Search

«Επαγγελματική Αποκατάσταση Ευάλωτων Ομάδων: Τάσεις και Προκλήσεις»

299

Συζήτηση με θέμα τις δυνατότητες για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην εργασία διοργανώθηκε σήμερα από το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο λειτουργίας του Job Centre, σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά).

Η συζήτηση άνοιξε με τους σύντομους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργο Μπρούλια, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, και του Βασίλη Μπάτζιου, προέδρου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.  Και οι τρεις στάθηκαν στις προοπτικές που υπάρχουν για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στους χώρους εργασίας, τις δυσκολίες και τα στερεότυπα που εξακολουθούν και ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τη σημασία του Job Centre. 

Έπειτα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παρούσα κατάσταση στην Εκπαίδευση και στην απασχόληση των Ευάλωτων ομάδων και πιο συγκεκριμένα, το λόγο πήραν ειδικοί σύμβουλοι και γραμματείς σε φορείς που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη των Ρομά, αλλά και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. 

Κοινός παρονομαστής όλων όσοι μίλησαν ήταν το γεγονός ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι Ρομά συναντούν την καχυποψία των εργοδοτών, ακόμα και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν προγράμματα ένταξης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια καχυποψία απέναντι στους Ρομά υπάρχει ακόμα και όταν εμφανίζονται σε έναν φορέα –όπως οι τράπεζες- ως πελάτες.

Στη συνέχεια η συζήτηση αφορούσε στην επόμενη μέρα στην εκπαίδευση και στην απασχόληση των ευάλωτων ομάδων. Το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφαλίσεων, Διεύθυνσης και Φτώχειας, και οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να διευκολυνθεί ο σκοπός της ένταξης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε η Κονδυλία Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επαγγελματικού Προσανατολισμού και μέλος της διοίκησης του ΟΑΕΔ, το τελευταίο διάστημα έχουν προσληφθεί 330 νέοι εργατικοί σύμβουλοι στον ΟΑΕΔ, καθώς αντιστοιχούσε μόλις 1 σύμβουλος για περίπου 5000 ανέργους, γεγονός που δυσκόλευε πολύ την ομαλή ένταξη συνολικά των ανέργων, και όχι μόνο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, παρουσιάστηκαν πρακτικές ένταξης από το εξωτερικό, από τον Γερμανό Schonknecht Ronald, και τον Σλοβάκο Sprlak Tomas. Και οι δύο παρουσίασαν ορισμένα προγράμματα ένταξης που χαρακτηρίζονται ως πετυχημένα, ωστόσο στάθηκαν και στο γεγονός ότι οι προκαταλήψεις και ο κοινωνικός ρατσισμός, μεταξύ άλλων, είναι υπαρκτά προβλήματα ακόμα και σήμερα.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *