Το βασικό θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και τις διεθνείς σελίδες του διεθνούς Τύπου είναι η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, για τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο το Ιράν.
Για τάνκερ: Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον. Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Ο Κόεν επισήμανε την τεχνολογία και τον τύπο των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, ανέφεραν διπλωμάτες. Δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό, ένα ιαπωνικό, έγιναν στόχος χθες επιθέσεων οι δράστες των οποίων δεν είναι σαφές ποιοι ήταν στη θάλασσα του Ομάν, έναν μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τρία δεξαμενόπλοια, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Ουάσιγκτον είχε στρέψει το δάχτυλο στην Τεχεράνη. Το Ιράν, όπου συνέχιζε χθες την επίσημη επίσκεψή του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του στις επιθέσεις. Όλες οι χώρες-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση.
«Οι ΗΠΑ λένε ότι το βίντεο δείχνει πως το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον των τάνκερ» αναφέρει το Bloomberg. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.
Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο «Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για επιθέσεις σε σημείο κλειδί για τον θαλάσσιο διάδρομο του Περσικού». Αναφέρει ότι η Τεχεράνη κατηγορείται για την επίθεση εναντίον δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν επιδεινώνοντας την ένταση μεταξύ χωρών και αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων στα στενά του Ορμούζ.
«Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη για τις επιθέσεις στα τάνκερ» αναφέρει και η WSJ. Η κυβέρνηση Τραμπ έφθασε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο» εκτιμά ότι όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Κόλπου «ίσως να δίνουν τον λόγο για μια νέα επίθεση» και σημειώνει: «Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να τυλιχθεί στις φλόγες σύντομα πάλι ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ να γίνουν το σκηνικό για έναν νέο πόλεμο των τάνκερ. Σίγουρο είναι μόνο το εξής: επιθέσεις κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων απαιτούν μια αποφασιστική διεθνή αντίδραση. Καταρχάς αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγεί σε μια διεξοδική, διεθνή έρευνα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πιθανών δραστών και κινήτρων, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις: τρομοκρατικές οργανώσεις, προβοκάτορες μυστικών υπηρεσιών, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Ο υπ. Εξωτερικών Σαρίφ οραματίζεται προβοκάτσιες, ενώ συγχρόνως απειλεί σιβυλλικά ότι όποιος υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για ασφάλεια». Τέλος η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο μόνος «σίγουρος χώρος» για να σταλούν ισχυρά μηνύματα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της για την νέα κρίση στον Περσικό Κόλπο σημειώνει σε διαφορετικό τόνο: «Το καλό νέο που έρχεται από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, όχι μακριά από τις ακτές του Ιράν, είναι ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι Βρετανοί και οι Ιρανοί θέλουν να διερευνήσουν τις υποθέσεις, εντούτοις η εικόνα ενός φλεγόμενου πλοίου τροφοδοτεί τον φόβο για μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει αναφορά για σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων, κι αυτό λίγο μετά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Έκτοτε πολλοί φοβούνται το χειρότερο».
Στη Βρετανία: «Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Μπόρις τώρα» αναρωτιέται η Daily Express, καθώς αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «πήρε κεφάλι» στην κούρσα διαδοχής για τον επόμενο επικεφαλής των Συντηρητικών και επόμενο πρωθυπουργό. Η εφημερίδα δείχνει τον κ Τζόνσον να χαιρετά τον κόσμο έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Daily Mail καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. «Με το ένα πόδι στην Ντάουνινγκ Στριτ» μετά τη χθεσινή επιτυχία του Τζόνσον στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για ανάδειξη αρχηγού των Εργατικών. Η Mail αναφέρει πως οι αντίπαλοί του επιχειρούν πλέον να «σαμποτάρουν τη στέψη» ισχυριζόμενη ότι ο κ Τζόνσον ήδη δέχεται επιθέσεις με στόχο «να τον εμποδίσουν απο το να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός».
Οι Times είναι μια από τις εφημερίδες που επικεντρώνονται στην επιτυχία του κ Τζόνσον αλλά επικεντρώνεται επίσης στις επικρίσεις που δέχεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που κατηγορείται ότι «αποφεύγει την τηλεοπτική αναμέτρηση». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωτοπόρος βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση» να αντιμετωπίσει άλλους συνυποψήφιους του ενώ ήδη κάποιοι έχουν πει «ναι» στο ντιμπέιτ.
Και οι Financial Times επίσης σημειώνουν ότι ο Τζόνσον έχει ήδη βγει μπροστά αλλά σημειώνει παράλληλα ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι πλέον άνδρες καθώς Άντρεα Λίντσομ και Έσθερ Μακβέι βγήκαν εκτός μαζί με τον Μαρκ Χάρπερ.
Για ακροδεξιά: Η νέα ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» έχει πλέον 73 ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο των 751 εδρών ενόψει της νέας ολομέλειας τον Ιούλιο. Αντικαθιστώντας την ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και Ελευθερίας» που είχε 36 έδρες στο περασμένο ευρωκοινοβούλιο. Η νέα ευρωομάδα περιλαμβάνει: Τη Λέγκα του Βορρά με 28 βουλευτές, τον Εθνικό Συναγερμό με 22, Η Εναλλακτική για τη Γερμανία 11, το κόμμα της Ελευθερίας Αυστρίας με 3, το κόμμα Φλαμανδικό συμφέρον με 3, οι Αληθινοί Φινλανδοί με 2, Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία της Τσεχίας με 2, το Λαϊκό κόμμα της Δανίας με 1, το Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας με 1. Οι 29 ευρωβουλευτές του Brexit και το ακροδεξιό Vox δεν έγιναν τελικά μέλη. Το τελευταίο προτίμησε να γίνει μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ το Brexit του Νάιτζελ Φάραζ μένει εκτός ευρωομάδας, αναφέρει η DW.
Στην Αλβανία: Με συντριπτική πλειοψηφία το αλβανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν 100 βουλευτές και άλλοι εφτά την καταψήφισαν. Κατόπιν αυτού εκτιμάται από τους πολιτικούς αναλυτές ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση, αργότερα, του προέδρου της Δημοκρατίας, που στην Αλβανία εκλέγεται από τη Βουλή. Ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα». Υποστήριξε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης, ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ’ όλους. Τόνισε, δε, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να συμβάλουν στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει και οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα η Εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα τη Δευτέρα. Ο Μπάσα εμπλέκεται από την Εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ
Για Β. Μακεδονία-ΕΕ: «Τον Σεπτέμβριο η απόφαση της Μπούντεσταγκ» αναφέρει η DW. Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή την υπόσχεση έδωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με πηγές από την βορειομακεδονική αντιπροσωπεία, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ αποτελούσε μια ύστατη προσπάθεια του προκειμένου να λάβει η χώρα του για φέτος μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ζάεφ είχε τονίσει ότι μια αναβολή της απόφασης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την σταθερότητα της κυβέρνησης του και θα έδινε τροφή σε ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις. Εκτός αυτού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία θα παραιτούνταν επειδή δεν θα ήταν σε θέση να τηρήσει αυτό που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας του: την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν άλλαζε το όνομα και το Σύνταγμα. Άλλωστε ο ίδιος είχε βασιστεί σε σχετικές διαβεβαιώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όπως η Άγκελα Μέρκελ. O κ. Ζάεφ φαίνεται να επιχειρηματολόγησε στη συνάντηση με την καγκελάριο ότι θα πρέπει η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από αυτή της Αλβανίας, η οποία επίσης επιδιώκει για φέτος μια θετική απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να πάρει κάποια ημερομηνία. Όλα αυτά τα επιχειρήματα φαίνεται να έπεισαν τελικά την καγκελάριο, η οποία θα πρέπει να πείσει τώρα από την πλευρά της και τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Γεγονός είναι ότι στην Κ.Ο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων CDU και CSU επικρατεί ένα αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ενδοιασμοί σχετίζονται με τη δράση του οργανωμένου έγκλημα σε αυτές τις χώρες, τη διαφθορά αλλά και αδυναμίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του δημοσίου. Πέραν αυτού, οι Χριστιανοδημοκράτες φοβούνται ότι μια θετική ψήφο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα την εκμεταλλευόταν το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) για προπαγανδιστικούς λόγους. Το φθινόπωρο διεξάγονται εκλογές σε τρία κρατίδια στην ανατολική Γερμανία. Σε δύο από αυτά το AfD βγαίνει σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη