Προβληματικά εξελίσσεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως προκύπτει από την τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι συντάκτες της αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζεται, αλλά με αργούς ρυθμούς και με έντονες ανισότητες σε όλη την επικράτεια].
Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι αρχές εκπλήρωσαν τη δέσμευση να ανοίξουν τουλάχιστον 120 Tοπικές Μονάδες Υγείας (ΤOMY) και έχουν πιάσει τον στόχο με 124 δομές, χάρη στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Με βάση τις τελευταίες αναφορές, ωστόσο, προκύπτει μάλλον μία στατική εικόνα σχετικά με την πρόοδο στην ευρύτερη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Ο εγγεγραμμένος πληθυσμός στον οικογενειακό γιατρό μέχρι στιγμής αριθμεί μόνο 2 εκατομμύρια άτομα.
Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τις καθυστερήσεις στη δυσκολία πρόσληψης γενικών γιατρών, η οποία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο ενόψει του ανοίγματος επιπλέον ΤOMY.
Για να τηρηθεί η δέσμευση της χώρας μας στο Eurogroup για άνοιγμα 240 TOMY έως τα μέσα του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης του δικτύου θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.
Η σημερινή εικόνα είναι μία ανομοιογενής κατανομή των TOMY στην επικράτεια. Λιγότερες από 30 μονάδες είναι διαθέσιμες στην περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει 50 δήμους και περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας.
Η δημιουργία των ΤΟΜΥ έχει αντιμετωπιστεί με έντονο προβληματισμό από γιατρούς και παράγοντες του χώρου της Υγείας.
Το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών και η αδυναμία να λειτουργήσουν οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ) καθιστούν το εγχείρημα ανεφάρμοστο.
Στο μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις νέες δομές, έχει αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Νίνα Κομνηνού