Search

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

313

Η συνεχιζόμενη ένταση στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ιράν:

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της αμερικανικής και της ιρανικής ηγεσίας, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η πιο μισητή και κακόβουλη κυβέρνηση του κόσμου, που βρίσκεται πίσω από πολέμους, αποσταθεροποιητικές κινήσεις και εκμετάλλευση άλλων χωρών, διατυπώνει κατηγορίες και εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του ιρανικού έθνους», δήλωσε ο Χαμενεΐ στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους της ιρανικής Δικαιοσύνης, στην Τεχεράνη.
Η πρόταση των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι μια απάτη, εκτίμησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στη συνάντηση είπε πως: «Οι διαπραγματεύσεις είναι μια απάτη για αυτό που πραγματικά θέλουν. Έχεις ένα όπλο στα χέρια σου και δεν τολμούν να πλησιάσουν. Λένε: άφησε το όπλο, ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μαζί σου. Αυτές είναι οι διαπραγματεύσεις». Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις «σκληρές» κυρώσεις των ΗΠΑ και τις «προσβολές», μία ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις εναντίον του ίδιου και άλλων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων. «Οι πιο κακοήθεις αξιωματούχοι της (αμερικανικής) κυβέρνησης κατηγορούν το Ιράν και το προσβάλλουν. Το ιρανικό έθνος δεν θα παραδοθεί και δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε αυτές τις απειλές», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα», ούτε καν με τις ΗΠΑ. «Το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων», τόνισε την Τρίτη ο Ροχανί, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθούν στο ιρανικό ζήτημα, στο περιθώριο της συνόδου του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο Ροχανί δήλωσε επίσης στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου, ότι η συμμόρφωση της χώρας του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί». «Αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται» από τη συμφωνία, ‘»θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του», προειδοποίησε ο Ροχανί, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν «δεν θα επαναδιαπραγματευθεί ποτέ τη συμφωνία».

Απο την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα στο Τόκιο όπου βρίσκεται ότι θα κάνει τα μέγιστα τις επόμενες ημέρες ώστε
«να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση» μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση», πρόσθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στρατιωτικού τύπου».

Στο σενάριο του πολέμου με το Ιράν επανήλθε χθες ο Τραμπ, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε απειλήσει με «αφανισμό» την Ισλαμική Δημοκρατία. «Ελπίζω ότι δεν θα πάμε (σε πόλεμο), αλλά αν συμβεί κάτι, θα είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox Business Network για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν. «Δεν μιλάω για αποστολή στρατιωτών στο έδαφος… λέω μόνο ότι, αν συμβεί κάτι, δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ», προσέθεσε. Με την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης να παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, η Μόσχα προσφέρθηκε να παίξει ρόλο μεσολαβητή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να πείσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε «πολιτισμένο» διάλογο. «Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, να τερματιστεί η πολιτική των τελεσιγράφων, των κυρώσεων και των εκβιασμών», προσέθεσε.

Στο χθεσινό πρώτο ντιμπέιτ των δέκα υποψηφιων για το χρίσμα από το Δημοκρατικό κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021 ο Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ στο θέμα του Ιράν ήταν ο μόνος που είπε πως δεν στηρίζει τη συμφωνία με την Τεχεράνη και πως ηταν λάθος. Ωστόσο όταν πιέστηκε να εξηγήσει το γιατί δήλωσε ότι «θα κάνει το καλύτερο δυνατο για να εξασφαλισει τη χώρα».
Για παιδάκι – Μεξικό: Μια δραματική φωτογραφία ενός δίχρονου κοριτσιού από το Ελ Σαλβαδόρ που πνίγηκε αγκαλιά με τον 25χρονο πατέρα του, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε και να φθάσουν στις ΗΠΑ έχει συγκλονίσει τη χώρα. Η σκληρή φωτογραφία της μικρής Βαλέρια Ραμίρες και του πατέρα της Οσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες Ραμίρες δημοσιεύθηκε την ώρα που η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ επιχειρούν να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο χρηματοδότησης των προσφυγικών εγκαταστάσεων και της συνοριοφυλακής. «Οι θάνατοι του Οσκαρ και της Βαλέρια δείχνουν ότι έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας και της απελπισίας που ωθούν τους ανθρώπους σε επικίνδυνα ταξίδια με την προοπτική μιας ζωής με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το Ελ Σαλβαδόρ, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, συγκλονίζεται από τη βία των συμμοριών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δυσχεράνει τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος ασύλου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αύξηση των παράνομων διασχίσεων των συνόρων. Η δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών στο κέντρο κράτησης βρεφών και παιδιών κοντά στο Ελ Πάσο οδήγησε την Τρίτη στην παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων. Ο νέος επικεφαλής Μαρκ Μόργκαν έχει υποστηρίξει τις επιχειρήσεις «σκούπα» σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες πακέτο 4,5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των υποδομών γύρω από τα σύνορα.
Στο χθεσινό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών το μεταναστευτικό ήταν ένα θεμα με τον γερουσιαστή Τζούλιαν Κάστρο να αναφέρεται συγκεκριμένα και συγκινημένος στη φωτογραφία αυτή. «Ειλικρινά θα πρέπει σημερα να νιώθουμε όλοι εξοργισμένοι» είπε.

Στην Ε.Ε:

Το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάραζ Brexit και οι Πεντάστεροι της Ιταλίας έχασαν την αρχική προθεσμία για να κάνουν ευρωομάδα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση αλλά θα έχουν και λιγότερους συνεργάτες και επίσης δικαιούνται λιγότερο χρόνο στην ολομέλεια. Τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να συγκροτήσουν ομάδα οποιαδήποτε στιγμή. Την ίδια ώρα πάντως ο Φάραζ κατηγορείται για «σοβαρή παραβίαση» του κώδικα δεοντολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει διαρροής που έγινε απο κοινοβουλευτική επιτροπή. Η επιστολή που διέρρευσε στο Channel 4 News είχε παραλήπτη τον πρόεδρο, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Ο Μπάμπις επέζησε»: Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας υπό τον Αντρέι Μπάμπις επιβίωσε χθες της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση μομφής μετά τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση επιχείρησης του.
Η νέα πρωθυπουργός Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε στο TV2 οτι θέλει η σημερινή Επίτροπος Μαγκρέτ Βεστάγκερ να παραμείνει στη θέση της. «Θα προτείνουμε στην ήδη διορισμένη επίτροπο, Μαργκρέτ Βεστάγκερ να παραμείνει ώστε να έχει την ευκαιρία να συνεχίσει για πέντε ακόμα χ΄ρονια.
Και η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μαρίγια Πετζίνοβιτς Μπούριτς επελέγη νέα γ.γ του Συμβουλίου της Ευρώπης με 159 ψήφους έναντι 105 που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέρ Ρέιντερς.

Στην Ιταλία:

Στα 82 του έτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνο θα ξεκινήσει μια νέα ζωή ως «ευρωβουλευτής» ενώ «θα επιχειρήσει να κρατήσει το κομμα του Forza Italia μακριά από τις σειρήνες του Ματέο Σαλβίνι». Για να διευκολύνει τον τρόπο ζωής του η Stampa αναφέρει ότι ο Μπερλουσκόνι θα αγοράσει μια βίλα, «με γυμναστήριο, μια πισίνα και μεγάλα δωμάτια». «Σχεδιάζει να συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή… και τις συμμαχίες του εντός του ΕΛΚ» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα προσθέτοντας ότι «ο Μπερλουσκόνι θα εξελιχθεί σε βασικό ελεγκτή των σχεδίων του Σαλβίνι». Αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 10% στις ευρωεκλογές ο Μπερλουσκόνι χρειάζεται να πείσει το κόμμα του ότι παρά τα πολλά προβληματα υγείας και τον θρίαμβο της Λέγκας ότι δεν θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Σαλβίνι. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη διορίσει δύο στελέχη, μια πρώην τηλεπαρουσιάστιρα την Μαρία Καρφάνια και τον πρώην δημοσιογράφο Τζιοβάνι Τότι ως συντονιστές του κόμματος. Πάντως ότι ο Μπερλουσκόνι θα δώσει τα κλειδιά του κομματος σε κάποιον άλλο όπως ο Αντζελίνο Αλφάνο … γελιέστε. Τα ιταλικα μμε σχεδόν πάντα συγκρίνουν τον Σίλβιο ως τον αρχαίο Έλληνα θεό Κρόνο που ανησυχώντας για μια προφητεία ότι θα τον ρίξει ένα από τα παιδιά του ξεκίνησε να τα καταπίνει.

Στη Βρετανία:

Η δέσμευση του Μπόρις να αναβιώσει την ιδέα που είχε πρωτοεμφανίσει στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος για ένα νέο σύστημα με πόντους για τους μετανάστες είναι το βασικό θέμα στην the Telegraph. Αναφέρει ότι οι ξένοι που θέλουν να εργάζονται στη Βρετανία θα πρέπει να μιλούν Αγγλικά και να έχουν ήδη εξασφαλίσει εργασία όταν φθάσουν στη χώρα, όταν θα γίνει πρωθυπουργός.
«Ο Μπόρις μιλά σκληρά για τους μετανάστες» αναφέρει η Mail. Σύμφωνα με τους Times ο κ Τζόνσον πιστεύει ότι το σύστημα έχει αποδεχθεί αποτελεσματικό και πως έχει τη στήριξη των πολιτών στην Αυστραλία και έχει αντίστοιχα προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη Βρετανία.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η πολιτική κληρονομιά… δεκαετούς διάρκειας της Μέι για περιορισμούς στους φοιτητές, εργαζόμενους και μέλη οικογενεικών των μεταναστών που είχε προχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη εγκαταλειφθεί προτού αποχωρήσει.
Οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ αποκάλυψαν τα σχέδια τους για το μεταναστευτικό και την παιδεία αντίστοιχα. Ο προπορευόμενος Τζόνσον υποσχέθηκε να εφαρμόσει το σύστημα με πόντους που εφαρμόζεται στην Αυστραλία για το μεταναστευτικό. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα καταργήσει τα χρέη για τα δίδακτρα νέων επιχειρηματιών που ξεκινούν μια δική τους επιχείρηση και προσλαμβάνουν κόσμο. Στη διαδικτυακή συζήτηση που μεταδόθηκε στη σελίδα του κόμματος στο Facebook και το Twitter χθες το απόγευμα ο κ Τζόνσον δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στο ταλέντο, αλλά και στο μεταναστευτικό», όμως «θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη» η είσοδος των μεταναστών. Πρότεινε να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως το εάν ένας μετανάστης έχει εξασφαλίσει σταθερή δουλειά πριν την άφιξη του και να μπορεί να μιλάει Αγγλικά. Όπως αναφέρει το BBC το νομοσχέδιο αποχώρησης από την Ε.Ε και σε ό,τι αφορά τη Μετανάστευση και Κοινωνικη Ασφάλιση είναι σε επίπεδο έκθεσης ακόμα και περιλαμβάνει σχέδια προκειμένου να τελειώσει η παρούσα αυτόματη προτίμηση για ευρωπαίους πολιτες. Όμως το νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζει πως το νέο μεταναστευτικό σύστημα θα είναι από το 2021 και η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο δεν θα ξεκινήσει παρα στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στην Ισπανία:

Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για το εάν θα παραμείνει στη θέση του. Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ κέρδισαν τις εκλογές τον Απρίλιο, χωρίς όμως να έχουν την πλειοψηφία των εδρών και έτσι χρειάζονται τη στήριξη άλλων κομμάτων. Μέχρι τώρα διεξάγουν συνομιλίες με τους Podemos, που όμως δεν φαίνεται να έχουν οδηγήσει κάπου, αφού οι Podemos θέλουν υπουργεία αλλά ο Σάντσεθ ζητά απλά «συνεργασία» χωρίς να παραχωρήσει χαρτοφυλάκια, αλλά δίνοντας θέσεις σε καίριους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.

Για Κόσοβο:

Στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειονότητα, παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών, αναφέρει η DW. Στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε αλεύρι, γάλα, λάδι, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, γνωστοποίησαν σερβικές κυβερνητικές πηγές. Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων στους τέσσερις σερβικούς δήμους του Κοσόβου θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι αν δεν αρθούν οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα από τη Σερβία, στο βόρειο Κόσοβο θα συντελεστεί ανθρωπιστική καταστροφή. Τα περισσότερα καταστήματα στους σερβικούς δήμους στο Κόσοβο προμηθεύονται προϊόντα από τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι υποστήριξε ότι τα περί «ανθρωπιστικής καταστροφής», είναι «μια σκηνοθετημένη κατάσταση, με στόχο να προκληθεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *