Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

228

Η διήμερη Σύνοδος των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ηγετών που συμμετέχουν ειναι το βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Για G20: Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στην Ιαπωνία για μια κρίσιμη σύνοδο των G20 αναφέρει η DW. Οι εντάσεις γύρω από το Ιράν και το πολύμηνο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στη φετινή σύνοδο. Η διήμερη Σύνοδος των G20 άνοιξε τις εργασίες της στη δυτική πόλη της Ιαπωνίας, Οζάκα με τις γεωπολιτικές εντάσεις και το εμπόριο να κυριαρχούν στις συνομιλίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε ηδη με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε πριν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με την Άγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έδωσε έμφαση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και περιέγραψε τη Μέρκελ ως «μια σπουδαία φίλη του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν. Ενόψει της συναντησης του με τον Πούτιν ο Τραμπ είχε άνει λόγο για «πολυ, πολύ καλή σχέση» προσθέτοντας ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να βρεθεί μαζί του. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί ξανά πέρυσι τον Ιούλιο, στο Ελσίνκι. «Έχουμε πράγματα να συζητήσουμε» είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης. Ερωτηθείς ο Τραμπ αν «θα έλεγε στον Πούτιν να μην αναμειχθεί στις εκλογές του 2020» απάντησε χαμογελώντας πως θα το κάνει.

Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του G20 Ντόναλντ Τραμπ και Άγκελα Μέρκελ επικεντρώθηκαν στα παγκόσμια προβλήματα, ίσως ως τρόπο για να περιοριστεί η συζήτηση για τις μεταξύ τους εντάσεις. Οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στα προβλήματα άλλων εθνών όπως και σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ. Αλλά οι διαφορές στις ανακοινώσεις σχετικά με τη συνάντηηση μεταξύ δηλαδή του Λευκού Οίκου και της Γερμανικής καγκελαρίας αναδεικνύουν τη βαθιά ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στους FT ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δηλωσε οτι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ταλαντούχο άτομο» που «γνωρίζει πολύ καλά τι αναμένουν οι ψηφοφόροι από εκείνον». Στη συνέντευξη που παραχώρησε βέβαια η φράση που έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν ότι «ο φιλελευθερισμός είναι παρωχημένος».

Με ανακοίνωσή του στην Οζάκα ο Ντ. Τουσκ απάντησε πάντως στον Πούτιν «Λόγω του jet lag μπόρεσα και διάβασα ολη τη συνέντευξη του προέδρου Πούτιν στους Financial Times. Θα πρέπει να πω ότι διαφωνώ κάθετα με το βασικό επιχείρημα ότι ο φιλελευθερισμός είναι παρωχημένος. Εμείς εδώ ως Ευρωπαίοι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αμετάκλητα και να προωθήσουμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία. «Όποιος ισχυρίζεται ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι παρωχημένη, επίσης θεωρεί ότι οι ελευθερίες είναι παρωχημένες, όπως εξάλλου και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για εμάς, στην Ευρώπη αυτά είναι και θα παραμείνουν βασικές και ζωντανές αξίες. Αυτό που θεωρώ εγώ πραγματικά παρωχημένο είναι: ο αυταρχισμός και οι κυβερνήσεις ολιγαρχών. Ακόμα και όταν μοιάζουν αποτελεσματικές».

Για Μέρκελ: «Η καγκελάριος είναι καλά» και θα ταξιδέψει σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών των κόσμου (G20) διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Κατά αυτό τον τρόπο επεδίωξε να αμβλύνει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου. Το πρωί της Πέμπτης κατά την τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπτρεχτ στο προεδρικό ανάκτορο η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο «σταύρωσε» τα χέρια της μπροστά επάνω στο σώμα. Το τρέμουλο διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Βέβαια μισή ώρα αργότερα στη βουλή κατά την ορκωμοσία της κ. Λάμπρεχτ η Άγκελα Μέρκελ δεν έδειχνε καμία αδιαθεσία. Παρόμοιο επεισόδιο παρουσιάστηκε πριν από 9 ημέρες κατά την υποδοχή του νέου ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία. Τότε η Άγκελα Μέρκελ απέδωσε το τρέμουλο σε αφυδάτωση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε πιεί αρκετό νερό. Ειδικοί πάντως θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας. Μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν όμως τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια. Για την καγκελάριο όπως και για κάθε πολιτικό ισχύει η αρχή ότι όταν μια πάθηση γίνεται εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άλλωστε η ίδια η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει όταν ανακοίνωνε το Νοέμβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητα της για καγκελάριος πως αν εκλεγεί θα ασκήσει το αξίωμα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».

Στην Τουρκία: Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα εντός του έτους, μια ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη στήριξη στον εδώ και πολλά χρόνια ηγέτη της Τουρκίας, μετά και την οδυνηρή εκλογική ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Κυριακή. Πίσω από τα σχέδια διάσπασης βρίσκονται ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικά μέλη του AKP, σύμφωνα με δύο πολιτικούς συμβούλους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν η δεύτερη ήττα για το ΑΚΡ μέσα σε λίγους μήνες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ενθάρρυνε επίσης τους επικριτές του προέδρου εντός του κόμματός του, οι οποίοι επί χρόνια άφηναν να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν την ίδρυση ενός αντίπαλου κινήματος, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις αυξημένες εξουσίες του Ερντογάν στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χθες ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινουπολης λαμβάνοντας το σχετικό έγγραφο για δεύτερη φορα μέσα σε ένα χρόνο, μετά τη συντριπτική νίκη του έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ, την περασμένη Κυριακή με 54,21%. Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του στις 26 Ιουνίου και έτσι ο Ιμάμογλου γίνεται ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας με 16 εκ πληθυσμό αλλά και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε όλους «τους δημοκρατικους στρατιώτες που βοήθησαν να αποκαλυφθεί η θέληση του τουρκικού λαού».

Στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συμφωνα με τους Times λέγεται ότι ετοιμάζει ένα έκτακτο προϋπολογισμό – ίσως τον Σεπτέμβριο – προκειμένου να προετοιμαστεί το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει ένα μορατόριουμ για νέες ρυθμίσεις.
Από την πλευρά της, η Daily Mail έχει βασικό θέμα την λογοκρισία σε ένα ντοκιμαντέρ για το Φόρεϊν Όφις καθώς αφαιρέθηκε από δήλωση του Μπόρις Τζόνσον η λέξη «κοπρίτες» όταν περιέγραφε τη στάση των Γάλλων αναφορικά με το Brexit. Αναφέρει ότι το BBC συμφώνησε να διορθώσει τη φράση μετά από επίσημο αίτημα. Το έγγραφο επεσήμανε ότι η μη χρήση διπλωματικής γλώσσας «θα μπορούσε να δυσχεράνει τις αγγλο-γαλλικές σχέσεις». Από την πλευρά του το βρετανικό δικτυο ανέφερε ότι η ομάδα παραγωγής είχε κάνει κριτική στο πρόγραμμα και ήταν ικανοποιημένη με το περιεχόμενο.

Στο μεταξύ, απειλητικός και διατεθειμένος να απομακρύνει τους υπουργούς εκείνους που αντιτίθενται στο Brexit χωρίς συμφωνία, σε μία μελλοντική κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό, εμφανίστηκε ο βασικός διεκδικητής της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη που έδωσε στη βασική ιστοσελίδα των μελών των Τόρις ConservativeHome. Την ίδια στιγμή η Ιαπωνία προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εμπορο-οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα διορίσει στο υπουργικό συμβούλιο αυτούς που είναι πρόθυμοι να δεχτούν την πιθανότητα μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία: «Προφανώς θέλω να έχω ένα ευρύ φάσμα ταλέντων στην κυβέρνησή μου, αλλά σαφώς τα άτομα αυτά πρέπει να είναι συμφιλιωμένα με την πολύ, πολύ, πολύ μικρή πιθανότητα να πρέπει να αποχωρήσουμε με αυτούς τους όρους (της μη συμφωνίας)», σχολίασε όταν του υποδείχθηκε ότι μεταξύ άλλων υπουργών που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση, αλλά αντιτίθενται στη μη συμφωνία, είναι η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. Η ιστοσελίδα δημοσιεύει και την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ο Μπόρις Τζόνσον ενισχύει το μεγάλο προβάδισμα έναντι του υποψήφιου αντιπάλου του, υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Από τα περίπου 1.300 μέλη που ρωτήθηκαν, το 65,5% υποστηρίζει ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να είναι αυτός που θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος, ενώ το 30,2% υποστηρίζει τον Χαντ

Για Κυπριακό: Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε μιλώντας στο Κανάλι 6, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστουδουλίδης και η είδηση αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης της Κύπρου τα οποία βλέπουν μετά από καιρό μια κίνηση προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χρίστοδουλίδης η επιστολή ημερομηνίας 14 Ιουνίου αναφέρεται σε τρεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η επανέναρξη του διαλόγου: Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η δεύτερη πρόταση αφορά συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η τρίτη αφορά σε συνάντηση με τη σύνθεση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η προϋπόθεση που τίθεται από ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού η Τουρκία προχωρά το γεωτρητικό της πρόγραμμα με την αποστολή και δεύτερου τρυπανιού στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημειώνει την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όταν και θα διεξαχθούν οι «εκλογές» στα κατεχόμενα. Την «προεδρία» θα διεκδικήσει όπως όλα δείχνουν ο Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος βλέπει θετικά την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και θεωρεί ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμη.

Για Αλβανία: Νέα τροπή παίρνει η σύγκρουση του προέδρου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, καθώς ο πρώτος ανακοίνωσε χθες νέα ημερομηνία για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος επέμεινε ότι η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο πρόεδρος Ιλιρ Μέτα καθόρισε ως νέα ημερομηνία τη 13η Οκτωβρίου, λέγοντας προηγουμένως ότι αναβάλλει τη διενέργεια των εκλογών εξαιτίας του μποϊκοτάζ της διαδικασίας από την αντιπολίτευση και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η νέα ημερομηνία είναι λίγες ημέρες προτού αποφασίσει η Ε.Ε. αν θα εγκαινιάσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. «Η 30ή Ιουνίου είναι η μοναδική ημερομηνία», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, μέσω χθεσινού tweet, την ώρα που ο πρόεδρος έδινε συνέντευξη Τύπου. Νωρίς χθες, ο Μέτα είχε συνάντηση με τον ηγέτη του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, τον οποίο αρνήθηκε να δει ο Ράμα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού έχει εκκινήσει, άλλωστε, διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Σε κύριο άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του, ο Economist υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο, σε μια σειρά διαδηλώσεων, η αντιπολίτευση διεκδικεί την παραίτηση του Ράμα. Πριν από έναν χρόνο, η Ε.Ε. έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Στις 29 Μαΐου έκθεση της Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν, ωστόσο στις 18 Ιουνίου αρκετές χώρες της Ενωσης πάτησαν φρένο. «Ηταν ένα βαρύτατο πλήγμα, το οποίο ανέμενε ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση. Ο Ράμα επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας του να συμμετάσχει στην Ε.Ε. και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι χαϊδεύουν τα λαϊκίστικα κόμματα, κρατώντας τη χώρα του εκτός Ευρώπης», σημειώνει η βρετανική επιθεώρηση.

Για Γκρούεφσκι: Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε σε πρώτο βαθμό την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διαφύγει από τη χώρα του τον Νοέμβριο προκειμένου να αποφύγει να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών που του είχε επιβληθεί με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας επειδή είχε αποκτήσει για προσωπική του χρήση, αλλά με δημόσια κεφάλαια, πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 600.000 ευρώ. «Δεν υφίστανται οι συνθήκες για να εκδοθεί βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης» που έχει υποβάλει η Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε η δικαστής Εβα Βαρέγκι έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουδαπέστη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *