Στελέχη των Τόρις που υποστηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον στην «κούρσα» για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ασκούν πιέσεις να μην υπάρξει και νέα αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η κυβέρνηση της κ. Μέι έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως γράφει σήμερα η Sun – «η υπομονή των σκληροπυρηνικών Brexiteers της κυβερνητικής παράταξης εξαντλείται» – με αποτέλεσμα βουλευτές που ανήκουν στην αντιευρωπαϊκή ομάδα European Research Group να απειλούν ότι θα αποσκιρτήσουν στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ εάν μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον παρατείνει την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ανώτερος πρώην υπουργός που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημείωσε στην εφημερίδα The Sunday Express ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκαταλείψει εγκαίρως την ΕΕ τότε – «οι δωρητές θα στρέψουν την πλάτη στο Συντηρητικό κόμμα, τα μέλη και οι βουλευτές θα αποχωρήσουν …».
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η Τερέζα Μέι , ως απερχόμενη πρωθυπουργός, προσπαθεί να «αποδεσμεύσει» £27 δισ. για την παιδεία πριν εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο. Η προσπάθεια της αυτή έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης που θεωρούν ότι η κ. Μέι επιδιώκει να «δεσμεύσει» τον κατά τα φαινόμενα μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας , τον κ. Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με την Telegraph, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η κ. Μέι παραμένει ακόμα «πρωθυπουργός». Όμως, προσθέτει η εφημερίδα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι επιπλέον δαπάνες για την παιδεία είναι μια «ανήθικη απόφαση» και δεν αποκλείεται να περιορίσουν την ικανότητα του διαδόχου της Τερέζα Μέι να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Φιλοδοξίες για υπουργικές θέσεις
Στο μεταξύ η εφημερίδα The Sunday Times γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επελαύνει ακάθεκτος προς την Ντάουνινγκ Στριτ και ήδη ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος που διεκδικούν την ηγεσία των Τόρις συνωστίζονται παράλληλα στο γραφείο του για να διεκδικήσουν υπουργικές θέσεις σε μία μελλοντική κυβέρνηση υπό τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών και κάποτε δήμαρχο Λονδίνου.
Τρεις από τους επίδοξους διαδόχους της Τερέζα Μέι σε συνεντεύξεις τους στους Τάιμς της Κυριακής αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Τζόνσον.
Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ φιλοδοξεί να αναλάβει το υπουργείο Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
O υπουργός των Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ θα επιθυμούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του υπουργού των Οικονομικών. Ο κ. Τζάβιντ έχει μάλιστα σχέδια για έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης με στόχο την τόνωση της οικονομίας στην περίπτωση που η Βρετανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα πάντα με τους Sunday Times, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναφορικά με το Brexit , o Ντόμινικ Ράαμπ, έχει κάνει προτάσεις στον Μπόρις Τζόνσον για τη μεταναστευτική πολιτική και θα ήθελε ως υπουργός των Εσωτερικών να εφαρμόσει ένα σύστημα επιλογής μεταναστών παρεμφερές με αυτό που εφαρμόζεται στην Αυστραλία (points system) .
Απαισιοδοξία των ψηφοφόρων
Πρωτοσέλιδο θέμα στην εφημερίδα The Observer είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Britain Thinks και που αφορούσε τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί ένα κλίμα ασυνεννοησίας, αδιαλλαξίας και αντιπαράθεσης και ότι οι Βρετανοί είναι τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες. «Πρόκειται για μια κοινωνία που την έχουν διχάσει οι ταξικές ανισότητες, η γεωγραφία και το Brexit», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.
Η έρευνα που έγινε με δείγμα 2.000 και πλέον ανθρώπους αποκαλύπτει επίσης μια εκπληκτική έλλειψη πίστης στο πολιτικό σύστημα, με λιγότερο από το 6% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι οι πολιτικοί τους καταλαβαίνουν.
Βύρων Καρύδης