Κίτρινων Γιλέκων. Τα ποσοστά του αυξάνονται πάντως γιατί αρχίζει να έχει στήριξη από ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών, έχει ανέβει στο 19%. Όμως στην κάλπη… μόνο το 15% των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών ψήφισε την ευρωλίστα του…
Στην Τσεχία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών βρέθηκαν χθες στους δρόμους της Πράγας ζητώντας την παραίτηση του τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις και του νέου υπουργού Δικαιοσύνης στη μεγαλύτερη ποτέ διαδήλωση από την εποχή της Βελούδινης Επανάστασης. Η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν η τελευταία και μεγαλύτερη εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη τη χώρα από τότε που άλλαξε ο υπουργός δικαιοσύνης στις 30 Απριλίου, μια μέρα μετά την εισήγηση της αστυνομίας ότι ο πρωθυπουργός κατηγορείται με υπεξαίρεση 2 εκ ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, χρήματα που φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει για την κατασκευή υπερπολυτελούς ρεζορτ. Το πόρισμα της Κομισιόν διαπιστώνει σύγκρουση ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και στην πολιτική δραστηριότητα του Μπάμπις, αναφέρει η DW. Το πόρισμα διεκδικεί από τον όμιλο Agrofert να επιστρέψει τα περιπου 11 εκ ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων που έλαβε μετά τις 9 Φεβρουαρίου 2017. Η Τσεχία έχει λίγες εβδομάδες να αποκρούσει το εν λόγω πόρισμα σύμφωνα με το οποίο ο Μπάμπις ασκεί επιρροή στον επιδοτούμενο όμιλο παρότι δεν βρισκεται τυπικα στην ιδιοκτησία του. Όμως μεταξύ των διαχειριστών περιλαμβάνεται η σύζυγος του.
Για Ερντογάν: Παρά τη ρητή προειδοποίηση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης παράδοσης των μαχητικών F35 ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στην αγορά των S400. «Υπάρχει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω» ειπε χθες σε δημοσιογράφους μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού. Η Ουάσινγκτον αντιπροτείνει στην Τουρκία να προτιμήσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot υποστηρίζοντας ότι S400 δεν είναι συμβατοι με τις δομές του ΝΑΤΟ. «Δυστυχώς η αμερικανική πλευρά δεν μας έδωσε προσφορά που να είναι τόσο καλή όσο εκείνη των S400» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται δε να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία, στα τέλη Ιουλίου. Εκεί θα επιχειρηθεί μια επίλυση του ζητήματος. Χθες ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι έχει προτείνει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας κοινή για την επίλυση του θέματος.
Για Ελλάδα – επανορθώσεις: «Η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις» αναφέρει η DW. Ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Βερολίνο να εμπλακεί σε συζητήσεις για την αποπληρωμή πολεμικών επανορθώσεων που η Αθήνα ισχυρίζεται ότι εκκερμούν από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί την γερμανική κυβέρνηση σε μια διαπραγμάτευση για την πρακτική ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον ελληνικό λαό, είναι ένα ηθικό και υλικό ζήτημα» ανέφερε το υπουργείο. Το ελληνικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τον Απρίλιο την έναρξη μιας διπλωματικής εκστρατείας για να πιέσει τη Γερμανία να αποπληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ζημίες που προκλήθηκαν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Η Γερμανία έχει αρνηθεί να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις αρνούμενη ότι είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις επειδή τα χρέη από τον πόλεμο είναι ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί εδώ και καιρό. (…) Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων βγήκε στην επιφάνεια στη διάρκεια της κρίσης από το 2010. (…) Μια κοινοβουλευτική επιτροπη το 2016 υπολόγισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ένα μίνιμουμ ποσό 292 δισ ευρώ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα επιπρόσθετο 9,2 δισ για τον Πρώτο ΠΠ.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη