Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Τζέντα για να έχει διαβουλεύσεις με περιφερειακούς συμμάχους καθώς έχουν ενισχυθεί οι εντάσεις με την Τεχεράνη αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε ένα στρατιωτικό πλήγμα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αντίποινα για την κατάρρευση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροπλάνου από το Ιράν.
Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί στη συνέχεια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει πως η Ουάσινγκτον θέλει συνομιλίες με την Τεχεράνη ακόμη και την ώρα που σχεδιάζει να επιβάλει «σημαντικές» νέες οικονομικές κυρώσεις.
«Θα μιλήσουμε με (τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι στρατηγικά ευθυγραμμισμένοι και για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό, ένα συνασπισμό … που να κατανοεί αυτή την πρόκληση», δήλωσε ο Πομπέο.
Ο Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους.
Παραμένει η ένταση
Οι εντάσεις έχουν ενισχυθεί έπειτα από επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε πετρελαιοφόρα στoν Κόλπο, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν, την κατάρριψη του αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου την περασμένη εβδομάδα και τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τους Χούτι της Υεμένης που είναι σύμμαχοι του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, την ευθύνη για τις οποίες δεν εχει αναλάβει κανένας.
Δεν είναι σαφές αν ο Πομπέο θα αναφέρει το ζήτημα του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μετά την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία ο παγκόσμιος οργανισμός ζητεί να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου και άλλων ανώτερων αξιωματούχων του βασιλείου δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σε βάρος τους.
Ανέλαβε την ευθύνη κατάρριψης του drone η Τεχεράνη
Στο μεταξύ Ο ιρανός υποναύαρχος Χουσεΐν Χανζαντί τόνισε σήμερα ότι η κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε «σθεναρή αντίδραση» του Ιράν στις αμερικανικές κινήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να «επαναληφθεί».
«Όλοι είδαν την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους», δήλωσε ο υποναύαρχος Χανζαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η σθεναρή αντίδραση μπορεί να επαναληφθεί, κι ο εχθρός το γνωρίζει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ενώ λίγο αργότερα Ουδεμία κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν «ήταν επιτυχής», τόνισε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί.
«Τα μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν οι κυβερνοεπιθέσεις που φέρονται να έγιναν εναντίον του Ιράν έγιναν στ’ αλήθεια», ανέφερε ο υπουργός. «Πέρυσι εξουδετερώσαμε 33 εκατομμύρια επιθέσεις χάρη στο [εθνικό] τείχος προστασίας», ανέφερε. Οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων «προσπάθησαν σκληρά, αλλά δεν διεξήγαγαν επιτυχή επίθεση», επέμεινε.
Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεντάγωνο εξαπέλυσε την Πέμπτη κυβερνοεπίθεση για να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε το Σάββατο ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας ιρανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος.
Ο Αζαρί Τζαχρομί χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον συστημάτων πληροφορικής της χώρας «κυβερνοτρομοκρατία» και υπενθύμισε τον ιό Stuxnet, τον πρώτο που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για να διαπραχθεί επίθεση εναντίον εξειδικευμένων βιομηχανικών συστημάτων, που εξαπολύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με στόχο υπολογιστές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο ιός, που γενικά πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε το 2010, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Νατάνζ. Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες κλιμακώνονται κατ’ αυτήν.
Συναντήσεις συμβούλων εθνικής άμυνας
Μία ιδιαίτερης σημασία συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μπόλτον, ο Ρώσος ομόλογός του Νικολάι Πατρουσέφ και ο Ισραληνικός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Στόχος της συνάντησης που θα συνεχιστεί και αύριο με διαβουλεύσεις, είναι η λήψη αποφάσεων που θα ενισχύσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, με το βλέμμα πάντα στις επεκτατικές βλέψεις του Ιράν που θέλει να διευρύνει την επιρροή του με αφορμή το Συριακό.