Με το βλέμμα στραμμένο ήδη την επομένη των εκλογών η Φώφη Γεννηματά παρρουσίασε τους βασικούς άξονες του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής αφού έσπευσε να θέσει εκ νέου το διακύβευμα των εθνικών εκλογών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο “Ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του για την διακυβέρνηση που επιθυμεί. Το δίλημμα είναι καθαρό: Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες”. Η κ. Γεννηματά δεν παρέλειψε και απο το σημερινό βήμα να αναφερθεί στο νέο κεντρικό αφήγημα του ΚΙΝΑΛ που σηματοδοτεί την στροφή απο την 3η διερευνητική εντολή στην υπεύθυνη αντιπολίτευση και την εγγύηση πολιτικής σταθερότητας. Υπενθυμίζεται οτι μέχρι πρότινος η Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης μόνο επί συγκλίσεων σε προγραμματική βάση και υπό την προυπόθεση οτι το ΚΙΝΑΛ θα λάμβανε την τρίτη διερευνητική εντολή.
Σταδιακά ωστόσο μετά τις ευρωεκλογές, η κ. Γεννηματά τόσο σε ομιλίες κομματικών οργάνων όσο και σε πρόσφατη ομιλία της για το επιχειρείν, μετατοπίζεται απο τη συγκεκριμένη θέση, η οποία αντικαθίσταται πλέον με το τρίπτυχο ισχυρό κίνημα αλλαγής , υπεύθυνη αντιπολίτευση, εγγύηση σταθερότητας για πολιτική ομαλότητα. Δηλώνει δηλαδή οτι θα μπορούσε να συνδράμει την επόμενη κυβέρνηση, όχι υπό το πρίσμα της συμμετοχής σε αυτήν αλλά της ανοχής κάτα κάποιο τρόπο. Δείχνοντας σε αυτή την κατεύθυνση η Φώφη Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων:
“Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό.Σημαίνει εγγύηση απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ και απέναντι σε έναν ανεύθυνο και αχαλίνωτο ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Με πίστη στην ανάγκη για ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ , στα Εθνικά Θέματα και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Που εκφράζεται-όπως είπε- με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, την Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις”.Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, διερωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά “Ποιος άραγε θα επενδύσει τα χρήματά του αν κυριαρχούν διχαστικές λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις;”
Η Κυβέρνηση Τσίπρα φεύγει αφήνοντας πίσω βαριά κληρονομιά
Η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε βολές κατά της απερχόμενης κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων: για χαμηλή ανάπτυξη με πολύ υψηλή ανεργία, αποεπένδυση του παραγωγικού δυναμικού με πολλές επιχειρήσεις στο «κόκκινο», και εχθρική στάση απέναντι στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτική και για το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος (180% του ΑΕΠ) που απειλεί, όπως είπε, το μέλλον μας , κυρίως όμως για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εως το 2022 και ελάχιστα χαμηλότερα εως το 2040 που οδήγησαν σε δριμύτατη φορολογία των μικρομεσαίων και αφαίμαξη του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Πυρά και κατά της ΝΔ
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, άσκησε σφοδρή κριτική και στη ΝΔ λέγοντας :από την μια μεριά βασίζει όλη τη στρατηγική της στο δόγμα των οριζόντιων φορο-απαλλαγών. Προσδοκά ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και έτσι αυτόματα έρχεται και η ανάπτυξη, για την οποία άλλο συγκεκριμένο σχέδιο δεν φαίνεται να διαθέτει. Όπως διευκρίνισε η Φώφη Γεννηματά, μόνη της η μείωση του φορολογικού συντελεστή επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν φέρνει υποχρεωτικά και ισχυρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η πολιτική που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει τις ήδη διευρυμένε κοινωνικές ανισότητες και να προκαλέσει νέες αβεβαιότητες για την πορεία και την σταθερότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τρεις απαραίτητες προυποθέσεις
Η κ. Γεννηματά αφού υπογράμμισε οτι είναι απαραίτητη μια νέα πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και τη δημιουργία βιώσιμη ανάπτυξης αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προυποθέσεις: Η πρώτη: Να τελειώνουμε με την πόλωση, την υποβάθμιση των θεσμών και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδύσεις.
Η δεύτερη: Ένα αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική Ιδιοκτησία για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ότι καθηλώνει την χώρα διεκδικώντας άμεσα την αλλαγή των δεσμεύσεων για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ. Η Τρίτη: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.
12+1 βασικές δεσμεύσεις μας για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αφού αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ελλάδας, παρουσίασε στις 12+1 δεσμεύσεις του κόμματος για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις που έχουν ως εξης:
1ον Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου. Το ίδιο και για τις προσλήψεις στην Βουλή.
2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.
Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
4ον: Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.
Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Την μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%. Του χαμηλού απο το 13% στο 11%.
Την μείωση του φόρου για τους αγρότες στο 13%.Ακατάσχετο και αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις.
Απαραίτητη αναφορά για τους μικρο-ομολογιούχους των οποίων τα ομόλογα κουρεύτηκαν από το
PSI. Δέσμευση για την κατάθεση Πρότασης Νόμου που θα αναγνωρίζει έμπρακτα την ζημιά που
έπληξε το διαθέσιμο εισόδημά τους και αποκτάσταση με αναδρομική διάταξη που θα συνδυάζει
φορολογικές ρυθμίσεις και επιστροφές της εισφοράς αλληλεγγύης.
5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο.
6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου
7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.
8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
9ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.
Εξυγίανση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την διασφάλιση της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
10ον Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών
Νέα κατεύθυνση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας.
11ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.
Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων: Να μειωθεί το τελικό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Όχι όμως με την εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα –όπως γίνεται σήμερα-που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.
12ον Εκσυγχρονισμός Κεφαλαιοαγοράς και Χρηματιστηρίου
12+1 Δράσεις για την κλιματική Αλλαγή.
Τέλος, η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες,δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για: Για τα Νοικοκυριά: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Για τους Συνταξιούχους: Νέο ΕΚΑΣ. Κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και κατώτερο εισόδημα τα 700 ευρώ για το ζευγάρι.Για τον κόσμο της εργασίας. Αύξηση του κατώτερου μισθού και προσδιορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΕΓΣΣΕ.Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.
Για τα νέα ζευγάρια: 200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται (Ανεξάρτητα από το οικογενειακό επίδομα).Κάλυψη όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κατερίνα Παπαβασιλείου