Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

267

Η έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Ντ. Τραμπ είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία των Συντηρητικών στη Βρετανία.

Για Τουρκία – Ε.Ε:

Η πρώτη «μάχη» στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε θετικό πρόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει ο Πολίτης. Η ανακοίνωση από πλευράς υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι ο «Πορθητής» κάνει ήδη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν άφησε ουσιαστικά κανένα περιθώριο στους Ευρωπαίους εταίρους. Στα συμπεράσματα καταγράφεται, μεταξύ άλλων, πως «το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων να υποβάλουν προτάσεις-επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καμία καθυστέρηση». Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα υλοποιηθεί στις 20-21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, καθώς η σαφής αναφορά σε ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο προς τους αρχηγούς των κρατών μελών για τη λήψη ανάλογων αποφάσεων.
Στα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα εξετάσει η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, στην προετοιμασία των μέτρων αυτών η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει καμία εμπλοκή. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ετοιμάσουν κείμενο επιλογών με πιθανά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, λέγοντας ότι πιθανόν να τεθούν στο τραπέζι τα προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία. Παράλληλα, σημείωσε πως η Φεντερίκα Μογκερίνι ενδεχομένως να προτείνει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε βάρος όσων εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ή πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
«Θέση μου ήταν πάντα το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση της «τδβκ», ανέφερε σε διαδικτυακή του συνέντευξη στο Haber Kibris o Κουντρέτ Οζερσάι. Πρόσθεσε ακόμη πως ο Μουσταφά Ακιντζί συζητούσε το άνοιγμα της πόλης κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν αποφασίστηκε ακόμη το καθεστώς κάτω από το οποίο θα γίνει το άνοιγμα της πόλης, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο». Χθες το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα αποφάσισε τη σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Σε δηλώσεις του ο κ. Οζερσάι σημείωσε ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, θα καθοριστεί και η πολιτική που θα ακολουθήσουν στο θέμα της Αμμοχώστου. Πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση» θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».
«Η Τουρκία δεσμεύεται να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η Hurriyet. Δεν θα αποτρέψει κανείς και τίποτα την Τουρκία από το να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να επιδιώκουμε την κατοχύρωση δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε στη διάρκεια δείπνου με έναν τοπικό σύνδεσμο. Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο. Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ανέφερε ότι «η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των συνεταίρων του νησιού, των Τ/Κ. Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι “οι Τ/Κ έχουν προτείνει την σύσταση κοινής ενεργειακής επιτροπής για τις πηγές ενέργειες του νησιού και τα έσοδα ενέργειας, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Ε/κ πλευρά”. “ Μέχρι να βρεθεί λύση στο νησί, η σύσταση κοινής ενεργειακής πολιτικής θα είναι ένα θετικό βήμα και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών θα διευκολυνθεί η περιεκτική λύση”, αναφέρεται.

Για Ευρωπαϊκό – Ε.Ε:

Οι έξι πρωθυπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τη διαπραγμάτευση σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε την επόμενη 5ετία θα συναντηθούν ξανά αύριο το πρωί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι σε αυτή τη Σύνοδο θα θέσει το ερώτημα σε ψηφοφορία σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Επομένως, η πίεση είναι θεωρητικά μεγάλη – αλλά άτομα με καλή γνώση του θέματος λένε ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση. Σε αυτή τη φάση μάλιστα μια ψηφοφορία γύρω από τους επικεφαλής υποψηφίους των ευρωομάδων ίσως να πλήξει την όλη διαδικασία και να δημιουργήσει τις συνθήκες για θεσμικό πόλεμο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του ευρωκοινοβουλίου (εκτός πια και αν όλοι αυτό θέλουν).
Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών εξέλεξαν την Ισπανίδα ευρωβουλευτή Ιράτσε Γκαρθία ως την νέα τους επικεφαλής μια μέρα μετά την απόφαση του Ούντο Μπουλμαν να παραιτηθεί από τη σχετική διαδικασία. «Είναι τεράστια τιμή για εμένα να ηγηθώ των Σοσιαλδημοκρατών» δήλωσε η Γκαρθία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο.
«Γαλλο -γερμανικός άξονας σχετικά με τη διεύρυνση» Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για μια απόφαση σχετικά με τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις – λόγω του συνεχιζόμενου γαλλικού σκεπτικισμού και του γερμανικού… προγράμματος. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη η Μπούτεσταγκ δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου «δίνοντας επί της ουσίας έναν τέλειο τρόπο στη Γαλλία να καθυστερήσει την ολη διαδικασία». «Κάποιες φορές έχουμε την εντύπωση ότι η Γαλλία απλά κλωτσάει το τενεκεδάκι για την επόμενη Κομισιόν ώστε να επανεκκινηθεί η όλη διαδικασία και να χρειάζεται περισσότερος χρόνος» προσέθεσε μιλώντας στο Politico. Οι περισσοτεροι διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico δήλωσαν βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει σίγουρα τον Οκτώβριο ημερομηνία.
Στο μεταξύ, χθες συναντήθηκαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι για να συζητησουν τις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις και σειρά «κοινών θεμάτων και προκλήσεων» σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι τελευταίες αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, το Αφγανιστάν, την Κούβα, το Ιράν, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βενεζουέλα. Λίγο πριν τη συνάντηση τους ωστόσο σύμβουλος της Μογκερίνι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αυξανομενη ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως συμφωνα με τον γερμανικο Τύπο δήλωσε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» ότι το Ιράν ήταν πίσω από την επίθεση εναντίον των δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν και προειδοποίησε την Τεχεράνη για επιπτώσεις σε ενδεχόμενη παραβίαση της συμφωνίας του 2015.

Για Ντράγκι:

«Η ΕΚΤ δίνει σήμα για ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Τραμπ» αναφέρει η WSJ.

«Ντράγκι εναντίον Τραμπ» σχολιάζουν και οι FT. Η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής άνοιξε νέο μέτωπο στον νομισματικό πόλεμο ευρώ/δολαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι επιχειρεί να ρίξει το ευρώ για να αποκομίσει συγκριτικό πλεονέκτημα στο εμπόριο με τις ΗΠΑ. Η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε πτώση του ευρώ αλλά και των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τα χρηματιστήρια να βγαίνουν οι μεγάλοι ευνοημένοι της υπόσχεσης για νέο φθηνό χρήμα. Μιλώντας στο συνέδριο για τα 20 χρόνια της ΟΝΕ χθες στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση της οικονομίας με νέο φθηνό χρήμα, αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίσει να υποχωρεί και η οικονομία παραμείνει σε στασιμότητα.Ο Ιταλός τραπεζίτης έχοντας τέσσερις ακόμη μήνες έως ότου παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στον διάδοχό του, βλέπει την επικείμενη ευρωπαϊκή επιβράδυνση να απειλεί την παρακαταθήκη του. Όταν ο Ντράγκι αναλάμβανε τα ηνία της ΕΚΤ το 2011, αντιμετωπιζόταν με καχυποψία ως Ιταλός. Πολύ γρήγορα ωστόσο απέκτησε το προσωνύμιο «σούπερ Μάριο», καθώς η υπόσχεσή του το 2012, να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους που ταλάνιζε την Ευρωζώνη, έγινε πραγματικότητα με την ποσοτική χαλάρωση, τα αρνητικά επιτόκια και την επαναγορά κρατικών ομολόγων, που βοήθησαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να συνέλθουν από το αρχικό σοκ. Η ετοιμότητα ωστόσο του «σούπερ Μάριο» να απαντήσει στις τάσεις ύφεσης με νέα υπερχαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, που άδραξε την ευκαιρία για μια νέα επίθεση, τσουβαλιάζοντας Ευρωζώνη και Κίνα για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι θα έρθει επιπλέον στήριξη, η οποία προκάλεσε αμέσως την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάνοντάς το άδικα ευκολότερο για αυτούς να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ», έσπευσε να γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγα λεπτά αφότου έγιναν οι δηλώσεις Ντράγκι. «Το κάνουν αυτό για χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους», συμπλήρωσε

Για Τραμπ:

«Επίσημη έναρξη εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα το 2020 σε συγκέντρωση στην Φλόριντα από τον Τραμπ» αναφέρει η DW.

«Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για το 2020 ο Ντ. Τραμπ» αναφέρουν και οι FT.

Πυροδοτώντας κραυγές χαράς και επευφημίες από χιλιάδες υποστηρικτές του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεκινά την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα, τον Νοέμβριο του 2020. «Αρχίζω επίσημα την εκστρατεία μου για μια δεύτερη θητεία», είπε ο μεγιστάνας μπροστά στους περίπου 20.000 οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Ορλάντο, στη Φλόριντα, υποσχόμενος να «διατηρήσει το μεγαλείο της Αμερικής» («Keep America Great»), φράση που αποτελεί την αναμενόμενη συνέχεια του κεντρικού συνθήματος της εκστρατείας του το 2016, που ήταν «Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της» («Make America Great Again») αναφέρει το Politico

Στη Βρετανία:

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος είναι το βασικό θέμα στις σημερινές σελίδες του βρετανικού Τυπου. Ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον Μπόρις Τζόνσον που προηγείται κατά πολύ των συνυποψηφίων του αλλά και της πρώτης δημόσιας εμφάνισης του.
Για την εφημερίδα i η χθεσινή συζήτηση δεν είχε ρυθμό και ήταν μάλλον χαοτική, αλλά καταλήγει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τελικά παρέμεινε αλώβητος. «Οι αντίπαλοι του δεν κατόρθωσαν να τον κατατροπώσουν» συμπεραίνει στο πρωτοσέλιδο της.
Η Daily Mail αναφέρει ότι κανένας από τους αντιπάλους του δεν κατόρθωσε να τον διαλύσει, ενώ για τη Sun επίσης κανείς δεν του έριξε το γάντι…
Από την πλευρά της η Daily Express πιστεύει ότι εμφανίστηκε αξιόπιστος και μετρημένος καθώς απέφυγε τα συνήθη χαρακτηριστικά του το ιδιαίτερο χιούμορ του, την καυστική γλώσσα αλλά και τη πληθωρική παρουσία που συνήθως έχει στη διάρκεια συνεντεύξεων.
Για τον Guardian ωστόσο ο κ Τζόνσον αναγκάστηκε να βγει αμυνόμενος, ενώ για πρώτη φορά έκανε πίσω σε αρκετές από τις θέσεις του υπό την πίεση των ερωτήσεων των τηλεθεατών και των απαντήσεων των αντιπάλων του.
Από την πλευρά τους οι Times συμπεραίνουν ότι απέτυχε να εγγυηθεί ότι θα βγει από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου και υποβάθμισε σε έναν «στόχο» τα μεγαλεπίβολα σχέδια του να περικόψει φόρους για τους υψηλόμισθους.
Η Daily Telegraph θεωρεί ότι οι κκ Τζόνσον και Ρόρι Στιούαρτ – ο πρωτοπόρος και ο αουτσάιντερ ήταν οι «νικητές» του χθεσινού ντιμπέιτ. «Ήταν το σόου των Μπόρις και Ρόρι» αναφέρει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.
Αλλά η Daily Mirror δεν εντυπωσιάστηκε από κανέναν λέγοντας πως οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν χθες στο ντιμπέιτ να απαντήσουν σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα. «Είναι κάποιος από αυτούς ο επόμενος πρωθυπουργός μας; Τι αστείο!»
Στο μεταξύ σχολιάζοντας γενικά το ντιμπέιτ στο βασικό της άρθρο η Telegraph περιγράφει τη διαδικασία ως μη εποικοδομητική ενώ η Mail τη χαρακτηρίζει διαδικασία διαγωνισμού κραυγών.
Από την πλευρά τους οι Times αναφέρουν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρόκειται να στηρίξει σήμερα μια κίνηση για το κόμμα του προκειμένου να αλλάξει την πολιτική του γύρω από το Brexit στηρίζοντας πλέον την προοπτική δεύτερου δημοψηφίσματος υπό οποιαδήποτε συνθήκη.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το συμβούλιο σήμερα υπό τον Κόρμπιν θα συζητήσει το σχέδιο να μετατραπεί η στάση των Εργατικών αποφασιστικά υπερ της παραμονής στην Ε.Ε. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος δήλωσε μάλιστα «πως ήρθε τελικά η στιγμή».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο κ Κόρμπιν θα παρουσιάσει αναλυτικά τη θέση των Εργατικών στη διάρκεια ομιλίας του μέσα στην εβδομάδα.

Για Ελλάδα:

4.930 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σήμερα στη Μόρια, σημειώνει η εφημερίδα Tageszeitung. Όπως επισημαίνει, «λίγοι λαμβάνουν άσυλο. Μερικοί αποστέλλονται στην Τουρκία. Κάποιοι επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη. Αλλά οι περισσότεροι απλώς περιμένουν». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Λέσβο συνομιλεί με πολλούς από τους διαμένοντες στον καταυλισμό και διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι διηγούνται λίγο πολύ τα ίδια: «Έχουν πουλήσει τα πάντα, λένε αυτοί οι άνθρωποι. Εδώ αρρωσταίνουν, αλλά πρέπει να περιμένουν. Για φαγητό μία ώρα, τρεις φορές την ημέρα. Για ραντεβού στον γιατρό έναν μήνα. Για μία πρώτη συνέντευξη μετά την αίτηση ασύλου έναν χρόνο. Πολύς χρόνος, ακόμη και για ενήλικες. Αλλά πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της Μόριας είναι παιδιά. Χάνουν πολύ χρόνο. Δεν υπάρχει σχολείο, παρά μόνο μία ΜΚΟ από την Ελβετία που κάνει κάποια μαθήματα. Το μόνο που κανονίζεται γρήγορα εδώ είναι η επιστροφή: όποιος θέλει να γυρίσει στη χώρα από την οποία προέρχεται, μπορεί να απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πολύ γρήγορα θα βρεθεί στο αεροπλάνο της επιστροφής».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος παραμένει προφανώς στον περίβολο γιατί, όπως σημειώνει, «είναι αδύνατον για έναν δημοσιογράφο να εισέλθει στο εσωτερικό του καταυλισμού και να μιλήσει με τους υπεύθυνους. Μόνο ο αποκαλούμενος ‘Ελαιώνας’ είναι προσβάσιμος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να φροντίσει τους πρόσφυγες. Αλλά κάθε τόσο λέγεται ότι δεν απορροφά τα χρήματα πλήρως ή εγκαίρως». Πάντως ο απεσταλμένος της Tageszeitung βλέπει ευθύνες και στις Βρυξέλλες: «Η Κομισιόν δεν θέλει τα αποκαλούμενα hotspots μόνο για την καταγραφή (των προσφύγων). Ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί κανείς εκεί για μεγάλο διάστημα προσλαμβάνει στρατηγικό χαρακτήρα και λειτουργεί ως αποτροπή»

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *