Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

525

Η κούρσα διαδοχής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κορυφώνεται με τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει τη Μέρκελ για τη θέση αυτή, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναφέρει πως μόνο τη μέρα που θα λήξει η θητεία του θα ανασάνει… Ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται και σε διάφορες πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία

Για Γιούνκερ: «Ο πρόεδρος της Κομισιόν αποφεύγει τη χρήση των social media» συνέντευξη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Politico. Ο Γιούνκερ αποφεύγει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μην βλέπει και απαντά σε επίπονα σχόλια περιλαμβανομενων και των κατηγοριών ότι είναι μεθυσμένος και διεφθαρμένος, δήλωσε ο ίδιος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο POLITICO και τον Φλόριαν Εντέρ. Σχολιάζοντας την ευρεία χρήση του Twitter από τον Αμερικανό πρόεδρο ανέφερε «παρά το γεγονός ότι είναι ειδικός στα tweets, δεν διαβαζω ποτέ γιατί δεν παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν μου αρέσει να βλέπω σχόλια ότι είμαι μεθυσμένος, ότι είμαι διεφθαρμένος και ο κύριος τίποτα» ειπε. «Οι συνεργάτες μου, με ενημερώνουν μόνο για ό,τι είναι ενδιαφέρον επομένως δεν με ενοχλεί». Ήταν ένα από τα δύο σχόλια τα οποία ο Γιούνκερ παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι είναι επίπονες για εκείνον οι προσβολές ακόμα και μετά από δεκαετίες σε νευραλγικές θέσεις. (…)

Στη συνέντευξη ο Γιούνκερ επίσης υπερασπίστηκε τη διαδικασία Spitzenkandidat και είπε αν και χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό ότι θα του άρεσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ ως διάδοχος του. Και είπε ότι «όποιος και αν πάρει τη θέση χρειάζεται να μάθει από νωρίς να λέει όχι». «Πιστευω ότι ήμουν σωστός κάποιες φορές όχι τόσο συχνά που έλεγα ‘όχι» σε εθνικές κυβερνήσεις. Χρειάζεται να έχεις το είδος … εξουσίας για να πεις «όχι» αλλά και να στηρίζεσαι τελικά από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αν πάντα υποχωρείς όταν ένας πρωθυπουργός σε καλεί – είτε από το Παρίσι, είτε από το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Ρώμη – αν πάντα υποχωρείς, χάνεσαι τελικά στην ομίχλη ενός κακώς οργανωμένου πλαισίου διαθεσμικών σχέσεων» είπε και σχολίασε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσε να καταλήξει σε συμβιβασμούς πριν από τις τελικές αποφάσεις παρά απλώς να προτείνει πρωτοβουλίες, τον ρόλο δηλαδή του προέδρου της Κομισιόν.

«Ως πρόεδρος της Κομισιόν δεν είσαι εσύ που τελικά αποφασίζεις, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε και προσέθεσε επίσης ότι «είναι πιο εύκολο να έχεις μια μερική απασχόληση απο μια πλήρη. Πρόεδρος της Κομισιόν; Χρειάζεσαι τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Ας πούμε λιγότερες…». Ο Γιούνκερ επεφύλαξε σκληρή κριτική για τους υποστηρικτές του Brexit. Παρά το γεγονος ότι επιβράβευσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνεισφορά του στην Ευρώπη επέμεινεπως η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, και κατηγόρησε τους Βρετανους ότι έβαλαν μπροστά τις προσωπικές τους αψιμαχίες.

«Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει, όχι ότι θέλουν να επιλέξουν νέο πρωθυπουργό. Έχω την εντύπωση ότι εδώ και μήνες το μοναδικό τους ενδιαφέρον δεν ήταν άλλο από την αντικατάσταση της Μέι και όχι να βρεθεί μια τελική λύση με την Ε.Ε». «Τελοσπάντων, η συμφωνία υπάρχει. Έχουμε ήδη καταλήξει με την Μέι. Δεν είναι μια συνθήκη μεταξύ εμού και εκείνης. Είναι μια συμφωνία μεταξύ του ΗΒ και της Ε.Ε. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή από οποιονδηποτε θα γίνει πρωθυπουργός». Και ξεκαθάρισε «δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης». Σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, ο Γιούνκερ είπε ότι έχουν μια καλή προσωπική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο και επέκρινε κάποιους Ευρωπαίους που συνεχώς σχολιάζουν αρνητικά τον Τραμπ. «Πρέπει να έχει τον σεβασμό μας γιατί είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και δεν θα πρέπει να σχολιάζουμε αρνητικά ό,τι κάνει από την ευρωπαϊκή πλευρά. Είπε πως ανέπτυξε μια καλή σχέση με τον εκρηκτικό Αμερικανό πρόεδρο επειδή του μιλά ωμά. «Θα πρέπει πάντα να καταλήγεις άμεσα σε αυτό που θέλεις. Όχι ποιητικές αναφορές, όχι περιγραφές αν και κάποιες φορές χρειάζεται να περιγράφεις στις ΗΠΑ το ευρωπαϊκό τοπίο, επειδή οι Αμερικανοί φίλοι μας το αγνοούν. Αλλά πρέπει να καταλήγεις πάντα και άμεσα εκεί που θέλεις. Να λες: οκ, συμφωνώ. Όχι διαφωνώ. Εισαι λάθος. Είσαι σωστός. Και οι Αμερικανοί πόσο μάλλον ο πρόεδρος τους δεν έχουν συνηθίσει από τους συνομιλητές τους να τους λένε «δεν έχεις δίκιο, πρόεδρε Ντόναλντ». Αυτό εκτίμησε σε εμένα. Ο Γιούνκερ είπε πως πέρυσι όταν πήγε να διαπραγματευτεί το θέμα με το εμπόριο η σύζυγος του, του έδωσε μια συμβουλή «μην φιλήσεις τον Τραμπ». Στο τέλος υπήρξε ένα φιλή, αλλα ο Γιούνκερ επέμεινε ότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που τον φίλησε. Και η ζωή μετά τη λήξη της θητείας του;

Ο Γιουνκερ αστειεύτηκε ότι θα μπορούσε να εργαστεί για το POLITICO. «Θα βελτιώσω το περιεχόμενο» Είπε ότι σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για τη θητεία του στη Κομισιόν, μόνο ένα αν και θα μπορούσε να γράψει δεκάδες. Ο Γιούνκερ επίπε ότι ειναι στο χέρι του επόμενου προέδρου να διατηρήσει για γραμματέα τον στενό του συνεργάτη, Μάρτιν Σελμάγιερ και πως κατά τη γνώμη του θα πρέπει να μειωθούν οι επίτροποι σε 17 από 28. Θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν να είναι εκείνος που θα επιλέγει τους επιτρόπους μετά τις σχετικες προτάσεις των κυβερνήσεων και σημείωσε ότι απέρριψε ο ίδιος 6 το 2014. Επίσης σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δεν επιλέγουν τα χαρτοφυλάκια προειδοποιώντας αρκετούς για μια τέτοια πρόθεση…Σε κάθε περίπτωση και αυτό το θέμα θα απασχολεί καποιον άλλο από 1η Νοεμβριου. Τι θα συμβεί τότε; «θα ανασάνω» είπε χαρακτηριστικά.

Για Μέρκελ- Κομισιόν: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θα στήριζε την καγκελάριο Μέρκελ αν εκείνη επιθυμούσε να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική όταν ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, το 2021. Όμως κάποιοι στην ΕΕ ελπίζουν ότι θα αναθεωρήσει αυτή τη θέση της, δεδομένης της τεράστιας εμπειρίας της και της δέσμευσής της στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ο Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο ελβετικό κανάλι RTS, ρωτήθηκε αν θα στήριζε την υποψηφιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός της. «Αλλά αν το ήθελε, θα την στήριζα. Ασφαλώς θα το έκανα, επειδή πρώτον, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κάποιον ισχυρό. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα πρόσωπα και ισχυρά πρόσωπα, επομένως χρειαζόμαστε προσωπικότητες με αυτά τα στοιχεία», είπε.
«Όχι ευχαριστώ, Μανού» Η Μέρκελ που στηρίζει τον Βέμπερ έχει εδώ και καιρό αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Πάντως και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε στο Politico οτι δεν πιστεύει ότι η Μέρκελ θα θελήσει να γίνει διάδοχός του.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ίσως αποφασίσει να στηρίξει τον Βέμπερ ως πρόεδρο της Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αναλάβει την ΕΚΤ ο Γιανς Βάιντμαν.
Η κυβέρνηση της Λετονίας θα χρίσει για ακόμα μια φορά τον Βάλντις Ντομπρόφσκις για δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Γερμανία: «Παιχνίδια εξουσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα» αναφέρει η DW. Το γερμανικό οικολογικό κόμμα γεύεται με ικανοποίηση την ανέλπιστη, ακόμη και για τα υπεραισιόδοξα στελέχη του, τύχη και δείχνει να απολαμβάνει την «πτήση» στην εύνοια ψηφοφόρων του και μη. Και οι πάλαι ποτέ κραταιοί Χριστιανοδημοκράτες; ΄Εχουν περιπέσει σε κατάσταση εσωστρέφειας και προσπαθούν να απεμπλακούν από αισθήματα κατήφειας και ηττοπάθειας. Για καλή τους τύχη οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν πέσει περισσότερο στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το «σοκ και δέος» που προκάλεσε το χειρότερο από ιδρύσεως του κόμματος ποσοστό στις ευρωεκλογές, το οποίο οδήγησε την πρόεδρό του Αντρέα Νάλες στην οριστική αποχώρηση από την πολιτική. Το χάος ωστόσο στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων από το CDU είναι ολοφάνερο.

Το πρόβλημα της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ (ΑΚΚ), που έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος περίπου ένα χρόνο, συνίσταται στο ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της ανάμεσα στη συντηρητική πτέρυγα, την οποία φαίνεται ενίοτε να θωπεύει και την φιλελεύθερη με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος κριτικής αλλά πολύ περισσότερο αμφισβήτησης, για το κατά πόσο είναι σε θέση να αναδειχθεί σε υποψήφια καγκελάριος. Ο Άρμιν Λάσετ, ισχυρός άνδρας των Χριστιανοδημοκρατών από τη Ρηνανία και πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας -Βεστφαλίας, προειδοποίησε την ΑΚΚ να μην εγκαταλείψει την κεντρώα πολιτική της Μέρκελ. «Η συνταγή επιτυχίας της CDU υπό την καγκελάριο Μέρκελ ήταν η επίλυση προβλημάτων με ρεαλιστικό τρόπο και η επικοινωνία με πολίτες εκτός του στενού κομματικού ακροατηρίου. Σε αυτήν την γραμμή πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε ο Λάσετ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Die Welt. O Λάσετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα για την καγκελαρία, λέγοντας ότι «η ΑΚΚ αποφάσισε το θέμα τα συζητηθεί τέλος του 2020 σε κομματικό συνέδριο. Τέλος του 2020 δεν είναι ούτε σήμερα, ούτε τώρα». Ένα ακόμη πλήγμα για την ΑΚΚ ήταν οι δηλώσεις του χρστιανοδημοκράτη Αλεξάντερ Μιτς, ομοσπονδιακού προέδρου της συντηρητικής Ένωσης Αξιών. Μιλώντας στη Welt πρότεινε η επιλογή του/ της υποψηφίου καγκελαρίου να γίνει με εκλογές από τα μέλη της Χριστιανικής Ένωσης CDU/ CSU. «Ο μεγάλος συνασπισμός έχει αποτύχει, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εσωτερικής ασφάλειας, λιγότερους φόρους και κοινωνικές εισφορές καθώς και μια οικολογική ελεύθερη οικονομία» τόνισε ο Μιτς. Η απογοήτευση στο πρόσωπο της ΑΚΚ είναι δύσκολο να κρυφτεί. Κυρίως οι κεντρώες δυνάμεις θέλουν την πρόεδρο του κόμματος να βαδίζει στα χνάρια της Μέρκελ. Αντ΄ αυτού παρατηρούν τις προσπάθειες της ΑΚΚ να θωπεύει τα αυτιά των συντηρητικών, όπως με τις δηλώσεις της για το πολυσυζητημένο βίντεο στο youtube του Ρέτζο, ένα βίντεο άκρως επικριτικό για τη CDU. Ρόλο υποστηρικτή της ΑΚΚ ανέλαβε ο Ραλφ Μπρινκχάους, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανικών κομμάτων, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ότι η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα είναι η επόμενη υποψήφια του κόμματος για την καγκελαρία. Στην ερώτηση εάν ο μεγάλος συνασπισμός θα υπάρχει τα ερχόμενα Χριστούγεννα απάντησε: «Αυτό είναι το σχέδιο, η βουλή εξελέγη μέχρι το 2021, το ίδιο η καγκελάριος με την κυβέρνηση. Η δική μας αξίωση είναι να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός μέχρι το 2021».

Για Β. Μακεδονία – Αλβανία: Δεκατρείς χώρες της Ε.Ε κυρίως νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία συνέταξαν ένα non paper που θα παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η αξιοπιστία του μπλοκ σε ό,τι αφορά τα σχέδια διεύρυνσης εχοντας κατά κύριο λόγο στο νου την περιοχή των Δυτικών Βαλκανιων, αναφέρει το Euractiv. Οι 13 αυτές χώρες είναι η Εσθονία, Λιθουανία, Λετονια, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία, Μάλτα. «Η ιδέα είναι να ξεκινήσει μια έκκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε διπλωμάτης στο Euractiv. «Είναι επίσης μια μορφή πίεσης που θέλει να καταδείξει το δίλημμα πόσο γρήγορα χρειαζόμαστε την εμβάθυνση της Ε.Ε και τη διεύρυνση αργότερα ειναι τεχνητό και εσφαλμένο. Εαν οι δύο διαδικασίες δεν προχωρήσουν παράλληλα η Ε.Ε σύντομα θα αντιμετωπίσει ξανά τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά δυστυχώς με έναν πιο απαιτητικό και επώδυνο τρόπο και για τις δύο πλευρές» δήλωσε η ίδια πηγή. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το τεχνητό δίλημμα διότι μιλάμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι για πραγματική διεύρυνση. Η Δύση προφανώς δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό» είπε. Το δημοσίευμα επισημαινει επίσης ότι το θέμα έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμο στη Γερμανία με το CDU- CSU να μην επιθυμούν έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά τον Μάικλ Ροτ να επιμένει σε άρθρο του στη FAZ για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Γερμανική Βουλή απέφυγε την περασμένη εβδομάδα να δώσει έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες.

Στην Ισπανία: «Ιγκλέσιας και Σάντσεθ μείωσαν την μεταξύ τους ένταση και διαπραγματεύονται για μια κυβέρνηση συνεργασίας» αναφέρει η Pais. Nα συνεργαστούν για τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης συνεργασίας» συμφώνησαν χθες Σοσιαλιστές και Podemos στην Ισπανία, χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’, είχε απειλήσει προχθές να προκηρύξει νέες εκλογές σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η μάχη στο δικαστήριο … ολοκληρώνεται. Αλλά η πολιτική διαμάχη μόλις ξεκινά, σχολιάζει το Politico καθώς σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για τους 12 αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονιας, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δίκης. Οι κατηγορούμενοι, εννέα εκ των οποίων προφυλακίστηκαν για ένα χρόνο δικάζονται απο τις 12 Φεβρουαρίου για τη συμεμτοχή τους στην αποτυχημένη προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία το 2017. Τρεις εκ των οποίων – ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας, ο επικεφαλής της τοπικής βουλής, Γιορντί Σάντσεθ και Γιορντί Κούιξαρτ πρόεδρος ενός πολιτιστικού συνδέσμου υπερ της ανεξαρτησίας – βρίσκονται αντιμέτωπη με ποινές από 17 έως 25 χρόνια φυλάκισης, αν καταδικαστούν. Η ετυμηγορία πάντως δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο και αφού το δικαστήριο εξετάσει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, μαρτυρίες τόσο από τους εισαγγελείς, όσο και τους κατηγορούμενους και εκατοντάδες μάρτυρες. Αλλά η διαδικασία έχει ήδη προκαλέσει πολιτικό ρήγμα μεταξύ των αρχών της Καταλονίας και της Μαδρίτης. Η οργή για τη δίκη, κατηγορίες για προκαταλήψεις και η προσωρινή φυλάκιση ανώτατων στελεχών έχει δώσει νέα πνοή στους εθνικιστές της Καταλονίας μετά την αποτυχημένη τους προσπάθεια, πριν από δύο χρόνια. Και σε εθνικό επίπεδο το θέμα συνεχίζει να είναι «καυτό». Άλλωστε συνέβαλε στην πτώση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ φέτος. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει περιγράψει τη δίκη «ως την πιο σημαντική την περίοδο της δημοκρατίας της χώρας».

Στο μεταξύ, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox συνήψαν σύμφωνο συνεργασίας για την περιφέρεια της Μαδρίτης, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την είσοδο του κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ στα αυτοδιοικητικά όργανα της ισπανικής πρωτεύουσας. Μολονότι το τρίτο κόμμα της δεξιάς, οι Ciudadanos ανακοίνωσαν πως το σύμφωνο αυτό είναι απαράδεκτο, οι ίδιοι συναίνεσαν ωστόσο σε μία τρικομματική συμμαχία για την ανάδειξη του υποψηφίου του Χουάν Τρινιδάδ στην προεδρία του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Μαδρίτης, που επικυρώνει την είσοδο της ακροδεξιάς στα κέντρα των αποφάσεων. Η επικεφαλής του Vox στη Μαδρίτη Ροθίο Μοναστέριο είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τους αντίστοιχους επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο και των Ciudadanos Ιγνάθιο Αγουάδο και τους κατέθεσε ένα έγγραφο ως προγραμματική βάση για μία καθολική διαπραγμάτευση όσον αφορά το τοπικό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Περιφέρειας και τη διανομή των θέσεων στα τοπικά εκτελεστικά όργανα της διοίκησης. Η Ντίαθ Αγιούσο συμφώνησε στο κείμενο, ενώ ο Αγουάδο ούτε καν το κοίταξε.

Για Βρετανία: Οι Times επικεντρώνονται στην πολυαναμενόμενη έναρξη της εκστρατειας διεκδίκησης της αρχηγίας στους Τόρις από τον Μπόρις Τζόνσον αλλά λέει ότι είναι πιθανον να «επισκιαστεί» από τη σημερινή διακομματική προσπάθεια να εμποδιστεί η προοπτική εξόδου απο την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.
Οι Irish Times δημοσιεύουν μια έκθεση που συνέταξε το τμήμα Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας που προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας εξόδου απο την Ε.Ε χωρίς συμφωνία σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην Ιρλανδία. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γρήγορες μεταφορές θα καθυστερουν καθώς θα είναι αδύνατες για κάποιες επιχειρήσεις με απαγορευτικά κόστη που θα επιβάλλονται σε άλλους.
Το Der Spiegel αναφέρεται σε τέσσερα προβλήματα μιας μη συμφωνίας που θα προκύψουν με κυριότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης. Ένας αναλυτής επισημαίνει ότι αυτό θα σημαίνει πως καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα είναι δυνατή για χρόνια – με «καταστροφικές συνέπειες» για τη βρετανική οικονομία.

Στη Ρωσία: Την άρση της ποινικής δίωξης εις βάρος του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, αφού «δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή του σε διάπραξη αδικήματος», ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, με τις ρωσικές Αρχές να κάνουν μια σπάνια στροφή 180 μοιρών μπροστά στο κύμα αλληλεγγύης και οργής από συναδέλφους και υποστηρικτές του Γκολουνόφ, που υποστήριζαν εξαρχής ότι ο 36χρονος δημοσιογράφος παγιδεύτηκε εξαιτίας των ερευνών του και απειλούσαν να πραγματοποιήσουν σήμερα μαζική διαδήλωση στη Μόσχα. Ο Γκολουνόφ, γνωστός για τις έρευνές του για διαφθορά μεταξύ των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών. Ο Κολοκόλτσεφ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επικεφαλής δύο διευθύνσεων της αστυνομικής διεύθυνσης της Μόσχας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *