Search

Φωτιά σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και Εθνική βάζει η κυβερνητική λύση για το ΛΕΠΕΤΕ

738

Μειώνονται οι επικουρήσεις, δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και η Εθνική καλείται να πληρώσει λογαριασμό άνω των 200 εκ ευρώ.

«Λύση» στο πρόβλημα του λογαριασμού επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας δίνει με τροπολογία η κυβέρνηση μεταφέροντας την καταβολή των συντάξεων στο ΕΤΕΑΕΠ από 1-1-2019.

Η λύση δεν ικανοποιεί ούτε τους συνταξιούχους ούτε τους εργαζόμενους ούτε την ίδια την Εθνική.

Και αυτό διότι ναι μεν την καταβολή των επικουρικών συντάξεων αναλαμβάνει από την 1/1/2019 η Εθνική αλλά την ίδια στιγμή επέρχονται θεαματικές μειώσεις στο ύψος των συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους ενώ οι εργαζόμενοι θα λάβουν χαμηλότερες ακόμα χαμηλότερες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα επιβαρύνεται με ποσό άνω 200 εκ ευρώ για την επόμενη πενταετία καθώς θα πρέπει να καταβάλλει ποσό 40 εκ ευρώ το χρόνο στο ΕΤΕΑΕΠ, ταυτόχρονα να πληρώσει τις συντάξεις που οφείλει πριν την 1/1/2019 με το νέο τρόπο υπολογισμού ενώ μετά την πενταετία θα συνεχίσει να καταβάλει ποσό στο ΕΤΕΑΕΠ το οποίο θα προσδιοριστεί από την Εθνική αναλογιστική Αρχή. Για το 2019 η Εθνική υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον ισολογισμό της με ποσό της τάξεως των 55-60 εκ ευρώ.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό πως θα διαμορφώνονται οι συντάξεις για τους ήδη συνταξιούχους επισημαίνεται επαναπροσδιορίζονται με μαθηματικό τύπο ο οποίος είναι 0,45% επί 9/6 επί τα χρόνια εργασίας επί τις συντάξιμες αποδοχές.

Έτσι ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ (μικτή κύρια σύνταξη) θα παίρνει επικουρική και 20 έτη εργασίας θα παίρνει επικουρική σύνταξη 135 ευρώ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά πρόωρες συντάξεις και κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα που βρήκαν στη σύνταξη τα προηγούμενα έτη.

Ένα στέλεχος με 40 χρόνια εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ θα λαμβάνει επικουρική 810 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει διατηρούνται υψηλά επίπεδα συντάξεων όχι στον προηγούμενο βαθμό για τους ήδη συνταξιούχους δεδομένου ότι στο ΛΕΠΕΤΕ υπήρχαν επικουρικές έως και 1500 ευρώ και η μέση σύνταξη ήταν περί τα 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή σφαγή γίνεται στους εργαζόμενους και ειδικά σε αυτούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη το επόμενο διάστημα καθώς ο μαθηματικός τύπους είναι διαφορετικές.
Συγκεκριμένα μέχρι 31/12/2014 ο τύπος υπολογισμού είναι 0,45% επί έτη ασφάλισης επί συντάξιμες αποδοχές και μετά εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι αν κάποιος βγει στη σύνταξη σήμερα με συντάξιμες αποδοχές 3000 και 40 χρόνια εργασίας θα λάβει για τα 35 έτη σύνταξη 472,5 ευρώ συν ότι βγει για τα πέντε χρόνια για το νόμο Κατρούγκαλου και στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει τα 520 ευρώ.

Ουσιαστικά έχουμε αρνητική απόκλιση 300 ευρώ για τον συνταξιούχο που βγαίνει στη σύνταξη με τα ίδια χρόνια εργασίας και τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές σήμερα σε σχέση με συνταξιούχο που βγήκε στη σύνταξη προ ενός έτους.

Ολόκληρη η τροπολογία

Πηγές Εθνικής Τράπεζας : Η τροπολογία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες  

«Η ΕΤΕ με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). H ETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση», αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας. 

«Αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει. 

Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας. 

Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας», επισημαίνουν οι πηγές της Εθνικής Τράπεζας. 

Νίκος Καρούτζος

Print Friendly, PDF & Email



One thought on “Φωτιά σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και Εθνική βάζει η κυβερνητική λύση για το ΛΕΠΕΤΕ

  1. Π. Παπαδημητρίου

    Ξαφνικά η ΕΤΕ θυμήθηκε τους συνταξιούχους; Ότι με την τροπολογία αυτή δημιουργούνται συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων; Όταν από το 2017 δεν μας έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα στον ΛΕΠΕΤΕ;
    Είμαι από αυτούς που έχουν κερδίσει το δικαστήριο και η Τράπεζα δεν μας πληρώνει αλλά θα μας πάει Άρειο Πάγο. Ντροπή.
    Δεν έπερνα ποτέ ούτε 700€ ή 1.000€ από το επενδυτικό προιόν που λέγεται ΛΕΠΕΤΕ. Έπερνα πολύ λιγότερα και με αυτά κάλυπτα μέρος του στεγαστικού μου δανείου. Δηλ. πάλι στην τράπεζα κατέληγαν τα χρήματά μου.
    Επίσης μέχρι τώρα από τα λεγόμενα του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου και της Τράπεζας γνωρίζαμε πώς είχαν έλθει σε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ τους. Τώρα ξαφνικά η Τράπεζα θα πάει δικαστικώς για την ακύρωση της τροπολογίας. Δηλαδή τι ακριβώς θέλει να έχει μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις; Αιδώς Αργείοι. ΝΤΡΟΠΗ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *