Την κατασκευή και 4ης προβλήτας στον Πειραιά σχεδιάζει η Cosco, καθώς η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη.
Μοναδική προϋπόθεση να πάρει το «πράσινο φως» το master plan της εταιρείας, το οποίο σκοντάφτει σε πολλά εμπόδια και έχει καθυστερήσει η υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα η μεγάλη ανάπτυξη που καταγράφει την τελευταία 3ετία ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και το πρώτο 5μηνο του του 2019 που δείχνει ότι φέτος μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο – ορόσημο των 5 εκατ. containers, ενισχύει τα πλάνα του κινεζικού κολοσσού για νέες επενδύσεις ακόμη και πριν ολοκληρωθούν όσα έχουν ήδη προγραμματίσει.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασκευής και 4ης προβλήτας στο χώρο ανάμεσα στην 1η προβλήτα και το car terminal.
Για να προχωρήσουν όμως τα νέα σχέδια της Cosco απαραίτητο είναι να ολοκληρωθεί το master plan, που δεν έχει εγκριθεί στο σύνολό του, γι’ αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), που είχε απορρίψει κάποια από τα προτεινόμενα έργα και τα οποία η Cosco θεωρεί απαραίτητα για την επιτυχία του master plan.
Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία μέχρι και φέτος το Μάιο το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στην πρώτη θέση διακίνησης εμπορευματοκιβωτιών στη λίστα με τα εμπορικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, αφού από τον Πειραιά «πέρασαν» πάνω από 2.000.000 containers, με την αύξηση να είναι πάνω από 23% σε σχέση με το πρώτο 4μηνο του 2018. Η λειτουργία και του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ θα σημάνει την αύξηση της ετήσιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα 7,2 εκατομμύρια, ενώ η κατασκευή και 4ης προβλήτας θα σημάνει την εκτίναξη της διακίνησης στα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.
Όπως αναφέρει η εταιρεία το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ΟΛΠ Α.Ε. για το 2018 εκτιμάται ως εξής:
– Συνολικά, η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. αναλογεί στο 0,4% του ΑΕΠ, καθώς δόθηκαν 18,3 εκατ. ευρώ σε φόρους και 14,3 εκατ. σε ασφαλιστικές εισφορές.
– 49 εκατ. δαπανήθηκαν συνολικά σε 1.272 τοπικούς και εθνικούς προμηθευτές.
– 426.000 ευρώ επενδύθηκαν σε ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας.
– Η λειτουργία της ΟΛΠ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 1016 άμεσες θέσεις εργασίας, 1903 έμμεσες και 1190 επαγόμενες θέσεις εργασίας. Ακόμη πάνω από 4,2 εκατ. επενδύθηκαν για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
– Τέλος 1.800.000 ευρώ επενδύθηκαν σε υπηρεσίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση κατά 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, που αντιστοιχεί σε μείωση 600 τόνους CO2.
Νεκτάριος Ανδριόπουλος