Τη θέση ενός από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο κατέχει πλέον το Μουσείο της Ακρόπολης με 14.500.000 επισκέπτες στα 10 χρόνια της λειτουργίας του.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 εόρτασε τα 10α γενέθλια του και από σήμερα ανοίγει για το κοινό η νέα αίθουσα, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του μουσείο και παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης.
Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνισε, σε επάλληλες φάσεις.
«Η ανασκαφή αυτή είναι πολύ σημαντική. Βρίσκεται σε μια περιοχή για την οποία ο Θουκυδίδης στο δεύτερο βιβλίο του, που μιλάει για την ιστορία της Αθήνας, λέει ότι είναι η αρχαιότερη της Αθήνας. Και επιχειρηματολογεί με τον δικό του τρόπο λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται το πανάρχαιο ιερό του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Γης, το ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, το ιερό του Εν Λίμναις Διονύσου. Επίσης οι ανασκαφές έφεραν στο φως στη νοτιοδυτική γωνία έξω από το μουσείο το ιερό του Κόδρου, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παντερμαλής.
Από την Τρίτη 11 Ιουνίου παρουσιάζεται η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Σμίλη και μνήμη, η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Μπούρα, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης.
Η σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του μουσείου με ελεύθερη είσοδο για του επισκέπτες.
Με στόχο κάθε χρόνο το μουσείο να κατέχει και μια διάκριση, ο Πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής αναφερόμενος στην μουσειακή πολιτική τόνισε μεταξύ άλλων : τη δημιουργία αναπαραστάσεων με βάση τη ψηφιακή τεχνολογία για την ανάδειξη της μεγάλης συλλογής, που είναι η αρχαϊκή πολυχρωμία, καθώς και την κατασκευή γέφυρας στην περιοχή της δυτικής ζωφόρου, ώστε ο επισκέπτης να δει από πολύ κοντά τη μαεστρία που δουλεύτηκαν τα γλυπτά.
Σε ερώτηση σχετική με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους εξέφρασε την άποψη ότι αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει «ξαφνικά και απρόσμενα» προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση απ όλες τις πλευρές.
Βίκυ Παπαστεφάνου