Βασικά θέματα: Η πολιτική κρίση στην Αλβανία αλλά και οι απειλές του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν θα αποδώσει το χρηματικό κόστος του διαζυγίου με την ΕΕ είναι μερικά από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο.
Για Αλβανία: «Εν μέσω πολιτικής κρίσης ο Ράμα ταξιδευει στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Albanian Daily News. Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες σήμερα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εν μέσω της βαθιάς πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Την ίδια ώρα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει νέες διαδηλώσεις έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού για τις 19.30 το απόγευμα. Ζητούν απομάκρυνση του Ράμα και διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Την ίδια ώρα σύμφωνα επίσης με την Albanian Daily News ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα γνωστοποίησε νωρίς σήμερα τους λόγους για τους οποίους ζητά την ακύρωση των τοπικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Και ο βασικός όπως είπε είναι «ο πραγματικός κίνδυνος μιας χωρίς προηγούμενο εμφύλιας σύγκρουσης. Πρώτα από όλα ανέφερε ότι το Σύνταγμα ότι «ο Πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει ημερομηνία εκλογών και χωρίς αυτή την ημερομηνία δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές». Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθάρισε ότι χωρίς την έκδοση προεδρικού διατάγματος δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στις 30 Ιουνίου, παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει και χωρίς τη σχετική απόφαση του προέδρου.
Σύμφωνα με το Reuters η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση από γερμανική εφημερίδα (Bild) υπό τον τίτλο «Πώς η Μαφία χειραγωγεί τις εκλογές» με αποκαλύψεις από έρευνα της αλβανικής εισαγγελίας για την προεκλογική εκστρατεία πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι υπήρξε νοθεία από πλευράς του Σοσιαλιστικού κόμματος σε συνεργασία με τη μαφία. Στο δημοσίευμα υπήρξαν λεπτομερείς αναφορές από έξι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μεταξύ ενός εμπόρου ναρκωτικών και στελεχών των Σοσιαλιστών με βασικό θέμα διαπραγμάτευσης τις ψήφους και υποψηφίους. Για την αντιπολίτευση το δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της. Από την πλευρά του ωστόσο ο κυβερνητικός τύπος συνδέει τις αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας με την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα στο Βερολίνο. Έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για διαρροή κρατικών μυστικών.
Στη σκιά αυτών των αποκαλύψεων και όπως σημειώνουν οι NYTimes σε χθεσινή τους ανταπόκριση (Ο Πρόεδρος της Αλβανίας ακυρώνει τοπικές εκλογές, λόγω της πολιτικής κρίσης) στο επίκεντρο της νέας κρίσης βρέθηκαν οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Επικαλούμενος «την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα» αλλά και τον «κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης» ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε το Σάββατο την ακύρωση τους, επιφυλασσόμενος να δημοσιοποιήσει σήμερα το σκεπτικό της απόφασης του. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αψηφώντας τον Μέτα όχι μόνο επιμένει στη διεξαγωγή τους αλλά από χθες απειλεί με καθαίρεση τον πρόεδρο της χώρας από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα επίσης με το Reuters παρά τις εκκλήσεις τόσο της Ε.Ε όσο και των ΗΠΑ για έναρξη συνομιλιών προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, με τον Ράμα να έχει ξεκινήσει παράλληλα και την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ενδεικτικό της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάντως ήδη εισηγηθεί προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη Ιουνίου όταν δηλαδή θα συγκληθεί. Είναι λίγες οι χώρες που πρόκειται να πουν «ναι». Ο Αλβανός πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο πως η απόφαση του να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι η κρίση «υπονομεύει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε».
Πάντως σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήδη προωθεί αναβολή της σχετικής απόφασης για τον Οκτώβριο, κόντρα στην προγραμματική συμφωνία Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Σύμφωνα με το Balkaninsight το γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά δεν συζήτησε το εάν θα πρέπει να δοθεί ημερομηνία ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία ή την Αλβανία. Χωρίς αυτή την απόφαση από την Μπούτεσταγκ η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια έγκριση μπορεί να δοθεί μόνο τον Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξει και πάλι τις εργασίες της η γερμανική Βουλή. Η καθυστέρηση αυτή από το Βερολίνο θα αυξήσει την ανησυχία στα Σκόπια και τα Τίρανα ενώ δεν θα μπορέσει να άρει τον σκεπτικισμό που εκφράζουν ήδη για τη διεύρυνση η Γαλλία, η Ολλανδία και κάποια άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ που αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε πρόσφατα ότι «αν δεν υπάρξει απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φέτος, αυτό ενέχει κινδύνους για την επιβίωση της φιλοευρωπαϊκής του κυβέρνησης καθώς θα ενισχύσει τις ευρωσκεπτικιστικές, δεξιές δυνάμεις στη χώρα».
Στη Βρετανία: Η πλειοψηφία των πρωτοσέλιδων αφιερώνεται στη κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι. Η Metro αναφέρει ότι οκτώ από τους έντεκα υποψήφιους έχουν παραδεχθεί ότι στο παρελθόν έκαναν χρήση ναρκωτικών. Η εφημερίδα i αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Μάικλ Γκόουβ επιχειρεί τώρα να πάρει πίσω την παραδοχή ότι έχει κάνει χρήση κοκαϊνης με τους Times να εκτιμούν ότι φυσικά το κάνει για να σώσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Η Daily Telegraph αναγνωρίζει την ειλικρίνεια του υπουργού Περιβάλλοντος, αλλά εκφράζει απογοήτευση λέγοντας ότι ο κ Γκόουβ απλώς κάνει λόγο για ένα προσωπικό λάθος του παρελθόντος χωρίς να χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία να συζητήσει ανοιχτά το μεγάλο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών.
Η City AM επικεντρώνεται στην απειλή του Τζόνσον να μην αποδώσει τα 39 δισ στερλίνες, το κόστος δηλαδή από το διαζύγιο με την Ε.Ε λέγοντας ότι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή στο City. Η Daily Expressa αναφέρει ότι η προειδοποίηση του σόκαρε την Ε.Ε ενώ συνεργάτης του Μακρόν προειδοποίησε πως αν δεν αποδοθούν τα χρήματα αυτά θα προκληθεί χρεοκοπία.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι στην Ευρώπη σήμανε συναγερμός με την προοπτική ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των θεωρούν έναν λαϊκιστή, κυνικό, επικίνδυνο καθώς δεν έχει αρχές.
Στη Γαλλία: Η αναπληρωτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μοντσαλέν ήθελε να συγκροτήσει μια ομάδα των 79 ευρωβουλευτών (εκ των οποίων οι 60 είναι νεοεκλεγμένοι) ως «ομάδα της Γαλλίας» με σκοπό να αυξηθεί η επιρροή της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο σε διακομματικά θέματα όπως η παραμονή της έδρας στο Στρασβούργο και το περιβάλλον. Αλλά τελικά απέτυχε, όπως αναφέρει το Politico παρά τη στήριξη που είχε και από τον πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ. Οι ευρωβουλευτές από τα έξι κόμματα της Γαλλίας επρόκειτο να συναντηθούν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, αλλά και με υπουργούς και απερχόμενους ευρωβουλευτές. Στόχος να συζητηθούν οι προτεραιότητες της Γαλλίας και η κατανόηση της λειτουργίας της Ε.Ε και του Κοινοβουλίου. Αλλά εμφανίστηκαν μόνο οι ευρωβουλευτές του Μακρόν. Πάντως η Μοντσελέν δεν πτοήθηκε λέγοντας ότι θα παραμείνει πρόθυμη και ανοιχτή να βοηθήσει τη συνεργασία με όλους τους Ευρωβουλευτές.
Για SPITZEN: Έξι πρωθυπουργοί βρέθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή προκειμένου στη διάρκεια δείπνου να συζητήσουν το ποιοι θα λάβουν τις θέσεις στα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και την τύχη του Μάνφρεντ Βέμπερ ως επικεφαλής του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Τι προέκυψε τελικά; Μάλλον ένα ωραίο γεύμα και τίποτα περισσότερο… Οι πρωθυπουργοί δυο από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, δύο Σοσιαλιστές και δύο Φιλελεύθεροι εξέδωσαν μια απλή ανακοίνωση: «ο στόχος της άτυπης συνάντησης ήταν να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών οικογενειών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις μελλοντικές μας προτεραιότητες στην Ε.Ε». «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική υπήρξε σύμπτωση απόψεων για θέματα που αφορούν τη στρατηγική ατζέντα. Οι προκλήσεις ταυτοποιήθηκαν». (Επρόκειτο για τους πρωθυπουργούς, Σαρλ Μισέλ του Βελγίου, του Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας, του Κρισγιάνις Καρινς από τη Λετονία, του Αντρέι Πλένκοβιτς απο την Κροατια και τους Αντόνιο Κόστα από την Πορτογαλία και του Πέδρο Σάντσεθ από την Ισπανία που ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να υπονομεύσουν τον ρόλο του Ντ. Τουσκ). Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ δεν έχει μόλις 8 πρωθυπουργούς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές φθάνουν στους 15 συνολικά. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες το Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει την έγκριση του για έναν υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος όμως θα πρέπει να εκλεγεί από το Ευρωκοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Politico σύντομα θα αλλάξουν όλα τα στελέχη στα ευρωπαϊκά όργανα. Κάποιοι θα αναζητήσουν νέες δουλειές η νέες περιπέτειες… Ο Μαργαρίτης Σχοινάς για παράδειγμα … εντοπίστηκε να συνομιλεί σε μια γωνία του χώρου που φιλοξένησε την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ. Ο Μητσοτάκης χρειάζεται ανθρώπους με ευρωπαϊκή εμπειρία δεδομένης της παραμονης της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση στη διάρκεια της οποίας το κόμμα επικεντρώθηκε περισσότερο σε εσωτερικά ζητήματα.
Στη Γερμανία: Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, είναι ένας ταλαντούχος κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloombrerg o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. «Είναι ένας πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης, όλοι το παραδέχονται αυτό. Θα είναι μια κοινή απόφαση όλων των εμπλεκόμενων κρατών» ανέφερε ο κ. Σολτς από τη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου του G20
Ο συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους και την Αριστερά είναι η στρατηγική εναλλακτική λύση για τους Σοσιαλδημοκράτες, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο στόχος είναι «να γίνει αυτός ο συνασπισμός η ισχυρότερη δύναμη σε σχέση με το CDU και το CSU».
Στο μεταξύ σε αποστολή… διάσωσης της Συμφωνίας με το Ιράν βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας καθώς σήμερα στην Τεχεράνη αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και τον πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί. Ο Μαας επιχειρεί να διασώσει τη συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση από τη στιγμή που αποχώρησαν οι ΗΠΑ πέρυσι και επανέφεραν κυρώσεις στη χώρα. Στόχος του να συμβάλει στην ηρεμία, σύνεση και αποκλιμάκωση της κατάστασης. Εκείνο όμως που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να επιτύχει αναβολή του τελεσίγραφου της 7ης Ιουλίου που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους. Ο Χάικο Μάας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να κάνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα πληρωμών INSTEX που ίδρυσαν Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με το Ιράν. Όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε τις προάλλες στο Βερολίνο είχε συζητήσεις με τη γερμανική ηγεσία. Η Ουάσιγκτον ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Γενς Πλέτνερ στην Τεχεράνη για να προετοιμάσει την επίσκεψη Μάας και βλέπει με μεγάλο σκεπτικισμό τις προσπάθειες των Eυρωπαίων να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 που με τόσο κόπο συνήψαν με την Τεχεράνη. Κι ασφαλώς η πρώτη επίσκεψη σήμερα ενός Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μετά από δυόμιση χρόνια, δεν είναι κάτι που η Ουάσιγκτον βλέπει με ικανοποίηση. Το αντίθετο μάλιστα. Τι προσδοκά όμως ο Μάας από το Ιράν; Εκτός από συμβολισμούς το Ιράν θέλει πρακτικούς δρόμους αποφυγής της παγίδας των αμερικανικής κυρώσεων. Κατά την ιρανική ανάγνωση η εντατικοποίηση των πιέσεων βγαίνει εκτός από τα πλαίσια ενός οικονομικού πολέμου, έχει ήδη επιφέρει βαριές οικονομικές ζημιές και οδηγεί τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Αυτή η κατάσταση έχει ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς μέσα στο καθεστώς, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τους δυτικούς.
Αλεξάνδρα Βουδούρη